Recent Posts

Ehliyet (Sürücü belgesi) Değiştirme - Fransa


Aşağıdaki yazımı okumadan önce Şubat 2020'den itibaren işlemlerin değiştiğini belirtmek istiyorum. Artık işlemler online olarak yapılıyor, dosyanızı hazırayıp online olarak siteye yüklüyorsunuz ve sonrasında online olarak dosyanızın durumunu takip edebiliyorsunuz. 



Fransa'ya geldikten sonra ve pasaportunuza OFII etiketi yapıştırıldıktan sonra yapmanız gereken çok önemli 2 işlem var. Birincisi sağlık sigortasına başvurmak, ikincisi ise ehliyet değişikliği için başvurmak. Bugün ehliyet değişiminden bahsedeceğim.

En net bilgiyi tabi ki size en yakın valiliğin internet sitesinde bulacaksınız ama ben kendi deneyimlerimi aktarmak istiyorum.

İlk olarak Fransa'ya girip pasaportunuza OFII pulu yapıştıktan sonra ehliyetinizi değiştirmek için 1 sene gibi bir süreniz var, ancak bir an önce başvurmakta fayda var çünkü burada işlemler çok yavaş ilerlediği için o 1 senenin nasıl geçtiğini anlamayabilirsiniz. 1 Seneyi geçirdiğiniz zaman ise burada bir sürücü kursuna gidip sınavları geçmeniz gerekiyor. Fransa'da ehliyet almanın hem uzun bir işlem hem de çok zor olduğunu duymuştum.

Fransa'da bütün evraksal işlemler ile ilgili genel bilgilendirmeye ise servis-public denilen siteden ulaşıyoruz. Ehliyet değişimi ile ilgili direkt bilgilendirme için ise şuraya tıklayabilirsiniz. Burada evrak listesine, ne kadar zamanınız olduğuna dair genel bilgilere ulaşacaksınız. Liste ise aşağıdaki gibi uzun bir liste. Yanlarına kısa kısa açıklamalar yapmaya çalıştım
Bu iki formun siyah kalemle, noktalar olmadan ve büyük harfle doldurulması isteniyor, bilgisayar ortamında da doldurabilirsiniz, üzerine fotoğraf yapıştırıp, sonunda imzalamayı unutmayın. Formların görünümleri ise aşağıdaki gibi, yine üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz



  • Ehliyetin orjinali ve fransızcası. Yani bu demek oluyor ki ehliyeti fransızcaya çevirteceğiz, devlet onaylı Fransa'daki tercümanlar listesine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. Yakınınzdaki bütün tercümanlara mail atıp fiyat sorabilirsiniz. Bana 35 ile 15 euro arası fiyat verdiler, yani fiyat epey değişebiliyor. Türkiye'de de çeviri yaptırabilirsiniz ancak noter onayı gerektiği için daha pahalıya gelecektir. 
  • Justificatif d'identité - pasaportunuzda kimlik bilgilerinin olduğu sayfa ve fotokopisi
  • Justificatif de domicile - ikametinizi doğrulayan belge(adınıza elektrik-su faturası gibi)
  • Pasaporttaki vize sayfası ve OFII etiketi sayfası ve fotokopisi
  • Ehliyetinizi Türkiye dışında aldıysanız o ülkede ehliyet aldığınız zaman zarfında kaldığınız süresi ispatlayan belge (ehliyen alınan ülkede en az 185gün kalmış olmak zorunlu)
  • Son 3 aya ait Ehliyet doğruluk belgesi ve fransızcası. Bunu ise size en yakın Türkiye konsolosluğundan alabilirsiniz. Posta yoluyla ya da direkt randevu alıp giderek alınabiliyor. Yanınızda ehliyetinizin fotokopisini ve orjinalini götürmeniz yeterli. 11€ gibi bir ücreti var, yine bu ücret konsolosluktan konsolosluğa değişiyor. Posta ile ise posta bedeli olarak 6€ gibi ekstra bir ücret daha ödemeniz gerekiyor. Şuraya tıklayıp size en yakın konsolosluktan randevu alabilirsiniz. Bu belgenin postayla başvurularda elinize ulaşması maksimum 15 gün. Ben konsolosluğa gidip 5dakika içinde aldım.
  • 4 fotoğraf, iki tanesi formların üzerine yapıştırılmalı.
  • Bu bölgelerde oturuyorsanız vergi ödemeniz gerekiyor. (Réunion, Guyane, Martinique ou Mayotte), taxe régionale - miktar hakkında bilgi için tıklayabilirsiniz.
Bütün bu belgeleri toplarken ehliyet değişimi için valilikten bu arada randevu almanız gerekiyor, randevuyu önceden alın çünkü bazen haftalar sonrasına ancak randevu alabiliyorsunuz. Öncelikle size en yakın valiliğin nerede olduğunu görmek için buraya tıklayabilirsiniz. Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran görüntüsü gelecek, bu görüntü aşağı yukarı bütün valiliklerin sitesinde aynı. Démarches administratives ==> Prendre un rendez-vous deyip sayfanın size yönlendirmesine göre randevunuzu alabilirsiniz. Randevunuza eksik evrakla ya da geç gitmeyin, sizi almayabilirler.



Evraklarınızla birlikte türk ehliyetinizi de alıyorlar ve yerine 1 yıl geçerli geçici bir ehliyet veriyorlar. Bu geçici ehliyet üzerinde resminizin ve ehliyet bilgilerinizin olduğu bir A4 kağıttan başka birşey değil.

Evraklarınızı teslim ettikten sonra en iyi yaptığımız şeyi yapmaya yani beklemeye devam ediyoruz. Valiliğe bağlı olarak birkaç ay sonunda size ehliyetinizin hazır olduğuna dair bir mektup geliyor, sonrasına yine valilikten randevu alıp ehliyetinizi almaya gidebilirsiniz.
Yeni ehliyetiniz hayırlı olsun :)

Yukarıda birkaç ay demişim ancak benim başvurumun üzerinden 12 ay geçti, bana verilen geçici kağıdın süresi de doldu, bu arada bir de taşındım, adres değiştirmem gerekti. Ne mi yaptım? Ehliyet değişimi ile ilgili ikinci yazımı okumak için tıklayın :)

Ve ehliyet değişimi ile ilgili üçüncü ve son yazım için tıklayın :)

Evet bu konudaki en en son yazım, internetten nasıl başvurulur, tıklayın :)

___________________________________________________________

***Aşağıda Fransa aile birleşimi vizesi ile ilgili paylaştığım konuların hepsinin linklerini toplu bir şekilde kolaylık olması için sırasıyla ekliyorum, üzerlerine tıklayarak okuyabilirsiniz.
  1. FRANSA GERÇEKTEN HAYAL MI?
  2. FRANSA'DA YAŞAYAN ANCAK FRANSIZ VATANDAŞI OLMAYAN BIRIYLE EVLENMEK
  3. CERTIFICATE DE CAPACITÉ À MARIAGE (CCAM), YANI EVLENME EHLIYETI
  4. LA TRANSCRIPTION DE L’ACTE DE MARIAGE VE FRANSIZ AILE CÜZDANI
  5. FRANSA'DAKI TÜRK VATANDAŞI ILE EVLILIK VE VIZE SÜRECI
  6. FRANSA'DAKI TÜRK VATANDAŞI ILE EVLILIK - VALILIKTEN RED ALMAK VE SONRASI
  7. FRANSA AILE BIRLEŞIMI VALILIK ONAYI SONRASI
  8. FRANSA'YA GELDIKTEN SONRA OFII EVRAK GÖNDERIMI
  9. FRANSA'YA GELDIKTEN SONRA OFII GÖRÜŞMESI
  10. EHLIYET (SÜRÜCÜ BELGESI) DEĞIŞIKLIĞI - FRANSA
  11. FRANSA SAĞLIK SISTEMI - CARTE VITALE NASIL ALINIR
  12. OFII FRANSA UYUM EĞITIMI
  13. Fransa'da Oturum Kartı Almak (Première demande de titre de séjour)

Paylaş:

181 yorum :

  1. Merhaba. Çok açıklayıcı bir yazı olmuş. Yanlız birkaç sorum olacak. Ehliyet doğruluk belgenizi hangi konsolosluktan aldınız?. Ben gidip Paris’tekine başvuruda bulundum fakat 1-3 ay arasında gelir dediler ve postayla yollamadıklarını belirttiler. Siz bu kadar çabuk nasıl alabildiniz? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Ehliyet doğruluk belgesini Strasbourg'tan aldım. Paris'teki konsolosluk yoğun olduğu için farklılık gösteriyor olabilir. Strasbourg'da ise hemen oracıkta bilgisayardan çıkartıp, konsolosa imzalatıp verdiler. O kadar uzun sürüyor olmasına pek anlam veremedim çünkü belge Türkiye'den gelmiyor, sistemden çıktı şeklinde alınıyor.
      Yine Strasbourg'da bütün işlemler posta yoluyla yapılabiliyor, sadece dediğim gibi 6€ gibi bir masrafı oluyor. Umarım belgeniz çabucak hazır olur :)

      Sil
    2. Paris den basvurdugunuzda aynen bu kadar uzun suruyor.

      Sil
    3. Paris'te ilk başvuruda 12 euro, evrağı almaya gittiğinizde de 6 euro daha alıyorlar.Süre değişmekle beraber beni 3 hafta sonra aradılar gelin alın diye.Ayrıca evrak tr'den gelmiyor. Nüfus dairesi sadece mail ile bilgi veriyor konsolosluğun talebine.örneğin benim nüfus dairem 3 gün içinde cevap vermişti(sordurduğum için biliyorum).

