Recent Posts

Bir Fransız Geleneği La Galette Des Rois




La Galette des rois aslında bir tatlı ve bu tatlı aslında bir hristiyan kutlaması olan "l'Épiphanie" dedikleri zamanda yeniyor. Bu tatlının aslında l'Épiphanie ile alakası olmasa da Fransa'da bir gelenek haline gelmiş. Peki l'Épiphanie nedir?

Kısaca l'Épiphanie (Epifani) Hz İsa'nın doğumundan sonra 3 bilge insanın onu ziyarete gelmesini temsil ediyor. Bazı kaynaklarda bu 3 bilge insanın kral olduğu söylenir. Fransa'da bugün resmi bir tatil günü olarak kutlanmıyor. l'Épiphanie birçok ülkede 6 Ocak günü kutlanıyor. Bazı ülkelerde ise 1 Ocak'tan sonraki ilk pazar günü kutlanıyor. 

La Galette des rois, birebir türkçeye çevrilecek olursa kralların pastası anlamına geliyor. 

Bu pasta en basit haliyle milföy hamuru arasına badem aromalı kremanın koyulup fırında pişirilmesinden ibaret. Genellikle daire şeklinde olup, üzeri ise yumurta sürüldükten sonra şekillendiriliyor. Fırından çıktıktan sonra ise üzerine şekerli ve istediğiniz bir aromayı karıştırıp yaptığınız bir şerbet sürülüyor.

Pastayı yaparken kremalı kısmına yani içine la fève denilen minicik biblomsu şeylerden bir tane konuluyor, bu biblo yerken kime denk gelirse kral o oluyor :)

la fève 

Bu tatlı Aralık ve Ocak aylarında evinize gelen süpermarket broşürlerinin hepsinde görebileceğiniz bir tatlı, merak edenler için kısa hikayesini anlatmaya çalıştım. Yapmak isteyenler için ise aşağıdaki bir video mevcut. 

Şimdiden afiyet olsun :)






Paylaş:

Yorum Gönder

| Fait avec ❤️ en France