Recent Posts

Diploma Denkliği Nasıl Alınır - Fransa



Fransa'ya geldikten sonra çalışmak gibi bir niyetiniz varsa ve kendi mesleğinize devam etmek istiyorsanız Türkiye'de o meslek dalında çalışmış olduğunuzu ya da o konuda yetkinliğiniz olduğunu bir şekilde kanıtlamanız gerek.

Bunu kanıtlamanın en geçerli yolu ise Türkiye üniversiteleriden birinden almış olduğunuz diplomanız. Diplomanızın Fransa'da geçerli sayılabilmesi için ise burada diploma denkliği almanız gerekiyor. İster iş hayatına, ister eğitiminize devam etmek için yapmanız gereken ilk adım bu denklik işlemini yaptırmak.

Mesleğinizi değiştirmek istiyorsanız ise burada ücretli ya da işçi bulma kurumunun size sağlayacağı ücretsiz herhangi bir formasyon yapıp başka bir dalda eğitim alabilirsiniz, bunun sonucunda ise size bir sertifika verilir, bu durumda denklik yaptırmanıza gerek yok.

Fransa'da diploma denkliğini veren kurumun adı ENIC-NARIC. İşlemler internet üzerinden yapılıyor ve şuanda 70€ gibi bir ücreti var. Eğer diplomanıza denklik veremiyorlarsa 50€ iade alıyorsunuz. Denklik işlemi çevremdem edindiğim bilgiye göre 1 hafta ile 2ay arasında sürüyor. Küçük bir bilgi eğer Tıp fakültesi mezunuysanız bu kurum size denklik vermiyor, doktorlar ve sağlık alanında diploma sahipleri için işlem çok daha farklı. Bu konuda yanlış yönlendirmemek için bilgi veremeyeceğim ancak şuraya tıklayarak daha kapsamlı bilgi bulabilirsiniz.

Aşağıdaki şemadan aşağı yukarı fransız sistemine göre Bac seviyenizi anlayabilirsiniz.


İnternetten işlemlere başlamadan önce aşağıdakilerin bilgisayar ortamında pdf şeklinde ve 2mb'dan küçük olduğundan emin olun. (pdf küçültmek için bu siteden faydalanabilirsiniz.)

Diploma ve transkriptinizin orjinali ingilizce, fransızca, ispanyolca, almanca, arapça, portekizce, italyanca ise çevirisine gerek yok. Bildiğim kadarıyla üniversiteler artık transkriptleri farklı dillerde veriyor, o yüzden şansınızı deneyin derim.

  • Pasaporttaki kimlik sayfanızın, vize sayfanızın, ofii etiketinin yapıştığı sayfanın arka arkaya tek bir pdf halinde,
  • Diplomanızın orjinalinin pdf şeklinde,
  • Diplomanızın çevirisinin pdf şeklinde,
  • Transkriptinizin orjinalinin pdf şeklinde,
  • Transkriptinizin çevirisinin pdf şeklinde olduğundan emin olun. 
Artık başlayabiliriz, ilk olarak ENIC-NARIC sitesine tıklayarak işe başlayabiliriz, karşınıza aşağıdaki görüntü gelecek. Particulier yazan yere tıklayalım.
http://www.ciep.fr/enic-naric-france



Karşımıza aşağıdaki ekran geliyor, Comment obtenir une attestation yazan yere tıklayalım.


Demande d'attestation en ligne yazan yere tıklayın.


Aşağıda kırmızı ile dikdörtgen içine aldığım linke tıklayın

Cliquez ici yazan yere tıklayalım.


Karşımıza gelen formu aşağıdaki gibi doldurup, Valider yazan yere tıklayalım.


Karşımıza aşağıdaki ekran geliyor, size dosya numaranızın olduğu bir mail gelmiş olmalı. Mailimize gidelim.

Mailde kutucuk içine aldığım linke tıklayalım. 


Karşımıza gelen formdaki boş kısımları doldurun, üst kısım dolu olarak geliyor. Valider yazısına tıklayın.


Karşınıza gelen formu aşağıdaki gibi doldurun. Enregistrer yazan yere tıklayın.


Maksimum 2 diploma ekleyebiliyorsunuz, Tekrar diploma eklemeyecekseniz aşağıdaki ekrandaki bilgileri kontrol edip Valider diyelim. (Malesef artık her diploma için ayrı ayrı başvuru yapmak gerekiyor. Tek başvuru ile iki diploma denkliği alınamıyor.)



Aşağıdaki yerleri tikleyip Valider diyelim.


Artık karşımıza, diplomamızı, pasaportumuzu, transkriptimizi yükleyeceğimiz sayfa geliyor. Hepsini yükledikten sonra Valider diyelim.


Aşağıdaki ekranda 70€ ücreti ödeyeceğinizi, denklik almama durumunda 50€ iade talep ettiğinizi belirten iki kutucuğu işaretleyelim. Bu aşama değişiklik yapabildiğimiz son aşama, onayladığınız anda herhangi bir değişiklik hakkınız olmayacak. Eğer evraklarınızdan eminseniz Confirmer la validation yazan yere tıklayın.


Bundan sonra dosya numaranızı ve diplomanızın durumunu takip edebileceğiniz bir mail geliyor. Bana ertesi günü 70€ ücreti ödemem gereken faturanın hazır olduğunu ve ödemeyi yapmamı belirten bir mail daha geldi. Kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz.