      Sil
    4. Teşekkürler bilgilendirme için, birçok kişinin işine yarayacaktır eminim.

      Sil
  2. Merhaba. Teşekkür ederim cevap verdiğiniz için. Bana ehliyeti aldığım şehirin emniyet müdürlüğüne yazı yazılacağını falan söylediler. Halbuki e devlette bile var,anlamadım. Peki evrak Türkçe mi ?Eğer öyleyse Türkiye’den isteteyim,eminim daha hızlı elime ulaşır :) İyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, yardımcı olabildiysem ne güzel :)
      Hayır belgeyi fransızca olarak veriyorlar. O yüzden Türkiye'den istemek sonra çevirisini yapmak daha uzun sürer diye düşünüyorum. Ya da başka bir şehirdeki konsolosluğu arayıp postayla gönderip gönderemeyeceklerini sorun. Mutlaka Paris'te olduğunuzu belirtin çünkü başka bölgelerde oturanlara bakmıyor olabilirler.
      Siz de yeni mi geldiniz?
      Teşekkürler, size de iyi günler dilerim :)

      Sil
    2. Evet Yen’i geldim sayılır,3 ay kadar oldu. 2 hafta sonra OFii randevum var daha. Herşey o kadar yavaş ilerliyor ki burada. Anlatmışlardı fakat bu kadar da olabileceğini tahmin etmiyordum :) Ben işimi garantiye almak için aynı evrakı Türkiye deki ailem vasıtasıyla aldırdım. Eğer buradaki yetişmezse onun çevirisini yaptırıp öyle gideceğim başvuruya. Siz ne kadar sürede aldınız Yen’i ehliyetinizi? Sanırım birde onun için bekleyeceğiz :)
      İyi akşamlar.

      Sil
    3. Geleli çok az bir zaman olmuş... Evet malesef her şey ağır ağır ilerliyor burada, inanır mısınız benim ehliyetim henüz gelmedi, başvuralı 5 ay kadar olmuş. Ehliyetin gelmesinin uzun süreceğini bana da söylemişlerdi ama bu kadar tahmin etmiyordum :) Türk ehliyetinizi 1 sene boyunca kullanabiliyorsunuz. Siz acele etseniz bile bürokrasi buna izin vermeyecektir, boşuna çeviri masrafına girmeyin bence :)
      İyi günler dilerim size :)

      Sil
    4. Merhaba
      Ben 2 ay sonra Fransaya yerleşeceğim ve benim tır ehliyetşm var yeni aldım bu tır ehliyetini de Fransa ehliyetine çevirebiliyor muyum?

      Sil
    5. Merhaba, diğer konumda da siz sordunuz bu soruyu sanırım. Şöyle cevapladım "Tır ehliyeti konusunda çok emin olmamakla birlikte, çevrilebilir diye aklımda kalmış. Ve her 5 senede 1 yenilemek için sağlık raporu alınması gerektiğini biliyorum."

      Sil
  3. ehliyet degisim basvurusundan sonra alinan attestation kagidi ile turkiyeye giris yapilabilirmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tam olarak ne sorduğunuzu anlamadım ancak. Eğer OFII etiketi yapışmış pasaport ile Türkiye'ye gidebilir miyim diye soruyorsanız, cevap evet. Bu konuda bir yazı paylaştım, linke tıklayıp okuyabilirsiniz. https://fransahayali.blogspot.com/2019/04/ofii-etiketiyle-turkiyeye-gitmek.html

      Eğer Ehliyet değişim belgesi sonrası verilen atestation ile Türkiye'de araba kullanabilir miyim diye soruyorsanız, cevap hayır kullanamazsınız. Ama Türkiye'ye girmenizde bir engel yok, tabi ki gidebilirsiniz.

      Sil
    2. Merhaba benim bir sorum olacak . Ben aralık 2018 de türkiyede ehliyet aldım . Şubat 17 de kullanma sınavını geçtim. Ondan sonra ise vize işlemlerini hallettim Fransaya geldim . nisan 3 te oturumumu başlattılar. O sırada benim düğün hazırlıklarım vardı Temmuz 16 da ehliyete başvuru yaptım türkiyeden tarih olarak 29.07.2019 yazılı . .. ehliyet değişikliğine başvuru yaptım ben 3 ay geçtiği için kabul olunmadı sizce sınav geçiş tarihleri mi önemli ehliyetteki tarihler mi ? Fransada olduğum için başvuru yapamadım türkiyede ehliyete.

      Sil
    3. Merhaba Elif,

      Ehliyetteki tarihler önemli, onlar sizin sınavı ne zaman geçtiğinizi göz önünde bulundurmazlar. Ehliyetin üzerindeki tarih sizin vize tarihinizden daha sonra olduğu için itiraz etseniz dahi bir sonuç alacağınızı düşünmüyorum.

      Sil
  4. Bunu bilmiyordum, ehliyetini değiştireceklere yardımcı olacaktır bu bilgi.
    Biraz hileli olacak ama ehliyetimi kaybettim deyip Türkiye'de tekrar türk ehliyeti çıkarabilirsiniz :)
    Siz de uzun zamandır bekliyormuşsunuz ehliyetinizi...

    YanıtlaSil
  5. mrb.ben geleli 2 yil oldu ama burda ilk otururumu daha 10 gun once aldum.oturum karti geldikten sinra ehliyet degisimi yaptiklarini duydum.simdi ehliyetimi fransiz ehliyetiyle degistirecegim.kimisi ehliyetin artik olmaz yandi diyorlar.cok uzuluyorum.acaba gitsem degisilir mi?lutfen cevap yazin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ehliyet değişimi için yasal süreye tekrar baktım. Değişim süresi için Fransa'daki oturumunuzdan 6. aydan sonra ve 18. aydan önce talep edilmesi gerektiği yazıyor.

      OFII görüşmesinde ise bana OFII etiketi yapıştıktan sonra 1 yıl içinde değiştirmek için başvuru yapmam gerektiği söylenmişti. Bu da aşağı yukarı 18 ay kadar yapıyor.

      Siz geleli 2 yıl olmuş, ancak süre oturum kartı geldikten sonra değil, OFII etiketi yapıştıktan sonra başladığı için süreyi aştığınızı düşünüyorum ben de. Ancak en iyisi valiliğe gidip sormak, yine de bir şansınızı deneyin derim.

      Sil
    2. Benim de geleli yaklaşık 2 yıl oluyordu. Başvurum red edildi. Ne yapmam gerekiyor?

      Sil
    3. Merhaba, bu konuda çok bilgim olmamakla birlikte, size gelen red yazısında itiraz etme hakkınızın bulunduğu da yazıyor olmalı(nereye ve ne şekilde itiraz edeceğiniz de yazar). Karara itiraz edebilirsiniz ancak 2 yılı aştığı için olumlu sonuçlanacağını düşünmüyorum.

      Yapılacak en iyi şey bir kursa yazılıp ehliyet sınavından geçmek gibi görünüyor.

      Sil
    4. Kaçırdığım bir nokta olmuş, siz geleli 2 yıl olmuş, başvurmakta geciktiğinizi düşünmüştüm. Peki red nedeni neydi sakıncası yoksa öğrenebilir miyim?

      Sil
    5. Merhaba 14 senedir fransada yaşıyorum.ehliyetim yok.turkiyede 6 ay kalıp ehliyet alirsam burdaki prefecturede değiştirebileceğimi söylediler.dogruluk payı ne kadar bilgilendirirseniz çok sevinirim.boyle bir kanun varmış.umarim doğrudur teşekkürler şimdiden

      Sil
    6. Merhaba,
      Ehliyetinizi aldiginiz ulkede 185 gun kaldiginiz durumda ehliyet degisimi yapilabiliyor, bu sureci kanitlayici belgeler isteyeceklerdir sizden, pasaport giris cikis belgesi gibi. Bu surecte Fransa'ya giris yapmamaniz gerekiyor. Dogru soylemisler ancak ehliyet basvurunuzun red olma ihtimali her zaman mevcut.

      Sil
  6. Merhabalar çok açıklayıcı bir yazı olmuş öncelikle teşekkür ederim.Benim şöyle bir durumum var. Yaklaşık olarak 4 aydır Fransa dayım aile birleşimi ile geldim 1 sene çalışma Ve oturma iznim var. Bu dört atlık süre içinde Nisan ayında iki hafta Mayıs Haziran arası 1 ayı Türkiye ye geldim hem okul sınavlarım için hemde ehliyetimi B sınıfından C ye çevirmek için. Mayıs 16 gibi tr ye geldim 25 inden sınava girdim 31 inde ehliyetimi aldım Ve Haziran 17 gibi Fransa ya dönüş yaptım. Bu durumda o tarihler de Ankara da olduğuma dair belgeyi nasıl almam gerekiyor siz en az 185 gün orda olduğunuza dair gibi bir yazı paylaşmışsınız fakat istenen evraklar da sadece ehliyetin alındığı tarih de orda olduğunuza dair bir yazı istiyor yani gün olarak her hangi bir şey görmedim. Birde bu evrağı nüfus danmı almamız gerekiyor? Tüm evraklarım tamam sadece bu evrak da takıldım yarın nüfüs müdürlüğünü arayacağım şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  7. Merhaba, 185 günlük süre eğer yabancı bir ülkeden ehliyetinizi aldıysanız(Türkiye dışından) istenen bir durum. Bunu kanıtlamak için pasaporttaki giriş-çıkış tarihleriniz kanıtlayıcı belge olacaktır. Ancak sizin durumunuzda buna gerek yok.

