Recent Posts

Journée Internationale Des Droits Des Femmes




Birçok ülkede sadece Kadınlar Günü olarak kutlanan 8 Mart, Fransa'da başlıkta da göreceğiniz gibi Dünya Kadın Hakları Günü olarak kutlanıyor. Bu gün aslında kadınlara hediye almak, çiçek almak, yemeğe çıkarmak kadar basit bir gün değil. 

Amacı kadın hakları ve özellikle erkeklerle olan eşitsizliklerin ortadan kaldırılması için yapılan mücadeleyi simgeliyor. Ancak size tarihçesinden çok, Fransa'daki kadınların durumuna ilişkin birkaç örnek vermek istiyorum.

Fransa gibi bir ülkede kadınların erkeklerle eşit olduğunu, kadınlara mobbing, taciz uygulanmadığını herşeyin güllük gülistanlık olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak durum pek de sandığınız gibi değil. Aşağıdaki bununla ilgili birkaç örnek var.

"Ligue du LOL" adı altında daha çok gazeteci ve medya sektöründe çalışan ve okullarında okuyan erkeklerin oluşturduğu, kadın iş arkadaşlarını taciz etmek, onlarla dalga geçmek için kullandığı 2009 yılında kurulmuş bir fransız facebook grubu. Öyle ki buradaki insanlar yıllar yıllar boyunca kadınları sosyal medya üzerinden taciz etmişler ve bu 10 yıl sonra 2019 yılında ortaya çıkıp, bu grup üyelerinin bir kısmının işten çıkarılmasıyla sonuçlandı.

Peki Fransa'da aynı işi yapan, kadın ve erkek arasında ortalama %26 maaş farkı olduğunu biliyor muydunuz? Evet malesef ki bu durum ne kadar bir avrupa ülkesi olsa da kadınları küçümsedikleri gerçeğini gizleyemiyor.

Ve Fransa'da her 3 günde 1 kadının aile içi şiddet nedeniyle öldüğünü duymuş muydunuz? Üzücü ancak gerçek şu ki her üç günde bir burada da eşinin, eski eşinin, sevgilisinin şiddetine maruz kalan kadınlar ölüyor.

En çok garipsediğim şeylerden bir tanesi şu oldu benim için, Türkiye'de tekstil sektöründe çalışırken, çalıştığım bütün firmaların en yüksek pozisyonlarda çalışanlarının %95'i kadınlar olurken, bugün Fransa'da büyük bir tekstil firması yüksek pozisyonlarda çalışanlarının %50'sinin kadınlardan oluştuğunu övünerek büyük harflerle yazıyor. Tekstil gibi kadın yoğun bir sektörde bu oranı duymak gerçekten üzücü. 

Yani her ne kadar bir avrupa ülkesi olsa da Fransa bir ortadoğu ülkesinden farksız kalıyor. Burada da adam kayırma, adam ayırma, mobbing, torpil, tanıdık kavramları oldukça yüksek malesef. 

Tabi ki son olarak Kadınlar gününüz kutlu olsun, umarım bir gün adalet hepimiz için eşit olur. 


Paylaş:

Yorum Gönder

| Fait avec ❤️ en France