Yaklaşık 20 gün sonra sonra ise diploma denkliği kontrolünün sonuçlandığına dair bir mail aldım. Eğer diplomanızın denkliği varsa aşağıdaki gibi iki sayfalık bir döküman gönderiyorlar. Bu dökümanı internetten indiriyorsunuz, hemen indirip birkaç yere birden kaydedin çünkü bir süre sonra linkin süresi doluyor ve indiremiyorsunuz. 

Ve son olarak hayırlı olsun :) 
Artık yüksek lisans yapacaksanız ya da iş arayacaksanız bu dökümanı kullanabilirsiniz.



___________________________________________________________

Aşağıda da geldikten sonra işinize yarayacak birkaç konu var:

FRANSA'DA BANKA HESABI AÇMAK VE KREDI KARTI ALMAK
YURT DIŞINA TAŞINDIKTAN SONRA ADRES BEYANI
FRANSIZCA ÖĞRENMEK IÇIN ONLINE KAYNAKLAR
FRANSA'DA EV ARAMAK, NELERE DIKKAT ETMELI?

Paylaş:

132 yorum :

  1. Bu işlemleri fiziki olarak gidip elden yapabiliyor muyuz. Benim mail adresimi kabul etmiyor,baska hesap kurdum onu da kabul etmiyor dolayisiyla bir sonraki adıma geçemiyorum. Cevap için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep, aşağıdaki linkte de göreceğiniz üzere sadece internet ortamında yapılan başvurular kabul ediliyor. Gmail mail adresimle başvuru yapmıştım, bir de öyle deneyin isterseniz. Kolay gelsin.

      https://www.ciep.fr/enic-naric-page/cinq-etapes-infographie

      Sil
    2. Cevabınız için teşekkür ederim ancak gmail adresi denedim olmadı sonra hotmail denedim yine olmadı " Cette adresse électronique n'est pas une adresse valide. " diye bir uyarı çıkıyor ıleri aşamaya geçemiyorum.

      Sil
    3. Rica ederim, ben de tekrar mail adresimle denedim herhangi bir hata almadım. Email adresinizi girerken eksiksiz olarak giriyorsunuz muhtemelen ancak yeniden mi deneseniz bir acaba?

      Sil
  2. Bir de bilgi almak adına soruyorum ben inşaat mühendisi olarak burada denklik aldıktan sonra hemen çalışabilir miyim yoksa başka prosedürler de var mı,çalışabiliyorsam nerelerde ve ne kadar maaşla çalışabilirim.cevaplariniz için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vizeniz ya da oturum kartınızda çalışma izniniz var ise denklik almadan önce dahi mesleğinizle ilgili iş ilanlarına başvurabilirsiniz. Denklik işlemi Türkiye'deki diplomanızı ispatlamak için önemli. Bazı firmalar hali hazırdaki diplomanızı kabul ederken bazıları kabul etmeyebiliyor. Bir diğer prosedür ise Pôle emploi'ya kaydınızın olması gerekiyor yine denklik almadan kaydınızı yapabilirsiniz.

      İnternette biraz araştırdım, inşaat mühendisinin başlangıç maaşı 2000-2500 euro arası.

      Sil
  3. son bir soru pasaport olmadan işlem yapılabiliyor mu,pasaportum kayıp yenisini henüz çıkarmadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer ki Fransa'da bir oturum kartınız varsa onun da fotokopisini yükleyebilirsiniz.

      Sil
  4. Merhaba küçük bir sorum olacaktı,paylaşmanızda bir sakınca yoksa türkiyede hangi üniversite ve bolümden mezun oldugunuzu soyleyebilir misiniz acaba? Teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bir devlet üniversitesinin bir mühendislik bölümü diyeyim sadece :)

      Sil
  5. İyi günler Türkiye’de iki fakülte okudum. Diplomalarımın denkliğini ayrı ayrı mı verecekler? Ekstrada üniversite eğitimi veriyorlar mı ? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Dijwar, size de iyi günler. İki farklı denklik verilecek, internet ortamında veriliyor belgeler. Ve hayır üniversitede ekstradan eğitim verilmiyor.

      Sil
    2. Bu site sayesinde denklik aldım. Bu konuda sizlere çok teşekkür ederim iki fakülte denkliğini de aldım.

      Sil
    3. Hayırlı olsun şimdiden, güzel yorumunuz için teşekkürler :)

      Sil
  6. Turkçe olarak gondersek olur mu

    YanıtlaSil
  7. Noter onayı ve apostil yapmak gerekmiyor mu transkiptler için? İngilizce bir transkriptin gerçek olduğuna noter-apostilsiz nasıl inanıyorlar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Noter onayı ve apostil gerekmiyor, benim belgelerim notersiz, apostilsizdi herhangi bir sorun çıkmadı. Zaten okuldan imzalı, kaşeli alıyorsunuz, yeterli oluyor.

      Sil
  8. İyi günler benim sorum olacaktı ben 2 yıllık ön lisans mezunuyum fransaya gelmek istiyorum farklı bir dalda mesleki eğitim alacam acaba bunun yaş sınırlaması kaç bilginiz var mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, eğitim için herhangi bir yaş sınırlaması yok. İyi günler.

      Sil
  9. Iyigunler...ben 15 senedir fransada ikamet ediyorum.2 yillik onlisans programindan mezunum.diplima denkligili almak icin gec kalmis olma ihtimalim varmi?denklik alabilirsem saglik sektorunde calismak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, diploma denkliği için bir süre kısıtlaması yok, başvurabilirsiniz. Ancak sağlık sektörü ile ilgili diploma denkliği hakkında çok bir bilgim yok. Eğer avrupa birliği üyesi vatandaşı değilseniz denklik alamama gibi bir şeyler okudum ancak iyice bir araştırın. Bir diğeri de öyle bir durum olsa bile bir formasyon yapabilirsiniz.