    Ehliyetinizi Fransa'ya gelmeden önce Türkiye'de aldığınız taktirde değişim yapabiliyorsunuz. Siz ehliyetinizi Türkiye'de almışsınız ancak B'den C'ye değişimi Fransa'da yaşamaya başladıktan sonra yapmışsınız. Bunun özel bir durum olduğunu düşünüyorum açıkçası. Bunu başvuru esnasında sorarsanız size detaylı bir bilgi vereceklerdir. Bu konuda çok fazla bilgim yok açıkçası. Umarım biraz da olsa yardımcı olabilmişimdir.

    YanıtlaSil
  8. Yardımcı oldunuz tabikide teşekkür ederim. Bu arada ofi ile 10 gün önce görüştüm fakat pasaportuma her hangi etiket vs yapıştırılmadı. O zaman bu durumda normal istenilen evraklar ile başvurup şansımı deneyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aile birleşimi ile geldiyseniz OFII etiketi olmazsa olmaz gibi birşey :) hatta bütün idari işlemler bu etiket olmadan başlamıyor diyebilirim... carte vital, ehliyet değişimi için hep bu etiket isteniyor. Siz yine de şansınızı deneyin. Gelişmelerden haberdar ederseniz sevinirim, Bu bilginin başkalarının da işine yarayacağına emimin. Bol şans Fransa'da :)

      Sil
  9. Ben turkiyeden ehliyet kagidini cikarttim cevirisini de yapturdim ama 3 ayi gecti acaba belge gecerli olur mu

    YanıtlaSil
  10. Acil yardimci olabimirmisiniz

    YanıtlaSil
  11. Geldigim sure de 1 yil oluyor bir haftam kaldi

    YanıtlaSil
  12. 3 ayı geçeli çok oluyor mu? Bence e-devletten hemen yenisini çıkarıp çevirisini yaptırın 1 gün içinde. Ya da hemen Türk konsolosluğuna gidip kağıdı aynı gün içinde isteyin. En kötü ihtimal ise elinizdeki kağıtla başvurmak sanırım ama riske atmış olursunuz.

    YanıtlaSil
  13. Sistem degisti artik pasaportda vizeden baska birsey yok bise yapistirilmiyor
    => Bunu tr den alman lazımmis
    - justificatifs de résidence dans le pays de délivrance de mon permis à la date de sa délivrance sauf si je possède uniquement la nationalité de ce pays de délivrance bu ne oluyorturkiyeden almam lazimmis nerden alicam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu söylediğiniz belge ancak vatandaşı olmadığınız bir ülkeden ehliyet aldıysanız istenen belge. Yani yazımda belirttiğim aşağıdaki şu maddeye denk geliyor. Ehliyeti Türkiye'den aldıysanız bu belgeye gerek olmayacaktır.

      "Ehliyetinizi Türkiye dışında aldıysanız o ülkede ehliyet aldığınız zaman zarfında kaldığınız süreyi ispatlayan belge"

      Sil
  14. Merhaba bir sorum olacak hiç kimseden net bilgi alamadım bu zamana kadar ben iki buçuk senedir fransadayım izine gidip geliyorumTürkiyeye ben Bulgaristandan göç erenlerdenim Türkiyeye bizlerde çifte vatandaşlık var hem TC hem Bg sorum şu Fransada Bulgar kimliğimle.gelip çalışabiliyoruz sorun yok fakat benim Türk ehliyetim var ben onunla nasıl araç kullanabilirim Fransada ne yapmam gerekiyor bu konuda.bilginiz varsa yazarsanız çok sevinirim şimdiden çok çok teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sizin durumunuzla ilgili soruların cevapları yukarıda da belirttiğim şu sitede mevcut. https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F1460

      Avrupa vatandaşı olup, ehliyet değiştirmekle ilgili kısmı okumanız gerekiyor. Öncelikle iki buçuk senedir ikametiniz Fransa'da mı? Yoksa gidip geliyor musunuz? Eğer ki ikametiniz Fransa'da değilse, ehliyetinizi değiştirmiyorlar, ancak Türk ehliyetinizle 1 seneye kadar araç kullanmanızda sakınca yok.

      İkametiniz Fransa'da ise, ehliyet değişimi için 6. aydan itibaren 18. aya kadar değiştirme talebinde bulunmuş olmanız gerekiyor, aksi takdirde ehliyet kursuna gidip, sınavdan geçip sıfırdan ehliyet almanız gerekiyor. Diyelim ki ikametinizde daha 18. ayı doldurmadınız ve değiştirme işlemi yapmak istiyorsunuz. O zaman birçok standart belge bile birlikte, Bulgaristan vatandaşı olup, ehliyeti Türkiye'den aldığınız için, o tarihte Türkiye'de oturduğunuzu ispatlayıcı belgeler sunmanız isteniyor. Konsolosluk kayıtları, maaş bordrosu, iş sözleşmesi ya da o tarihte Türkiye'de okuduysanız okulunuzla ilgili kanıtlayıcı belgeler olabilir.

      Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sonuçlardan haberdar ederseniz sevinirim, kolay gelsin :)

      Sil
  15. Merhaba ben ogrenciyim 3 yildir fransadayim ve ehliyetimi fransiz ehliyetine cevirmek istiyorum ama prefectureden randevu vermiyorlar posta ile gonderilmesi gerekiyor sanirim. Bir bilginiz var mi ? Birde benim ikametim turkiyedeydi yani mesela oy kullanmaya turkiyeye gidiyorum justificatif de residance normale i nerden alabilirim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, evet yeni sistemle artık belgeleri mektupla direkt göndermek gerekiyor. Sizin için şöyle bir ibare yazı buldum service-public sitesinde;

      "Si vous êtes étudiant étranger, vous pouvez conduire en France avec votre permis non européen pendant vos études. À la fin de vos études, si vous obtenez un titre autre qu'étudiant (salarié par exemple), vous devez échanger votre permis étranger contre un permis français pour continuer à conduire en France."

      Eğitim hayatınızın bitiminde Fransa'da yaşamaya devam ederseniz ehliyetinizi değiştirebilirsiniz.

      Sil
  16. Çifte vatandaşlara yani türk ve bulgaristan vatandaşlarına bulgaristan türk ehliyetini bulgar ehliyetine çevirmeye hak verdi artık.bulgaristan ehliyeti ile sorunsuz araç kullanabilirsiniz.internette arastırın hangi evraklar gerektiğini.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Edo, birçok kişinin işine yarayacak bir haber, teşekkürler bilgilendirme için :)

      Sil
  17. SÜRÜCÜ DOĞRULUK BELGESİ için Lyon'daki Türk konsolosluğunun istediği belgeler:

    Evrağınız Türkiye’den talep edileceğinden 2 ile 8 hafta arasında bekleme süreniz olabilir.

    Başvuru için belgeler:

    T.C. Kimlik kartınızın önlü arkalı fotokopisi
    Ehliyetinizin önlü arkalı fotokopisi
    Fransa'ya giriş tarihinizi gösteren pasaport sayfasının fotokopisi
    Fransa'daki adresinizi gösteren belge
    32 euroluk çek veya nakit

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tayfun bey, gerçekten belgeler, ücret ve süre konsolosluktan konsolosluğa epeyce fark gösteriyor. Lyon'dan bu belgeyi temin edecekler için önemli bir bilgi gerçekten, teşekkürler.

      Sil
  18. Ben eliyetimi poloniyadan aldm arkadaslar da once orda yasiyordum acak simdi fransaya geldim ve de burda calsmaya basladm ben eliyetimi burda fransada destire bilirmiyim arkadaslar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, uzun süreli burada kalacaksanız evet siz de ehliyetinizi değiştirebilirsiniz. Özellikle aşağıdaki şu madde sizi ilgilendiriyor.

      Ehliyetinizi Türkiye dışında aldıysanız o ülkede ehliyet aldığınız zaman zarfında kaldığınız süresi ispatlayan belge (ehliyen alınan ülkede en az 185gün kalmış olmak zorunlu)

      Sil
  19. Ehliyetim kayboldu fransada yasiyorum nasil basvuruluyor😥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, aşağıdaki linkte kayıp başvurusu ile ilgili bütün bilgilere ulaşabilirsiniz.

      https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F1727

      Sil
  20. Ben fransaya geleli 1.5 sene oldu 1 sene önce ehliyeti verdim içeri hala bir cvp gelmedi ise gidiyom ehliyet olmadan sorun oluyo ne yapmamiz lazım nereler ile irtibata geçmemiz lazim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ömer bey, aşağıdaki telefon veya email adresi ile ehliyetinizin durumunu öğrenebilirsiniz. Eğer ki size verdikleri geçici ehliyet belgesinin süresi dolduysa da bunu bağlı bulunduğunuz valilikte(préfecture) yeniletebiliyorsunuz.

      CERT de Nantes - Suivi de l'échange du permis de conduire

      Ce service vous renseigne sur le suivi de votre demande d'échange de permis de conduire, sauf si vous êtes domicilié à Paris.

      Par mail
      cert-pc-epe-44-usagersEPE@interieur.gouv.fr

      Par téléphone
      02 55 58 49 00

      Sil
  21. Çok tsk ederim yardımcı oldunuz için aMa bu tel veya meil adresinden hiç bir sekilde ulasilmiyo cvp veren dahi yok kimi araycamizi sasirdik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, maillere hemen cevap vermiyorlar, en az bi 2 ay bekliyorsunuz, telefonla da sürekli denemek gerekiyor sanırım. Haklısınız buradaki bürokrasi ve bekleme çilesi malesef bitmiyor.

      Sil
  22. Tsk ederim bu tel veya meil adresinden hiç bir sekilde ulasilmiyo cvp veren dahi yok kimi araycamizi sasirdik

    YanıtlaSil
  23. Ekim 2018 de fransaya geldim iltica ettim, iltica dosyasina ehliyetimin fransizca tercumesini de  koydum,1 ocakta  türk ehlyetimle trafik cezasi kesildi, marta ehlyetimi kaybettim,Belediyede polis noktasinda kayip bildirimi yaptim,agustus ayinda,oturum kabul geldi, ehlyetimimin degisimi icin nasıl,bir yol izlemeliyim, elimde fotokopsi ve orijinal cevirisi var,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mersina, aşağıdaki linkte tam da sizin durumunuzla ilgili bir evrak buldum. Ehliyetinizin fotokopisi ve kanıtlayan belgeler ile birlikte (mesela kayıp bildirim kağıdınız, varsa diğer evraklar) normal bir şekilde başvuru yapabilirsiniz.

      http://www.france-terre-asile.org/images/stories/publications/Diel%20kits/O-DIEL-Fiche%20m%C3%A9mo%205%20kit%20acc%C3%A8s%20aux%20droits.pdf

      Sil
    2. Çok Teşekkürler.çok Faydasi oldu

      Sil
    3. Rica ederim, işinize yaramasına sevindim.

      Sil
  24. Merhabalar,
    Yaklasik 2.5 yildir Fransadayim. Yazinizda vermis oldugunuz basvuru/zamanasimi tarihleri ve sorunlan sorulara vermis oldugunuz yanitlardaki tarihler kafami karistirdigi icin yazmak istedim.
    20/11/17 de OFII, 18/03/19 da titre de sejour kartimi aldim.
    Gerekli olan butun evraklari Temmuz 2019 da posta yoluyla gonderdim. Bu tarihten 3-4 ay sonra bir kagit parcasiyla yanitladilar ozet olarak teslim aldik islemler zaman alabilir bu sure zarfinda hicbir sey yapmaniza gerek yok tarzinda yanitladilar. Hala olumlu ya da olumsuz yanit almis degilim?
    Sorum su ki, yukarida vermis oldugum tarihlerle herhangi bir zamanasimini astigimi dusunuyor musunuz? Ya da benim ozet gectigim durumda prosedurun olumlu sonuclanmasinin orani nedir?
    Yardiminiz icin simdiden cok tesekkur ederim, umarim en kisa surede yanitlarsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Sizin verdiğiniz tarihler bana zaman aşımını geçmişsiniz gibi düşündürdü. Çünkü normal şartlarda OFII etiketi sonrası 1 sene içinde başvuru yapılması gerekiyor diye yazıyor(du) sitede.
      Ben de sitede yazan sürelere dayanarak yorum yapıyorum, yoksa Fransa bürokrasisi, canları istedikleri gibi karar vermeleri gerçeğini diye bir şey var. Yani her şey mümkün. O yüzden size olumlu ya da olumsuz dönerler diye bir oran veremem malesef.

      Bu arada beklemek demişken ben de Şubat 2019'da başvuru yaptım, henüz ehliyetimi alamadım... Yani beklemekten başka çare bırakmıyorlar. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Eğer bir haber alırsanız ve buraya yorum yaparsanız sevinirim, hem bana hem de diğer arkadaşlara yardımcı olmuş olursunuz.

      Sil
    2. Prefecture (valilik) tarafından bana gönderilen kağıdın resmini çekip, sizlerle paylaşayım istedim belki birine bir fikir verir, yardımı dokunur ya da bu aşamaya kadar gelen ve sonrası hakkında deneyimi olan birileri çıkıp belki bizleri yönlendirebilirdi lakin anladığım kadarıyla foto paylaşamıyorum?

      Sil
    3. resmi aşağıdaki siteye yükleyip linki paylaşabilirsiniz. Eminim bu aşamalardan geçen herkese yardımcı olacaktır. Teşekkürler şimdiden.

      https://hizliresim.com/

      Sil
  25. Merhaba ben 2009 da fransaya aile birleşimiyle geldim. 7. ayında istenilen belgelerle başvurduk (doğruluk belgesi hariç) 1 sene ye yakın bir süre sonra polis çağırdı ifade vermem için gittim bana ehliyetimin sahte olduğunu düşündüklerini yada başka birine kullandırdığımı söylediler. Ehliyetin PVC sini açmışlar resmimi kontrol etmişler ama tam bir karar verememişler. Sonra mahkemeye verdiler ve gittim tercüman eşliğinde mahkemede soruları yanıtladım,hakim sahte olmadığına karar verdi. Bizde mahkeme kağıdıyla beraber tekrar başvurduk uzun bir süre sonra Türkiye’den yenisini çıkartıp tekrar başvurun dediler biz de öyle yaptık yine uzun bir süre sonra süre aşımı diye red geldi. Ben Fransız ehliyetine başvurmak istiyorum ama çok zor sonuçta onların hatalarından dolayı hakkımı kaybettim acaba bir yerlere başvursam hakkımı savunsam başarabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, peki en son ne zaman ret geldi? Normal şartlarda ret geldikten 2 ay sonra karara itiraz etmek gerekiyor. Eğer bu zamanı geçirmediyseniz hakkınızı arayabilirsiniz, sonuçta onların hatası dediğiniz gibi. Ancak üzerinden uzun bir zaman geçtiyse muhtemelen olumsuz sonuç alırsınız. Söylediklerim tamamen benim düşüncelerim, imkanınız varsa avukata danışmanızı öneririm.

      Sil
    2. Bir ifade yanlışım olmuş, ret geldikten sonra iki ay içinde karara itiraz etmek gerekiyor.

      Sil
  26. Ehliyet sınav soruları çözmek isterseniz sitemize bekleriz: Ehliyet Sınav Soruları

    YanıtlaSil

  27. Ehliyet sınav soruları çözmek isterseniz sitemize bekleriz: Ehliyet Sınav Soruları 2020

    YanıtlaSil
  28. Merhaba,
    Valilik sitesinden sürücü belgesi kısmını tıkladığımızda yabancılar için değişim vs gibi birşey yazmıyor.Randevu kısmına tıkladğımda da bununla ilgili bir tıklayabileceğim kısım yok.Normal randevu mu almam gerekiyor?Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben Bas-rhin'e bağlı valiliğe bağlıyım ve aşağıdaki gibi bir ibare çıkıyor ehliyet kısmına tıkladığımda. Hangi valiliğe bağlı olduğunuzu yazarsanız bakabilirim. Sanırım bazı bölgelerde istenen belgeleri bir zarfa koyup direkt Nantes'a göndermek gerekiyor.

      Échange de permis de conduire étranger

      Sil
  29. Selam
    Leboncointurc isimli websitesi bu yazinizi aynen sitelerinde paylasmislar ancak sizden alinti mi yapmislar goremedim. Belirtmemisler.

    https://www.leboncointurc.com/ehliyet-surucu-belgesi-degistirme-fransa/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Esra, haber verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Gerçekten de kaynak belirtmeden yazımı birebir kopyalayıp yapıştırmışlar. Alıntı olduğunu belirtmeleri gerekirdi, peşine düştüm. Tekrar teşekkürler.

      Sil
  30. Merhaba, bilgiler için çok teşekkürler bende Fransa'ya geleli bir kaç ay oldu ve sürekli bunlarla uğraşıyoruz ve herkes farklı şeyler söylüyor.. Çok faydalı oldu yazınız. Sadece anlamadığım pasaporta ofii etiketi yapıştırılıyor yazmışsınız, anlayamadım onun nasıl olduğunu, bilgilendirirseniz sevinirim.. Bazı bloglarınızda kaldırılmış üzüldüm..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, verdiğim bilgiler faydalı olduysa ne mutlu :) sorunuza gelince yeni sistemde artık OFII etiketi yapıştırılmadığını duydum, sanırım artık direkt olarak oturum iznine başvuruluyor.

      Aslında yazılarımın hiçbiri kaldırılmadı ancak linklerde bir sorun var sanırım, bir ara düzelteceğim. Bütün yazılarıma ana sayfadan ulaşabilirsiniz. İlginize çok teşekkürler

      Sil
  31. İş makinası ehliyeti fransa ehliyetine nasıl çevirebiliriö

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yukarıdaki formlarda sürücü belgesi sınıfları mevcut. Size uygun olanı seçerek aynı şekilde başvurabilirsiniz.

      Sil
    2. Yukarıdaki formlara baktığımda iş makinası yani (G) sınıfı ehliyet yeri yok , bununla ilgili bana yardımcı olabilirmisin

      Sil
    3. Burada da Türkiye'deki gibi her iş makinesinin ehliyeti farklı. Bazı iş makinelerinin ehliyeti her 5 yılda bir tekrar sınava girilerek yenilenmesi gerekiyor. İncelediğim kadarıyla iş makinesi ehliyetlerinin değişimi yapılmıyor, burada bir kurs sonrası sınava girerek bu ehliyeti yeniden almanız gerekiyor.