      Sil
  10. Merhaba,
    Kusura bakmazsanız benim birkaç sorum olacak;
    1-Yatırımcı oturumu alarak geldim.İnşaat mühendisiyim ve denklik almak istiyorum.Yatırımcı oturumlu olmam bir sorun teşkil eder mi?
    2-Derslerimin hepsini tek üniversiteden değil de 2 faklı üniversiteden aldım.Doğal olarak mezun olduğum üniversitenin transkribinde ects 240 değil.Diğer okuldan transkrip ile desteklemem denklik için bir problem oluşturmaz değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Bildiğim kısımlara cevap vermeye çalışayım :)

      1. Denklik için Fransa'da oturumunuzun olması yeterli. İstenen evrak listesinde herhangi bir kısıtlama olduğu yazmıyor.
      2. Tek bir diplomanız var değil mi? İki transkripti birlikte eklemeniz gerekir evet, transkriptlere göre seviyeniz(niveau)(bac+...) belirleniyor.

      Sil
    2. CEVAP-2: Evet tek diplomam var.Derslerin sadece bir kısmını ilk üniversitemden aldım gerisini 2.üniversitemden tamamladım ve oradan da mezun oldum...

      Sil
    3. O halde diploma ve her iki transkript ile başvurunuzu yaparsınız, ben sorun olmaz diye düşünüyorum. Tabii kuruma bir mail atıp sorabilirsiniz aklınızda bir şüphe kalmaması için.

      Sil
  11. Evraklar öevirisi ingilizce kabul edilir mi? Fransızca mı olması gerek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, evet ingilizce çeviri de kabul ediliyor.

      Sil
  12. Normalde hemen geliyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana ertesi günü gelmişti. Yeni başvurduysanız yakında gelir mutlaka.

      Sil
  13. Merhaba ek dosyanın içine ne yüklemem gerek, geri dönüş yaptilar ek dosyada bişi olmadiği için? Ne yapmam gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, document complémentaire kısmından mı bahsediyorsunuz? Eğer öyleyse ben herhangi bir şey yüklemememiştim.

      Sil
  14. Yukarıdaki örmçnek denklik diplomasında master kısmına bir kutucuga 300 yazıyor diğer kutucuklarda dess ve dea yazıyor ne anlama gelıyor .. 300 transkribi tamamlayan master 1 almıyor anlamına mı gelıyor.. dess ve dea m2 den bagımsız secenekler mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 300'ü tamamlayan master1 alabiliyor. DESS ve DEA için herhangi bir ders süresi tamamlama şartı yok. DESS'i lisans sonrası okul+staj şeklinde yürütülen belli bir alanda yapılan eğitim, DEA ise doktoral formasyon olarak düşünebilirsiniz. Bu ikisi bir meslekte uzmanlaşma eğitimi veren ve o alanda tamamen sizi profesyonel hayata hazırlayan eğitimler.

      Sil
  15. Merhabalar diploma denkligi gerekli belgeler ile alakali nacizane bir sorum olacak; diploma ve trankriptin orjinal ingilizce hali bende mevcut ancak okulum "Diploma supplement" yani "Diploma eki" olarak gecen bir belge daha verdi,bilmek istedigim ise ENIC-NARIC'e basvuru yaparken bu belgeyi de eklemelimiyim? Sizde de ayni durum soz kounusu oldu mu? Tesekkurler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bende herhangi bir diploma eki yoktu, sadece diploma ve transkripti yüklemiştim. ENIC-NARIC sistemine ek dosyalarınız varsa onları da ekleyebiliyorsunuz. Bence elinizdeki diploma ekini de ekleyin.

      Sil
  16. Cevabiniz icin tesekkur ederim,Ayrica sayfanizdan(fransahayali)bircok konuda faydalanacagim bilgiler edindim.Hatta dogrudan yardiminiz dokundu diyebilirim,bu toplumsal farkindaliginiz ve girisiminizden oturu tesekkur ederim,Emeginize saglik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, ben bu yollardan geçerken çevremde hiç örnek yoktu, deneye yanıla öğrendim, başkaları da bu bilgilerden faydalansın istedim. Siz de katkıda bulunmak isterseniz, tecrübelerinizi blogumda paylaşabilirim, başkaları da faydalanmış olur. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  17. Merhaba,Fransa’ya gelmeden önce diploma denkliği için başvuru yapılabilir mi ? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, malesef oturum izninizin olması gerekiyor denkliğe başvurabilmek için.

      Sil
  18. Merhaba ben aile birleşimiyle fransaya gidecem öğretmenlik mezunuyum öğretmenlikte denklik oluyor mu bilginiz varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşağıdaki gibi bir bilgi buldum. Denklik alabilirsiniz ancak işveren tarafından tanınmayabilir.

      "moniteur-éducateur, éducateur spécialisé, éducateur de jeunes enfants, aide-médico psychologique, enseignant, professeur des écoles ne sont pas des professions réglementées. Il vaut mieux demander une attestation de comparabilité mais qui ne sera pas nécessairement reconnue par l’employeur."

      Sil
  19. Sosyoloji artı çocuk gelişimi ve eğitimi mezunuyum ikisi içinde denklik alma şansım var mı yoksa sadece bir tanesi için mi alabiliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek başvuruda iki farklı diploma için denklik alınabiliyor, siz de ikisi için de denklik alabilirsiniz.

      Sil
    2. Cevabınız için teşekkür ederim.