      Aşağıdaki linkleri siz de inceleyebilirsiniz.

      https://gojob.com/tout-savoir-sur-le-caces/

      https://www.apave.com/sites/default/files/2019-03/LIVRE%20BLANC%20CACES%20VF_1.pdf

      Sil
  32. Yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, umarım işinize yaramıştır verdiğim bilgiler.

      Sil
  33. Merhaba,
    Ehliyet değişimi ile ilgili randevu almamız gerektiğini belirtmişsiniz ama bana sabah erken gidip sıraya girmem gerektiğini ve ilk 15 kişiyi aldıklarını söylediler.Paris/Melun prefecture lüğüne gitmem gerekiyormuş?Bu doğru mudur sizce?Randevu ile gidebilmek var iken bu yöntem saçma değil mi sizcede?Bilgilerinizi rica ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, her şehirdeki prefectureün kendine has bazı farklılıkları olabiliyor, size bu bilgiyi prefecturelük mü verdi? Seine-et-Marne prefecturlüğüne bağlı olduğunuzu düşünerek internet sitelerine girip bir baktım. Randevusuz ilk 15 kişinin alındığına dair bir bilgi görmedim. Aksine aşağıdaki linkten ehliyet değişimi için randevu alınıyor. Fransa'da bankaya bile randevu ile gidiliyorken prefecturelüğe erkenden gidip sıra beklemek biraz ütopik geldi :)

      http://www.seine-et-marne.gouv.fr/booking/create/14068/0

      Sil
  34. Bana bu bilgiyi meaux alt profectürlüğü verdi.Hatta gerekli belgelerin olduğu bir liste verdi kapıdaki görevli en altında da not olarak yazıyor günlük 15 bilet düzenlenir diye.Bu ilk 15 kişi mevzusu bir yakınımın çocuğunun oturumunu alırkende başına geldi ve 12.kişi olarak girdim dedi vs..Bu arada verdiğiniz linkteki sayfaya bende bakmıştım.En üstteki kısım bizi ilgendiren.Fakat tıkladığımda çıkan listedeki kısmı tıkladığımda hata veriyor...Şu an prefectüre lükler çalışmadığı için olabilir mi?Kusura bakmayın biraz uzun oldu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu arada belgeyi isterseniz gönderebilirim size...

      Sil
    2. Sous(alt)prefecturelükler daha küçük yerleşimlerde oldukları için böyle bir uygulamaları olabilir. Sitede sous prefecturelükten ehliyet değişimi için randevu alınacak bir alan da göremedim. ve sous prefecturelüğe gidecekseniz size attığım linkten randevu almanıza da gerek yok, o link Préfecture de Seine-et-Marne'a gidecekler için.

      Merak etmeyin uzun olmadı, ben de öğreniyorum sizin sayenizde, umarım karışık yazmamışımdır :)

      Sil
  35. Estağfurullah karışık yazmadınız:)..Linkini attığınız sayfadan randevu alamıyoruz sizin de bakma şansınız oldu mu acaba?Hayır alt prefecture lük değil melun'a başvuru yapmamız gerekiyor ama dediğim gibi sayfa vermiyor randevu.İnternetten randevu almak için bir yol gösterirseni sevinirim.Çünkü çok kirli bilgi var etrafta.Yordum sizi kusura bakmayın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, tabi ben de denedim hata vermiyor ancak şuan bütün randevular dolu olduğu için randevu ekranına gelinmiyor. Rica etsem size verilen kağıdın görüntüsünü atabilir misiniz? Çünkü aylar sonrasına bile randevu alınamaması enteresen, belki bu yüzden ilk 15 kişi gibi bir uygulamaları vardır.

      fransahayali@gmail.com

      Sil
    2. Tekrar merhaba, mailinizi gördüm, evet ilk 15 kişinin alındığı yazıyor. Açıkçası şaşırdım ama sistem randevu da vermediği için tek çareniz erkenden gitmek gibi görünüyor

      Sil
  36. Merhabalar
    Çok açıklayıcı bir yazı olmuş elinize sağlık. Sizlere bir sorum olacaktı. Eşiö fransız vatandaşı ve bende 6 ay sonra fransaya yerleşeceğim. Benim b sınıfı ehliyetim var fakat ben tır ehliyetine geçmek istiyorum. Sizce bu ehliyeti Türkiyeden mi almam mantıklı olur yoksa fransadan mı yada türkiyede bu ehliyeti alsam fransada bana bir artısı olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Yazılarımı faydalı bulmanıza sevindim, teşekkürler. Fransa'da ehliyet sınavları genel olarak çok zor, Türkiye'de almanız daha kolay olacaktır. Fransa'da tır şoförleri güzel kazanıyor. Eğer böyle bir niyetiniz varsa Türkiye'den ehliyetinizi alın burada zaten fransız ehliyetine çevirirsiniz.

      Sil
  37. Merhaba,
    Ehliyetlerin geçerliliğini 23 Eylül'e kadar uzattılar sanırım prefektörlük sitelerinde öyle yazıyor artık. 4 ağustos-23 Eylül arası ants adlı site üzerinden başvuruları alacaklarmış.Bu konuda bir malumatınız var mı?Bir de benim ehliyet doğruluk belgemi süresi 2 gün önce doldu.Onu kabul ederler mi acaba bilginiz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Evet eğer ehliyet yenileme süreniz 12 mart ve 23 eylül arasında doluyorsa, başvuru süresi 23 eylüle kadar uzatıldı ve artık https://ants.gouv.fr/ internet sitesi üzerinden başvuruları alacaklar, préfecturelüğe gitmeye gerek kalmayacak. Çok emin olmamakla birlikte ehliyet doğruluk belgesini bence kabul ederler, çünkü geçmişe dair bir bilgi veren evrak, geçmişi değiştiremeyeceğinize göre şansınızı deneyin derim.

      Sil
  38. Merhabalar, e devletten nasil bulacagiz ehliyet dogruluk belgesini? Tam olarak nasil aradiniz o evragi? Ne yaziyor evragin basliginda? Bende e devletten cikti alip cevirisini yaptirtmayi dusunuyorum, cunku agustosun sonunda turk ehliyetimi fransiza cevirme basvuru surem dolacak, konsolosluklarda yardimci olmadilar sağolsunlar, cok ileri tarihlere randevu veriyorlar, daha sonrada evragin gelmesini bekleyecegim olme essegim olme. Tesekkurler bu e devlet bilgisini verdiginiz icin

    YanıtlaSil
  39. Merhaba, ben edevletten almadığım için bilmiyorum, edevletten çıktı alan arkadaşlarımız umarım bu konuda yardımcı olurlar.

    Bu arada ehliyete başvuru süreleri 23 eylüle kadar uzatıldı(yine de bağlı olduğunuz valiliğin internet sitesinden kontrol edin), daha vaktiniz var belgenizi konsolosluktan da alabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  40. Tesekkurker,e devlettende buldum evraği ama konsolosluktan almaya karzr verdim usimizi riske atmayalim, erken bir tarihe sans eseri internetten randevu alabildim, aynı gün veriyorlarmiş, arayip sordum, içim rahatladi biraz acikcasi,gittik buradaaki prefectureye sorduk artik ehliyet basvurularinin internetten yapildigini soyledi, elden yada postayla kabul etmiyorlarmis,butun evraklari internetten yukleyip basvuru yapmamiz gerekiyormus Ağustostan itibaren,

    YanıtlaSil
  41. Rica ederim, edevletten alıp üzerine çeviri yaptırmak da gerekiyor. Bence de vaktiniz varken konsolosluktan almak daha mantıklı. Başvurular eskiden elden oluyordu, sonra posta yoluyla yaptılar, şimdi ise covid nedeniyle sadece online almaya karar verdiler... En doğru yol bu bence, insanlara eziyetten başka bir şey değildi prefecturlükten sıra al, git, evrak teslim et...

    YanıtlaSil
  42. Fransa rüyası benimde bir sorum olacak strasbourg daki konsolosluğun sayfasından randevu almaya çalışıyorum ehliyetimin geçerli olduğuna dair ama bununla ilgili randevu bölümü yok hangi bölümden randevu ne nasıl randevu alacağım yardımcı olursan çok sevinirim

    YanıtlaSil
  43. Fransa rüyası benimde bir sorum olacak strasbourg daki konsolosluğun sayfasından randevu almaya çalışıyorum ehliyetimin geçerli olduğuna dair ama bununla ilgili randevu bölümü yok hangi bölümden randevu ne nasıl randevu alacağım yardımcı olursan çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Yunus, 4 ağustos itibariyle sadece online başvuru kabul ediliyor, Yani artık randevu alıp evrakları teslim etmiyorsunuz, internet ortamında sisteme yüklüyorsunuz. Başvuru aşağıdaki siteden yapılıyor. Kolay gelsin,

      https://ants.gouv.fr/

      Sil
  44. Evet bunu biliyorum çoğu işlemi bitirdim sayılır ehliyetin geçerli olduğuna dair belgeyi yüklemem gerekiyor siteye e devlet üzerinden aldığım kağıdı tercümana cevirtirdikten sonra siteye yüklesem sorun yaparlar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sorun yasamamaniz icin butun belgeleri hazirlayip tek seferde evraklarinizi yuklemenizi tavsiye ederim. Nasil olsa basvuru sureleri uzatildi, vaktiniz var.

      Sil
  45. Merhaba arkadaslar aldiğimiz gecici ehliyet kagidina puan sistemi varmi bilgisi olan arkadas varmi ehliyet aldiktan sonra puan dusuyomu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bildiğim kadarıyla geçici ehliyette herhangi bir puan sistemi yok.

      Sil
  46. Merhaba ben cifte vatandasim alti aydan fazla turkiyede kalma durumum oldu simdi tekrardan giris cikis yapiodum simdi fransadayim ve ehliyeti cevirmeye calisiyorum fakat internet uzerinden yaptim ama evraklari yuklemedim hala cevap bir sonraki etaba gecebilirim cevabi gelmedi sizce neden ve ehliyet dogrulamanin zmaani gecti malum korona
    Bilgiler icin tesekkur ederim
    Sizce olur mu degiisim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      12 mart 23 eylül arasında ehliyet değişimine başvurması gerekenlerin sürelerini 23 eylüle kadar uzattılar, o yüzden zamanınız var muhtemelen daha. Evrakları yüklemenize mi izin vermiyor site, tam olarak anlamadım.

      Sil
    2. Evet izin vermiyor öyle başvurunuz alındı diyor ?

      Sil
    3. Açıkçası yeni sistemde internete ne aşamada nasıl yükleme yapıldığını bilmiyorum. Normal şartlarda evraklar da ilk başvuru anında yüklenmeli diye düşünüyorum. Tecrübeli olan arkadaşlar varsa onlar yardımcı olabilirler umarım.

      Sil
  47. Merhabalar E devletten ehliyet gbt sı alıp fransızcaya çevirsem yeterli olurmu yoksa konsoloslukta doğruluk belgesi almam şartmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, e-devletten aldığınız belge yeterli olur. Kolay gelsin

      Sil
  48. Fransızcaya çevirmeye gerek yokmu yani

    YanıtlaSil
  49. Fransızcaya çevirmeye gerek var, fransızca dışında herhangi bir dili kabul etmiyorlar :)

    YanıtlaSil
  50. Motosiklet ehliyeti (A sınıfı) çevrimi için 5 yıllık olması şartı yeterli oluyormuş(Türkiye'de A sınıfı motosiklet ehliyetini Fransa'daki başvuru tarihinden 5 yıl önce almış olmak gerek diye duydum)
    Nedir gerçeklik payı? Araba ehliyetine ilave motosiklet ehliyeti 5+ yıl olanların çevrim durumu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, A sınıfı ehliyeti değişimi direkt yapılmıyor. Öncelikle burada A2 ehliyeti alıp 2 yıl boyunca A2 ehliyetinizi kullanmalısınız, sonrasında 7 saatlik bir eğitim ile A ehliyetine sahip olabiliyorsunuz.

      Sil

    2. Sınav gerekmiyor değil mi 2 yıl A2 ehliyet kullanımı ve 7 saatlik eğitim sonrasında?

      11 yıldan fazladır A ehliyetim var. (A+A1+A2 hepsi 11+ yıl)
      Ayrıca blogunuz inanılmaz faydalı, gerçekten teşekkürler

      Sil
    3. A2 ehliyeti almak için sınavdan geçmeniz gerekiyor, çünkü direkt değişim yapılmıyor. 2 yıl kullanım sonrasında 7 saatlik eğitimden sonra bir sınav yok anladığım kadarıyla.

      Güzel yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
    4. Sıfırdan alır gibi bir sınav değildir tahminim. Nasıl bir sınav bu?

      Anladığım kadarıyla Türkiyedeki A ehliyetini çevirmek için önce geçici 2 yıllık A2 ehliyeti(sınavı nasıl?), 2 yıl sonra otomatikman A ehliyeti veriyorlar ve kart ücreti vd. çok az bir ödeme yapıyoruz. Dogru anlamışmıyım?

      Sil
    5. Sıfırdan alır gibi bir sınav bu, trafikten ve sürüşten sınava giriliyor, gördüğüm kadarıyla 700 euro gibi ücreti. Sonrasındaki 7 saatlik eğitim de ücrete tabi oluyor, onun da fiyatı 250 euro civarında. Umarım faydası olmuştur bu bilgilerin. Fransızcanız ne durumda peki ?

      Sil
    6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    7. Motosikletle ilgili bilgilendirmelerinizde yanlislar var ama blogunuz genel olarak cok faydali.
      Motosiklet ehliyeti durumu: Benim A2 ehliyetim geldi direkt aldim yani Turkiye de A ehliyeti olan biri Fransa da sinav vs olmadan once A2 ehliyeti aliyor. 2 yil motosiklet kullanimi sonrasinda yine sinavsiz fakat 7 saat mecburi egitim (2 saat sohbet havasinda teorik ve 5 saat motosiklet ustunde) sonrasinda A alinabiliyor. 7 saatlik egitim icin 250 euro yazmissiniz, yerine gore degisiyor galiba emin degilim.

      2 ilginc durum var:

      1- Aslinda Fransa eger cevrilecek ulke ehliyeti Avrupa 2006/216 ehliyet direktifindeyse direkt A ehliyetini veriyor fakat Turkiye 2016 yilindan itibaren bu standartta ehliyet vermesine ragmen(Fransa 2013 te cogu AB ulkesiyle beraber gecti) Fransa Turk ehliyetlerine direkt A vermiyor. AB ye uye degil yani taraf degil diye ama aslinda vermesi gerekir gibi bir durum var.
      2- Bazilari hic bir motosiklet ehliyetini cevirememisler Fransa'da. Hem de Turk A ehliyetleri olmasina ragmen. Muhtemel nedeni Fransa, Turkiye de 5+ yildan fazla zaman A sahibi olmayanlara A2 ehliyetini bile vermiyor. Emin degilim ama 5 yil konusu muhtelen engel. Her 2 durum icin de itiraz edilebiliyor ama sonuca ulasanlar yazsin.

      Sil
    8. Merhaba,
      Bilmediğim konularda ben de internetten araştırma yapıyorum, malesef her zaman bu bilgiler 100% doğru olamayabiliyor.
      Tecrübelerinizi aktarıp bize doğru bilgiler verdiğiniz için teşekkürler :)
      5+ yıl konusunda bakalım yazan çıkacak mı :)

      Sil
    9. Estagfurullah, sizin verdiginiz bilgilerin yaninda benimki devede kulak:) ama motosikletle ilgilenenler cok faydasi olacaktir cunku cok bilgi kirliligi var ortalikta. ayrica ayni Turk ehliyeti durumda kisiler farkli Fransiz ehliyeti sonuclariyla karsilasabiliyorlar ve bu durum kafalari karistiriyor; bunun nedeni bazen bilemedikleri kucuk farkliliklarken(yetersiz evrak veya istenilenden az deneyim vs) bazen de Fransiz gorevlilerin hatalarindan olabiliyor. Bu da kafa karistiriyor; bilmedigim bir eksigim mi var yoksa yine hata mi yaptilar diye (genelde her iste yasanabiliniyor bu durum bilindigi gibi, arastirmak gerekiyor her sonuc alindiginda)

      OZET; Turkiye de A ehliyeti olan bir kisi Fransa da once A2 ehliyeti alir. 2 yil sonra sinavsiz 7 saatlik egitim ile Fransiz A ehliyetini alir. (ISTISNA: Hic alamayanlar var: Turkiye'de A ehliyeti alali birkac yil gecmemis ise Fransa A2 bile vermeyebiliyor, Net degil. VE Turk ehliyeti Avrupa 2006/216 standardinda oldugu icin aslinda direkt Fransiz A sinifi verilmeli gibi durum var.)

      Fransa'nin cok iyi yani ehliyet cevrimini ucretsiz yapan tek Avrupa ulkesi olmasi. Mesela Almanya'da sadece otomobil ehliyeti icin, hem 800 euro odenmesi gerekiyormus hem de egitim alinmasi gerekiyormus diye duydum ki bu anlamda Fransa'yi gercekten takdir etmek lazim.

      Sil
    10. Dediğiniz gibi Fransa'daki her bürokrasik işlemde eksik evrak nedeniyle olduğu gibi, denk gelen memurun insafına kalmış olmak gibi etkenlerle farklı sonuçlar alınabiliyor. Verdiğiniz bilgiye ancak deneyimlemiş kişiler sahip olabilir, internetten araştırarak ulaşılması zor.

      Evet Almanya direkt ehliyet değişimi yapmıyor, sınava yeniden girilmesi ve ücret ödenmesi şartı var. Bir bakıma haklı olduklarını düşünüyorum, malesef burada trafik canavarları kolaylıkla ehliyet değişimi yapabiliyor. Bence Kanada gibi cuzi ücretle sınava girme şansı aranması en mantıklısı :)

      Sil
  51. Merhaba ben 2 sene oldu burdayım Fransa’da ve yani refüje politik üzeri oturum aldım ben de istenilen işlemleri yaptım ants sayfası üzerinden adres foto kimlik fotosu Türk oturum belgesi resepsesi var kartını alamadım halen yolladım bunları ve olmadı diye evraklar dosyam geri geldi refuse politik olduğum için ofpradan kimliğimi aldılar ehliyeti çevirmesini yapmadım ve ehliyet doğrulama almadım almak için konsoloslukğa gitmek lazım demişsiniz kimliğim yok politik olduğu için aldılar gidip alıp ehliyet doğrulama belgesini ve Fransızcaya tercüma etmek mi lazım bu yüzden mi kabul olmadı acaba bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi acaba mümkünse refuse politik olarak ehliyet değişimi yapan var mı yada bilen var mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, red nedeni olarak ne belirttiler?