      Sil
  20. Merhaba bende fransada oturum aldım. Önlisans makine bölümü mezunuyum bu bölüm kabul ediliyormu acaba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke kesin bir şey söyleyebilsem :) Muhtemelen kabul edilecektir.

      Sil
  21. Transkribi turkiyedenmi yoksa fransadanmi çeviri yapim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç fark etmez, eğer üniversitenizden ingilizce transkript alabiliyorsanız bedavaya getirmiş olursunuz.

      Sil
  22. Anladim. Bir sorum daha olacak kusura bakma. Şimdi ben 2 yıllık makine okudum. Ardından çalışma ekonomisi olarak lisansa tamamladım. Çalışma ekonomisi olan mezuniyet transkrip ingilizce ama 2 yıllık olan türkçe ben bunların 2 sinide sisteme yükleme şansım varmi. Yüklersem 2 diploma da farklimi değerlendirilir yoksa birimi dikkate alimir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek seferde 2 diplomaya denklik alabilirsiniz, ikisini de sisteme yükleyebilirsiniz ancak türkçe olanı tercüme ettirmeniz lazım.

      Sil
  23. Merhaba Türkiye'de mimarlık bölümü mezunuyum Fransa'da mesleğimi yapmam (denklik almak) için gerekli mevzuat nedir? Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, öncelikle Fransa'da oturum izninizin olması gerekiyor. Sonrasında yukarıda açıkladığım gibi denklik alabilirsiniz.

      Sil
  24. Merhabalar Aile birleşimi ile Fransa’ya geleceğim. Şuan da Türkiye de inşaat mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Eğitimimin geri kalanını Fransa da tamamlayabilir miyim ? Yoksa okulu Türkiye de bitirip denklik almam mı daha isabetli olur ? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Son sınıf öğrencisi iseniz Türkiye'de bitirip gelmeniz daha isabetli olur, denklik almak konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Fransa'da eğitiminizi tamamlamanız gibi bir durum ancak erasmus gibi bir programla gelirseniz mümkün. Şimdiden kolay gelsin :)

      Sil
  25. Yaklasık 22-23 gün oldu sorunsuz sizin yonlendırdıgınız gibi halettim parasınıda ödedim her gün bekliyor takip ediyorum haber yok
    Sizce sebebi nedir ?

    YanıtlaSil
  26. Merhabalar,
    Ben de diplomama denklik almak istiyorum. Aslı Türkçe ama İngilizce çevirisi var diplomamın ve transkriptimin. Tekrar çeviri yaptırmama gerek var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, ingilizce de kabul ediliyor, tekrar çeviri yaptırmanıza gerek yok bu durumda.

      Sil
  27. Fransaya yerleşecem iibf isletme mezunuyum
    Fransa da degeri var mı bu bölüm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'de çalıştınız mı ? Diplomanızın yanında bu bölümle ilgili tecrübeniz varsa daha çok şansınız olacaktır iş ararken.

      Sil
  28. merhaba 4 yillik iletisim mezunuyum.denklik icin burda turkiye avrupa ulkesi olmadigi icin fransizca matematik felan diger dersleri almamiz gerekiyormus.onun icinde dil lazim.sizin bilginiz ne durumda yani.diplama denkligi direk veriyolarmi.yoksa burda arti derslermi aliniyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, diploma denkliği için herhangi bir ders alıp geçmenize gerek yok. Yukarıda belirttiğim işlemleri yapmanız kaydıyla diplomanız denklik almak için yeterli.

      Sil
  29. Merhabalar öğretmenlik bölümü içinde aynı prosedür geçerlimi Fransa’da öğretmenlik yapmak için yeterlimi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Egemen,

      Öğretmenlik bölümü için çok fazla bilgim yok malesef... yanlış yönlendirmek istemem.

      Sil
  30. Merhabalar sizlere bir kaç sorum var yardımcı olabilirseniz sevinirim. Selçuk üniversitesi İnşaat Mühendisliği (Konya/Türkiye ) bölümünden 2019 yılında mezun oldum. Fransa da mesleğimi yapmak istiyorum. Yukarıdaki yazınızda Mesleğimin geçerliliği için denklik almam gerektiğini söylemişsiniz. Belirtiğiniz ENIC-NARİC sitesinde AB VE Avrupa ekonomik alanı üyesi olan ülkelerden alınan diplomalarla gerekli işlemlerin yapılabileceği ve fransa'da düzenlenmiş meslekler içerisinde olma koşulunu öne sürmekte . Türkiye , AB ve avrupa Ekonomik alanı ülkeleri arasında yer almıyor sanırsam.
    1.Bu koşullarda başvursam başvursam başvurum dikkate alınır mı ?
    2.İnşaat mühendisliği fransada düzenlenmiş meslekler grubuna dahil midir?
    3.Selçuk Üniversitesi inşaat mühendisliği bölümünden aldığım mesleki diplomam ENIC-NARIK kuruluşu tarafından kabul görüp denklik araştırmasına dahil edilir mi?
    4.Bu sürecte neler yapmalıyım ?
    5.ENIC-NARIK haricinde mesleğimin ve diplomamın kabul görmemesi için başvurabileceğim farklı kuruluşlar var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Denklik işlemlerini yapmaya başladığınızda listede Türkiye'nin ve Selçuk üniversitesinin olduğunu göreceksiniz. İnşaat mühendisliği ise Fransa'da tanınan meslekler içinde. Yani diplomanıza denklik alabilirsiniz.

      Şuan Fransa'da mı yaşıyorsunuz bilmiyorum ancak denklik alabilmeniz için Fransa'da oturum izni olması şartı var.