      Sil
    2. Ants sayafası üzerinden ret sebebini belirttik diye not yollamışlar gelen evraklarım arasında ben baktım bulamadım öyle bi sebep tekrardan başvuruyorum şunu öğrenmek istiyorum şuan 6 aylık resepse var elimde 10 yıllık oturum aldım refuse politik yani siyasi olarak resepse ile başvuru yapabiliyormuyuz yoksa resepse geçersiz kimlik kartı gelince mi başvuruyoruz tercümanlara sordum resepse olmuyor galiba dediler sizin bi fikriniz bilginiz varmıydı acaba oturum aldıktan sonra bi sene süremiz var bu süre resepse için de geçerli mi bide siysi politik olduğum için Türk kimliğimi aldılar benden konsolosluktan sorun olmaz mı ehliyet doğrulama belgesini alamaya gittiğimizde? Çok teşekkür ediyorum kusura bakmayız dizide rahatsız ediyoruz

      Sil
    3. récépissé ile de başvurabilirsiniz, en kötü ekstra evrak isterler ama hiç olmazsa işlemleri başlatmış olursunuz. Red sebebini bilseydiniz itiraz edebilirdiniz ya da yeniden başvururken buna dikkat ederdiniz.

      Ehliyet doğrulama belgesini konsolosluktan alabilir misiniz emin değilim ancak e-devlet üzerinden çıktı alıp fransızcaya çeviri yaptıran arkadaşlar oldu, belki bu şekilde almanız daha kolay olur, eğer edevlet şifreniz varsa. Yoksa da Türkiye'deki bir tanıdığınızdan rica edebilirsiniz belki? Rica ederim, umarım yardımcı olabilirim.

      Sil
  52. Merhaba tekrardan kusura bakmayın yine rahatsız ediyorum ya ben herşeyim hazır dosya olarak bi sertifika var şu siyah kalem büyük haftflerle dolacak olan iki sertifika var onu çıkaramıyorum ya çevrim içi demiyorum olmuyor sizin bıraktığınız linkten giriyorum doğru şekilde dolduruyorum çıkarmak için sona geliyorum tıklayınca öyle kalıyor sayfa yenileniyorum doldurduğum alan boşalıyor tekrar yapıyorum aynı şey nasıl nerde yanlış yapıyorum yada internet dışında alabileceğim bi yer var mı o sertifika için yönlendirirmisiniz size zahmet internet üzerinden de olur ama çok denedim olmuyor

    YanıtlaSil
  53. Birde ben şöyle özet geçim size mümkünse yaptığım işlemler eksik var mı diye
    Ehliyet tamam çeviri ( ehliyetin orjinalini TC olan yolluyormuyuz yoksa sadece çeviri kağıdına yeterli mi )
    Konsolosluktan doğrulama tamam oda çevirili Fransızcaya ( orjinalini mi fotokopi mi yolluyoruz orjinali bizde dursa olur mu
    Adresler tamam ödev kağıdı filan kaldığım adres sahşbinin bilgileri fotoğraf 5 at yalnız normal fotoğraf çektim bu mağaza içerisinde bulanan makinalardan olur mu acaba yoksa özel fotoğrafçıya mı gitmek lazım
    Kafanızı şişirdim kusura bakmayın bilgim yok dil de yok fazla soracak kimsede yok kusurabakmayın gerçekten hakkınızı helal edin herşey için çok teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, 2020 başında işlemleri online olarak kabul etmeye başladılar. O yüzden dosyanızı zarfa koyup göndermek gibi bir hataya düşmeyin. Aşağıdaki sitede bütün bilgiler mevcut, bir hesap oluşturup hazırladığınız dosyanızı internet yolu ile iletmeniz gerekecek, sonrasında yine dosyanızın durumunu takip edebiliyorsunuz siteden.
      Réfugié statüsünde olanların ehliyet doğruluk belgesinden muaf olunduğu yazıyor sitede, bilginize.

      Makinada çekilen fotoğraf kabul ediliyor, fotoğrafçıya gerek yok. Yine siteden başvurulduğu için orjinallerini tarayıp siteye yükleyin. Sitenin linkini aşağıya bırakıyorum.

      https://permisdeconduire.ants.gouv.fr/

      Bu arada tamamen kendi yorumumu size söylemek istiyorum. ilk etapta red aldıysanız, size mutlaka red nedeni mektup yoluyla gelmiş olmalı, bu karara itiraz etmeniz gerekiyor. Yeniden başvurmak boşa kürek çekmek gibi geliyor bana, bu tamamen benim düşüncem dediğim gibi.

      Başka sorunuz olursa çekinmeyin, yardımcı olmak isterim.

      Sil
    2. Sürücü ceza bilgisi barkodlu belge sorgu diyor bunu alacam e devletten değilmi dogrulama belgesi bu mu acaba

      Sil
    3. Evet ancak konsolosluktan almanızı öneririm, direkt belgeyi fransızca veriyorlar. İnternetten alınanı çeviri yaptırmak gerekiyor.

      Sil
    4. Konsolosluk en yakin randevu yu 1.bucuk ay sonraya veriyor covidden dolayı sıkışıklık var ben şuan zaman la yarisiyorum tercumana gidecem artık en yakin konsolosluk lyon oda bana 100km

      Sil
  54. Bana acil bi cevap verirsen cok sevinirim kardeşim ben İsveç vizesiyle italyaya indim sonra Fransa'daki giriş yaptım sene 2016 vize 3 aylikti sonra doldu yaklaşık 4 sene kaçak kaldım ve evlilik yoluyla kağıt aldım virüsten dolayi gec geldi 1 senelik oturumun 6 ayi doldu nereye gitsem kapi prefekture gidiyorum internetten oluyor diyorlar marie ye gidiyorum prefectur ilgileniyor diyorlar ne yapacağımı şaşırdım benim ehliyetim değişebilir mi ne yapmam gerekiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ehliyet başvurusunu 1 yıl içinde yapmanız gerekiyor, yani hala süreniz var. Ne precture ne de marie size yardımcı olur bu konuda, artık tüm işlemler internetten hallediliyor. Belgelerinizi toplayıp, internet yoluyla iletiyorsunuz. Aşağıdaki siteden hesap açıp, işlemleri yapabilirsiniz.

      https://permisdeconduire.ants.gouv.fr/

      Sil
    2. Cok teşekkür ederim Allah isini rast getirsin sağol

      Sil
    3. Teşekkürler, sizin de işiniz rast gelsin :)

      Sil
    4. Son bi kez üzerinden geçeyim kardeşim 1oturum karti 2 ehliyet gerçeklik belgesi ve Fransızca 3 pasaport ilk sayfa fotokopisi 4 ehliyet ve Fransızca çevrilmiş hali 5 oturduğum adrese ait adıma 1 fatura 6 İnternete resmimi çekip koyacam nu kadar mı işlem kardesim İnternet sitesi üzerinden yapacağım o form var iki tane onlar dolmuyor mu son kez ni yardim ci olsan kimse bisey anlatmıyor dil de kısıtlı lütfen

      Sil
    5. Sizi büyük yardımım dokunsun, sizin için ve sizin gibi arayanlar için internetten nasıl başvuru yapabileceğiniz ve belgelerle ilgili bol resimli bir yazı yazdım. aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Aklınıza takılan bir konu olursa yine yazabilirsiniz. Kolay gelsin.

      Bu arada o iki form artık dolmuyor.

      https://fransahayali.blogspot.com/2020/12/fransa-ehliyet-degisimi-4-internetten.html

      Sil
  55. Türkiye'deki eski tip ehliyetle oluyor mu ? Dediğiniz şeyi tam olarak nasıl yaptınız ?

    YanıtlaSil
  56. E devletten "Sürücü Ceza Bilgisi Barkodlu Belge Sorgulama" kısmındaki belgenin çıktısını alıp çeviri yaptırsak yeterli mi ?

    YanıtlaSil
  57. Evet Türkiye'deki eski tip ehliyet de geçerli oluyor. Evet "sürücü ceza bilgisi barkodlu belge"nin çevirisini başvurunuza ekleyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  58. Merhaba
    Ben internet uzerinden dosya yuklemistim 11/09/2020 de dosyam da en cour d’instruction yaziyor ve son guncelleme tarihi 08/01/2020
    Ne zamana haber gelir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Dosyanızı sisteme yükledikten sonra minimum 1 sene sonra bir sonuç alınıyor genelde. Siz daha yeni yüklemiş sayılırsınız. Şimdilik türk ehliyetinizi kullanabiliyorsunuz.

      Sil
  59. Merhaba ben evlilik yaparak framsaya 8 ay önce geldim vizem 1 yıllık. Ehliyet için başvurdum ve gerekce göstermeden red verdiler bu konuyu sonuçlandırmak için ne yapmalıyım? Cevaplarsanız çok memnun olurum teşekkürler saygilarimla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Diğer konumda da aynı soruyu sordunuz sanırım. Diğer konuda cevapladım.