      ENIC-NARIC kuruluşu Fransa'da diploma denkliği veren tek kuruluş(tıp alanından mezun olanlar hariç)

      Umarım sorularınız cevap bulmuştur :)

      Sil
  31. iyi aksamlar diploma denkligine basvuru yaptim ve Turkiyede yokle iletisime gecmen lazim dediler ne yapmam gerek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, neden yökle iletişime geçmeniz gerektiğini söylemediler mi? Size iletilen maili bana gönderirseniz(kişisel bilgilerinizin olduğu kısmı silebilirsiniz) yardımcı olmaya çalışırım.
      fransahayali@gmail.com

      Sil
  32. diploma degilde sadece universitenin transkirpti var da denkligi alamiyor muyuz? 180 akts var M1 baslamak istiyorum fransada

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, malesef diploma olmadan sadece transkript ile denklik alınamıyor.

      Sil
  33. İyi Günler ,

    Önceki soruma geri dönüş yaptığınız için öncelikle sizlere teşekkür ederim. Şu an için oturma iznim yok maalesef. Sizlere bir kaç tane daha sorum var.Tekrardan yardımcı olabilirseniz sevinirim.
    Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Lisans diplomam Selçuk Üniversitesi olarak aldım. Şu an da Selçuk Üniversitesi yeni adıyla Konya Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği dalında , yüksek lisans eğitimi ile eğitimime devam etmekteyim. Geçmiş yıllarda Cumhurbaşkanlığı kararıyla Selçuk Üniversitesi'nden Mühendislik fakültesi ayrılarak Konya Teknik Üniversitesi olarak eğitime devam etmektedir.
    1.Yeni kurulan bir üniversite olarak gözükmesi yüksek lisans denkliğim için bir engel teşkil eder mi?
    2.Selçuk Üniversitesi ve Konya Teknik Üniversitesi'nin denklik alabileceğim üniversiteler arasında yer alıp almadığını nereden öğrenebilirim?
    3.Fransa'da Bac5+ seviye düzeyinde denkliğimizin sağlanabilmesi için Türkiye'deki yüksek lisans eğitimim yeterli olur mu? Yeterli olabilmesi için kaç kredilik bir eğitime sahip olmam gereklidir?
    4.Fransa'daki iş başvurularımda , işveren tarafından yeterli bir mühendis adayı olmam için neler yapmamı tavsiye edersiniz?

    Bu konularda beni aydınlatabilirseniz çok sevinirim.

    Şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar merhaba Elif, sırayla cevap vereyim sorularınıza
      1. Hayır herhangi bir engel teşkil etmez :)
      2. ENIC-NARIC sitesinde başvuru yapıyor gibi formu doldurmaya başladığınızda kabul edilen bütün üniversiteleri göreceksiniz.
      3. Yüksek lisans eğitimi(master) bac+5 olarak geçiyor, toplam 300 kredi.
      4. Fransızca konuşabilmeniz en önemlisi ve diğerlerinden farkınızı ortaya koyacak eğitimler, projeler, deneyimler. Yerinizde olsam doktoramı Fransa'da yapardım, gelmenin en kolay yolu :)

      Sil
  34. Öncelikle yazınız için teşekkür ederim
    İnşaat mühendisliği mezunuyum ve denklik belgemi yazınız öncülüğüyle aldım.
    Ben fransada çalışmak istiyorum bir sonraki adımım ne olmalı ? Vizeye iş ve ya yüksek lisans kabulu aldıktan sonra mı başvurmalıyım ? Yoksa önce vize alıp ( mümkünse ) fransada mı aramalıyım ? teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin için sevindim, hayırlısı olsun. Şuan her ne kadar vize durumları muallak olsa da(corona nedeniyle), vizeye iş veya yüksek lisans kabulü sonrası başvurmanız, kolay vize almanızı sağlayacaktır.
      Sonraki adımınız cv ve motivasyon mektubu hazırlayıp, iş başvurusunda bulunmak, bir yandan da yüksek lisans için okul bakmak olmalı. Maddi yönden ne durumdasınız bilmiyorum ancak geçen yıl Fransa'daki üniversiteler yabancı öğrencilerin harç ücretlerini arttırma kararı aldı(yüksek bir ücretten bahsediliyordu, ancak şuan hatırlayamadım miktarı), birkaç üniversite ise bu uygulamaya karşı çıktı, bu üniversiteleri araştırıp başvurmanızı tavsiye ederim.

      Sil
    2. Teşekkür ederim. İş başvurularında bulundum ama dönüş alamadım. Anladığım kadarıyla şimdiki adımım hem iş hem y.lisans için fransızca öğrenip belgelemek olmalı.

      Sil
    3. Pandemi dönemi işleri biraz daha zorlaştırıyor malesef, bir iş başvurusunda fransızca olmazsa olmaz diyebilirim. Fransızca öğrenmeniz, eğer imkanınız varsa bunu Fransa'da yapmanızı tavsiye ederim, sonrasında yüksek lisansa başvurmanızı da kolaylaştıracaktır. Üniversitelerin uzun dönemli fransızca kurslarını önerebilirim.

      Sil
    4. Dil okullarının fiyatları kur farkı yüüznden biraz zorlayıcı olabiliyor. Yine de yardımlarınız için teşekkür ederim. Belki de ingilizce kabul alan üniversiteleri denemeliyim :)

      Sil
    5. Malesef kur farkı...
      Campus france aracılığıyla istediğiniz alana uygun bir üniversite bulabilirsiniz. Aşağıya linki bırakıyorum.

      https://cataloguelm.campusfrance.org/master/#/catalog?lang=fr&siteroot=https:%2F%2Fwww.turquie.campusfrance.org%2F

      Sil
    6. Merhaba
      Oturumunuz veya vizeniz olmadan mı denklik aldınız ? Oturum olmadan denklik alınmıyor diye okudum da ben yorumlardan.

      Sil
    7. Arkadaşın yorumunuzu görmeyeceğini düşünerek sorunuzu ben cevaplamaya çalışayım. Evet normal şartlarda oturum izni olmadan denklik alınamıyor diye biliyordum ancak bu arkadaşımızın şansı yaver gitmiş, belki pasaportunda vize var mı yok mu diye bakmayı atladılar, Fransa'da oturumu olmamasına rağmen denklik alabilmiş.

      Sil
  35. Merhabalar benim bir sorum olacaktı,
    Eşimin ustalık belgesi var bu belgenin denkliği var mıdır yoksa illa üniversite derecesi mi olması gerek ?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ustalık belgesine de denklik alınabiliyor, ancak işlemler nasıl, nereden gibi konuları araştırmanız lazım, bu konuda pek bilgim yok malesef.

      Sil
  36. MERHABA 2 YILLIK SAĞLIK BÖLÜMLERİ DENKLİK ALABİLİR Mİ ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Sağlık bölümleriyle ilgili denklik prosedürü yukarıdakinden farklı olduğu için tam olarak bir bilgim yok malesef.

      Sil
  37. Mrb ben evlenerek fransaya gidecem burda öğretmenlik bitirdim orda öğretmenlik için denklik alma şansım varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bu soruyu daha önce şöyle cevaplamıştım.

      Aşağıdaki gibi bir bilgi buldum. Denklik alabilirsiniz ancak işveren tarafından tanınmayabilir.

      "moniteur-éducateur, éducateur spécialisé, éducateur de jeunes enfants, aide-médico psychologique, enseignant, professeur des écoles ne sont pas des professions réglementées. Il vaut mieux demander une attestation de comparabilité mais qui ne sera pas nécessairement reconnue par l’employeur."

      Sil
  38. merhabalar, ben evlenip Fransa ya yerleşeceğim. erkek arkadaşım Fransız vatandaşı. türk dili ve edebiyatı öğretmenliği mezunuyum. yüksek lisans yapıyorum. orada diplomam geçerli olur mu ve işimi yapabilir miyim? şimdiden teşekkürler ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, öğretmenlik için denklik başvurusu yapan bir arkadaş, denklik alamadığını yazmıştı bana. Öğretmenlik için denklik alsanız bile, mesleğinizi yapmanız için yeterli olmayacaktır. Geldikten sonra siz de göreceksiniz ki, burada sistem pek Türkiye'deki gibi değil. Fransızcanız varsa gelir gelmez başka bir meslek için ya formasyon yapabilirsiniz, ya da yüksek lisans ile eğitiminize devam edebilirsiniz.

      Sil
  39. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ben Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunuyum evlilik yaparak fransaya girmek istiyorum orada mesleğimi yapabilmem bölümüm için denklik alma ihtimalim sizce nedir. Aynı zamanda Maliye lisans ve Elektronik ön lisans mezunuyum bunların bir faydası olurmu yada denklik bu bölümlere de alabilirmiyim.

      Sil
  40. Merhaba Ben elektrik elektronik mühendisiyim Fransa’da meslek denkliği alabilirmiyim ihtimal nedir yardımcı olursanız çok mutlu olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, evet denklik alabilirsiniz, Fransa'da geçerliliği olan bir meslek.

      Sil
  41. Merhabalar, öncelikle bu faydalı yazıyı bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler. Benim hem Edebiyat fakültesi diplomam hem de pedagojik formasyon sertifikam var. Iki diploma tek seferde denklik alinabildiğini söylemişsiniz. Fakat sistemde ilerlediğimde dediğiniz yerde ''cliquer pour ajouter une diplôme'' bölümü görünmüyor. Tek seferde çift belge onayı kalktı mı acaba? Bilginiz var ise paylaşırsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Uzun zaman sonra ENIC-NARIC sitesini inceleyince, sitenin epey değişmiş olduğunu gördüm, yakın zamanda yazımı güncellemem gerekecek :)

      Sorunuza gelince aşağıda linkte, aşamalara başlarken her dosya için tek bir diploma denkliği alınabilir diye yazı eklemişler, sistem değişmiş yani, ayrı ayrı başvuru yapılması gerekecek.

      "Un seul diplôme par dossier peut faire l'objet d'une demande d'attestation."

      https://phoenix.france-education-international.fr/inscriptions/

      Sil
  42. Bu arada Ispanyol dili edebiyatı için denklin alınabiliyor mu? Bilginiz var mı acaba? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dil diplomaları denkliği konusunda bilgim yok malesef ama neden olmasın diyorum.

      Sil
  43. Cevapladığınız için teşekkürler, başvurup sonucu sizlere bildireceğim, iyi günler diliyorum:)

    YanıtlaSil
  44. Merhaba Türkiye'de mimarlık bölümü lisans mezunuyum. Fransa'da mesleğimi yapmam için Fransa'da kendi alanım üzerine belirli bir yıl eğitim almam gerekiyor mu? İkincisi İnternet üzerinden başvurulan denklik işlemlerinde dil şartı aranıyor mu?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hayir dil sarti aranmiyor ve Fransa'da da egitim almaniz gerekmiyor.