      Sil
  60. Merhaba ben Fransa'da türk ehliyetimi kaybettim ve suan oturum almışım benim nasıl Fransız ehliyetine cevirmem gerekir ehliyetin orjinali yok bende

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba

      Merhaba, aşağıdaki linkte tam sizin durumunuzla ilgili bir yazı buldum. Ehliyetinizin fotokopisi ve kanıtlayan belgeler ile birlikte (mesela kayıp bildirim kağıdınız, varsa diğer evraklar) normal bir şekilde başvuru yapabilirsiniz.

      http://www.france-terre-asile.org/images/stories/publications/Diel%20kits/O-DIEL-Fiche%20m%C3%A9mo%205%20kit%20acc%C3%A8s%20aux%20droits.pdf

      Sil
    2. E devlette kaydı var onu çıkartıp göstersem olurmu acaba

      Sil
    3. Ehliyetin resmi bende yok

      Sil
    4. Şansınızı denemekten başka şansınız yok gibi görünüyor, yanında eğer varsa sigorta kaydınız vs kanıt olarak yardımcı olacaktır. Bir fotokopisi ya da resmi olsaydı iyi olurdu.

      Sil
    5. Sadece e devlet kaydı var efendim valla

      Sil
    6. Sigorta kaydı dediginiz nedir acaba

      Sil
    7. Örneğin Türkiye'de aracınızı kendi üzerinize sigorta veya kasko yaptırdıysanız bunu kanıtlayan belge olabilir.

      Sil
    8. E devlette kaydım var bu hiç bir işe yaramiyormu acaba

      Sil
    9. Bende Fransa'da türk ehliyetimi kaybettim,ama kayıp başvurusunda bulundum , ehliyet in çevirisi ve fotokopisi ile başvurdum ve Fransız ehliyetimi aldim

      Sil
    10. Ayrıca Türkiye de senin adına birisi ehliyet durum bölgesi yanılmıyorsam alabilir oda geçerlidir

      Sil
    11. Sizden ricam acaba onu nasıl alabilirler onunla ben Fransa ehliyetine cevirebilirmiyim

      Sil
    12. Bu konuda bilgim yok ama size tavsiyem bir konsolosluğa gidip durumu açıklamanız, belki size bir yol gösterirler.

      Sil
  61. Trafik şubesi'den alınıyor, herhangi bir akraban alabilir,daha önce bir arkadaşım bu şekilde sorunu çözdü

    YanıtlaSil
  62. İltica durumunda ehliyet değişimi resepise var 2,yıl oldu firansadayim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen iltica talebiniz kabul edildiği takdirde ehliyet değişimi yapılabiliyor.

      Sil
  63. merhaba EHLIYET ALMAK ISTEYEN KISILER BURADAN EHLIYETLERINI ALABILRSLER https://www.facebook.com/legallicence Bulundugunuz ulkenin ehliyeti ile degistirebileceginiz E.U uyesi Litvanya ehliyeti icin iletisime gecbiilirsiniz. Whatsapp:+37063037816

    YanıtlaSil
  64. Merhaba,Türk ehliyetimizi değiştirmek için Türkiye de ne zaman aldığımızın önemi var mı?Ör:fransaya gelmeden 1 ay önce aldık ehliyetimizi burada değişimde sıkıntı çıkarırlar mı?hatırlamadığım bir yerde doğruluğundan emin olmamakla birlikte geldiğiniz ülkede en az 6 ay önce almış olmanız lazım gibi bişey okumuştum sanki.Cevaplandırırsanız sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Ehliyetinizi pasaportunuzdaki vize tarihinden önce almanız gerekiyor, şu kadar önce olmalı gibi bir kural görmedim hiçbir yerde.
      6 ay mevzusu, ehliyetinizi aldığınız ülkede, minimum 6 ay yaşama şartı aranıyor.
      Sizin durumunuzda sıkıntı çıkmaz diye düşünüyorum.

      Sil
  65. Ben fransız vatandaşıyum ehliyetimi türkiye de gectim beki ben degiş tire bilir miyim fransa da fransız vatandaşı oldugum halde türkiye den eyliyet gecmem sorun ollurmu ya da degiş tirebilir miyim eyliyetimi cifte vatan daşım bazı ları diyorki sen fransız vatandaşı oldugun icin degiş tir mezler diyor lar ce vap bekliyorum

    YanıtlaSil
  66. Türkiye de 5 sene kaldım fransız va tandaşıyım eyliyet türkiye de gectim benim eylitetimi fransa da dehiş tirir lermi bazı arkadaş lar diyorki sen fransı oldugun icin degiş tir mezler diyorlar siz ce degiş tirirler mi cifte vatan daşım

    YanıtlaSil
  67. Merhaba,
    Ehliyetinizi Türkiye'de aldığınız o 5 yıl içinde mi aldınız? Ve Fransa'ya dönünce 1 yıl içinde başvuru yaptığınız takdirde değişim yapabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  68. Merhaba, ehliyet doğruluk belgesi için konsolosluktan hangi işlemden randevu almak gerekiyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,konsolosluk sitesinde uygun bir secenek bulamadigim icin, diger islemlerden surucu belgesi ile ilgili olani secmistim diye hatirliyorum. Gittigimde sorun olmamisti.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim :)

      Sil
  69. Hocam benım pasaport kayboldu yenısı geldı VISA ıcın prefecture mı başvuru yapmam gerekiyor ve uzun sürüyor mu tekrardan visa bastırmak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, pasaportunuzun kaybolduguyla ilgili polise kayip basvurusunda bulundunuz mu? Vizeniz icin bu kayip belgesi ile birlikte OFII ve prefecture ile iletisime gecmeniz gerekiyor.

      Sil
  70. Merhaba,
    Ehliyet değişim işlemlerimi ants.com üzerinden Eylül 2020 de yaptım.Geçici sürüş belgesini de indirdim onaylandıktan sonra ve orijinal türk ehliyetimi gönderdim kendilerine. Verdikleri 1 yıllık attestation süresi 03.03.2022 de bitti.Ne bu tarihten önce ne sonrasında telefon veya mail yoluyla hiçbirşekilde ulaşamıyorum.İzleyebikeceğim başka bir yöntem veya öneriniz var mı?Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben préfectureluge gidip sureyi uzattirmistim ancak suan préfecture ehliyet basvurularina bakmiyor malesef. Ehliyetinizin durumunu ogrenmek icin bir sistem var ancak hemen cevap alamayabilirsiniz. Bununla ilgili bir konum var,linkini asagiya birakiyorum. Beklediginiz sureye bakilirsa yakinda sonuc alirsiniz bence :)

      https://fransahayali.blogspot.com/2020/02/fransa-ehliyet-degisimi-2-ehliyetinizin.html

      Sil
    2. Merhaba,verdiğiniz linki isterseniz kontrol edin telefonda ve pc de farklı tarayıcılarda denedim açılmadı.Ben telefonla ulaştım kendilerine aslında süresi dolmadan yılbaşından önce 2 defa eski adresime gelmiş fakat haberim yoktu.Bana bir mail adresi verdiler oraya yeni adresimi yazmamı istediler en kısa sürede göndermek için.Diğer arkadaşlara da yardımcı olabilmek ve hızlı cevap alabilmek adına bilgileri bırakıyorum.Tel:3400 kodlayarak bağlanıyorsunuz.Mail:ants-pc-usager@interieur.gouv.fr (Sanırım bu mail daha etkin) Umarım faydalı olur.

      Sil
    3. link bende sorunsuzca acildi ancak belki o an bir sorun olmus olabilir.

      Verdiginiz mail adresi ve tel no icin tesekkurler, eminim ehliyet bekleyen arkadaslarin isine yarayacaktir. Ehliyetiniz hayirli olsun bu arada :)

      Sil
  71. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  72. Merhaba,
    Ben 20 senedir Fransa'da yaşıyorum. Fransa'ya geldikten üç sene sonra Türkiyede aralıksız 6,5 ay kaldım. Bu süreçte de ehliyetimi aldım. Şimdi préfecture den başvursam ehliyetim kabulolurmu acaba? Öğrenmek için nereye başvurabirim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Fransa'ya geldikten sonra 1 sene icinde ehliyet degisimi icin basvuru yapilmasi gerekiyor. Ehliyetinizi aldiginiz tarihten sonra basvurmus olsaydiniz belki derdim ama uzerinden yillar gecmis. Suan basvurunuza red alirsiniz malesef.

      Sil
  73. Oncelikle cevabiniz için teşekkur ederim ben türkiyeden gelir gelmez baş vurdum ancak ehliyetimle pasoport tarihlerine bakıp memur deyişemeyiz dedi oysaki ben gitmeden önce memurlara 3 yildir fransada yasadıgımı söylemıstim memurda bana yasayi açıp 6 ay araliksiz tr kalırsam gecerli olacağını soylediğı halde gecerli olmadi ehliyetim böyle bir kanun varsa neden uygulanmıyor eminimki benim durumumda olan cok fazla kışi vardır bu konuyla ilgili bir yazi hazirlasaniz cok bilgilendirici olursunuz tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Fransa'da 3yil yasamissiniz, 6 ay Turkiye'de kalmaniz sadece ehliyet degisimi icin gibi goz onune alinmis olabilir. 6 ay yasama olayi mesela bir is icin gitmek, ogrenci olarak gitmek gibi durumlar icin gecerli ve ikametinizin de o ulkede olmasi onemli.
      Suan ne yapsaniz bos zaten uzerinden yillar gecmis. O zaman itiraz etseydiniz karara birseyler degistirme sansiniz olabilirdi.

      Sil

| Fait avec ❤️ en France