      Sil
  45. Merhaba fransız vatandasıyım universiteyi turkıyede okudum denklık almak ıstıyorum fransada calısmak ıcın ne yapmam gerekıyor denklık alabılmem ıcın

    YanıtlaSil
  46. Merhaba Nur,

    Mailinizi yanitladim ancak buradan da diger arkadaslara kucuk bir bilgi olmasi icin tekrar etmek istiyorum.

    Diploma denkliginde saglik alanlariyla ilgili benim de cok fazla bilgim olmamakla birlikte, ufacik bir arastirma yaptigimda asagidaki siteyle karsilastim. Siz de iyice inceleyip arastirin tabiki ancak anladigim kadariyla, Fransa, avrupa birligi icindeki 27 ulkeden birinin ya da Kanada'da elde edilmis diplomalara direkt denklik veriyor. Diger ulkelerin vatandaslari icin ise 2 yol var, ya bir universitede tip fakultesinin ilk senesini gecip denklik icin basvuruyorsunuz, ya da bir sinava tabi tutuluyorsunuz. Tabi ki bir takim diger sartlar da var, dil vs gibi.

    https://www.cnge.fr/l_international/exercer_en_france_avec_un_diplome_etranger/

    YanıtlaSil
  47. Merhabalar
    Öncelikle size çok teşekkür ederim direktifleriniz doğrultusunda yaptığım denklik başvurusunda denklik belgemi aldım yalnız belgede yazan bir cümle bende soru işareti oluşturdu cümleyi aynen yazıyorum:"Cette attestation ne constitue pas une autorisation d’exercer une profession réglementée en France." fransada düzenlenmiş bir mesleği icra etme yetkisi vermez diyor yani bu belge iş başvurum için yeterli değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, denklik basvurunuzun olumlu sonuclanmasina sevindim. Bu belge sizin diplomanizin Fransa'da kabul edildigini kanitliyor. Bu belge is basvurularinizda gecerli olacaktir, merak etmeyin.

      "Profession reglementée" diye aratirsaniz karsiniza bu meslekleri iceren bir liste cikacak, sizin icin asagiya bir link birakiyorum. Bu belge o listede olan meslekleri icra etme yetkisi vermiyor! Listede veteriner, kuafor, doktor, noter gibi daha farkli egitimler gerektiren meslekler var.

      https://fr.wikipedia.org/wiki/Profession_r%C3%A9glement%C3%A9e

      Sil
  48. Merhaba Açık öğretim lisesinden mezun oldum fransa da yaşıyorum fransız diploma denkliği olurmu??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, evet acikogretim diplomalarina da denklik alinabiliyor.

      Sil
  49. Fransa hayali, bu siteden lise diploması ve de kurslardan alınan sertifikalar da denklik oluyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuaforluk gibi bir diplomaniz varsa, bunu tanitmaniz mumkun ancak lise icin direkt bir denklik almaniz mumkun degil bildigim kadariyla.

      Sil
  50. Merhaba ben Özel Eğitim Öğretmenliği mezunuyum.Evlilik dolayısıyla Fransa'ya yerleşme durumum var.Diplomamın denkliğini alabilir miyim ya da kendi alanımda çalışabilmek için neler gerekli? Bilgilendirseniz çok sevinirm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, daha once de ogretmenlik mezunu arkadaslarimizdan sorular gelmisti. Cokfazla bilgim olmamakla birlikte asagidaki gibi bir bilgi bulmustum.

      Denklik alabilirsiniz ancak işveren tarafından tanınmayabilir.

      "moniteur-éducateur, éducateur spécialisé, éducateur de jeunes enfants, aide-médico psychologique, enseignant, professeur des écoles ne sont pas des professions réglementées. Il vaut mieux demander une attestation de comparabilité mais qui ne sera pas nécessairement reconnue par l’employeur."

      Sil
  51. Merhabalar, çok bilgilendirici yazı ve geridönütler fakat ben ihtiyacım olan bilgiye erişemedim :/ ben tûrkiyede psikolojik danışmanlık mezunuyum. Klinik psikanaliz üzerine yl yapmak istiyorum. Normalde bu alanda yl yapmak için psikoloji mezunu olma sartı var. Ben bölûmümün içeriğiyle ilgili paristeki üniversitenin hocasıyla iletişime geçtim. Bana enic naric sitesinden bölûmümün psikoloji alanına denk olduģuna dair diploma denkliģini almamı söyledì. Bunu nasıl yapacağım .. buradaki yönergelerden farklı bi yol izlemem gerekiyormuş gbi sanki :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sanirim -eger dogru anladiysam- sizden denklik islemi yaparken, bolumunuzu psikoloji olarak secmenizi ve dosyanisin bu sekilde incelenmesi gerektigini soylemek istemisler. Enic naric Fransa'da denklik islemi veren tek kurum, dedigim gibi bir deneyebilirsiniz. Bilginiz olsun Fransa'da oturum izni olmayan bazi arkadaslar denklik alabildiler.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim geri dönütünüz için:) işlemden sonra sonucu buraya yazayım ben de. Benimle aynı noktada takılanlara yardımcı olur en azından :/

      Sil
    3. Umarim sorunsuzca alirsiniz denkliginizi, sonucu merakla bekliyorum :)

      Sil
    4. Ve bir sene sonra tekrar merhaba, bu sene başvuru yapabildim. Denklik geldi ama olumlu mu değil mi onu anlamadım. Neye bakmam gerek :/

      Sil
    5. Tekrar merhaba,

      Baslik asagidaki sekilde mi? Oyleyse bir denklik almissiniz, diger detaylar seviyeniz, denklik alinan bolum vs olmasi gerekiyor. Detaylara bakabilmem icini letmek isterseniz fransahayali@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.

      "Attestation de comparabilité pour un diplôme obtenu à l'étranger"

      Sil
    6. Detaylara bakmanız için mail atacağım denkliği... pdr psikoloji lisansına eşdeğer mi değil mi onu öğrenmiş olurum. Ona göre buraya sonucu yazacam ki benimle aynı noktada kafası karışan arkadaşlara bir cevap olur:)

      Sil
    7. Umarim yardimci olabilmisimdir :)

      Sil
  52. Merhaba,

    Bende Kimya Mühendisiyim senin sayfan sayesinde denklik başvurusunda bende bulunacağım herkese yardımcı paylaşımlar olmuş.:)

    Soruma gelecek olursam :) denklik verildi mi sana çalışıyor musunuz şuan çok zor olduğunu duydum mühendisler için denkliğin.
    Cevabın için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  53. Merhabalar,Meslek Lisesi Makine Bölümü Mezunuyum,Meslek Lisesi denkliği olur mu ? Aile Birlesimi adı altinda Fransaya gideceğim,Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, biraz arastirma yaptim ama meslek lisesi denkligi hakkinda pek bir sey bulamadim malesef. Ancak burada mesleginizle ilgili bir formasyon yaparak diploma sahibi olabilirsniz. Bildiginiz bir alan oldugu icin zorlanacaginizi sanmiyorum. Geldiginizde bunu mutlaka OFII gorusmenizde belirtin, sizi daha iyi yonlendireceklerdir.

      Sil
  54. Merhabalar, yakın zamanda Fransa'ya geldim ve iltica ettim. İskenderun Teknik Üniversitesi'nin inşaat mühendisliği bölümünden 2019'da mezun oldum. Geçen hafta Enic-Naric üzerinden denkliğe başvuru yaptım.
    1-Üniversite listesinde okulumu bulamadım. Bu denklik konusunda sıkıntı çıkarır mı acaba?
    2-İnternette karşılaştığım bir diyagramda bac+5 yani master seviyesinin karşılığında Mühendislik ünvanı yazıyordu. Denkliğin verilme durumunda ünvanım tam olarak ne oluyor.
    3-Nerdeyse her ülke için facebookta kurulan mühendislik gruplarından neden mahrumuz, Fransa hayali derhal göreve.
    not: İltica belgemi sunduğumdan ötürü herhangi bir ödeme yapmama gerek kalmadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Sorularinizi ben de maddeler halinde cevaplayayim :) En sonunda da size bir sorum olacak.

      1.Universitenizin listede olmasi onlarin arastirma surecini biraz uzatabilir ama belgeleriniz tamsa bana gore sorun olmaz(tabi sadece benim fikrim)

      2. Bu fransiz egitim sistemini anlayana madalya vermeli bence, tam anladim derken de degisiyor :) Lisans bac+3, master 1 sene yapildiginda bac+4, 2 sene yapildiginda bac+5.
      Muhendislikler ise buradaki DEA denilen diploma alindiginda masterin son senesi olan bac+5'e denk oluyormus. DEA ne derseniz Fransa'da bazi buyuk okullarda 1964 et 2005 seneleri arasinda verilen bir diplomaymis, yani bu okullara girmesi de okumasi da zormus.
      Bizim muhendislikler buradaki bac+3'e denk geliyor, master yaptiysaniz bac+5.

      3. Bir zamanlar facebook cabalarim basarisizlikla sonuclanmisti malesef, o yuzden pesini birakmistim :) Neden olmasin, tekrar deneyebilirim.

      Benim soruma gelince, iltica talebiniz sonuclandi mi? Bana surecten bahseder misiniz, blogumda bununla ilgili bir yazi hazirlamak istiyorum ancak yeterli veri yok elimde. fransahayali@gmail adresine mail atarsaniz sevinirim. Simdiden tesekkurler.

      Sil
  55. Merhaba Fransa Hayali

    Diploma denkliğine başvuru yapacağım. Normalde sürekli iki diploma yükleyebiliyoruz diyorduk ama ben ikinci diploma bilgilerini yükleyemiyorum. Ayrıca sitede her başvuruda bir diploma incelenir yazıyor. Acaba sonradan mı değiştirdiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, evet malesef suan her diploma icin ayri ayri basvuru yapmak gerekiyor. Sonradan degistirdiler :( eskiden iki diploma icin tek basvuru yapilabiliyordu.

      Sil
    2. İki diplomayı da ayrı ayrı yükledim. Açıklama kısımlarına da iki ayrı başvurunun numarasını yazdım. Umarım kısa süre içerisinde olumlu sonuçlanır.

      Başvuru faturasına nereden ulaşabiliriz ilk başvuruda indirmeyi unuttum. Okul benden her iki faturayı istiyor. Bu konuda bilginiz var mı acaba ?

      Sil
    3. Genellikle kisa surede donus aliyorsunuz. Basvuru sonrasi size mail gelmedi mi?

      Sil
  56. Merhabalar, diploma denkligi icin basvuruda bulunmak istedim ama sizin bahsettiginiz ilk linkten sonra particulier kismi yok sitede nerden basvuru yapiliyor goremedim, 22 agustostan sonra acilacak deniyor o yuzden mi, yoksa her sey mi degisti acaba biliyor musunuz, tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, siteye simdi tekrar baktim. Sistem 22 agustosta acilacak denmis. 22 agustosta normale donecektir. Site biraz degismis, sistem acildiginda yine bulamazsaniz bana mail atin yardimci olmaya calisirim.

      Sil

| Fait avec ❤️ en France