Recent Posts

Strazburg'u Geziyoruz



Fransa'ya ilk kez gelenler Paris'i tercih ediyor olsa bile, ikinci kez gelmek isteyenler için Strazburg güzel bir opsiyon olabilir. Alman-fransız karışımı mimarisi, parkları, müzeleri ile görülmesi gereken yerlerden birisi.

Strazburg, Fransa'da Grand-Est bölgesinin başkenti durumunda ülkenin kuzey doğusunda yer alan bir şehir. Almanya sınırında olduğu için her açıdan alman esintisini şehre girer girmez görüyorsunuz. Öyle ki eski yerel halkın kullandığı kendine has alman-fransız karışımı bir dili bile var, alsazca. Nüfus yoğunluğu açısından Fransa'nın 7. büyük şehri olsa da yaklaşık 280.000 nüfuslu bana göre küçük bir şehir. Dolaşırken yorulmayacağınız, iki günde rahatça gezebileceğiniz bir şehir. 

Merkezi bir otelde kalmasanız bile tramvay ve otobüs ile kısa sürede merkeze ulaşabilirsiniz. Otobüs, tramvay ve metroda aynı bileti kullanabiliyorsunuz. Şuraya tıklayarak bilet fiyatlarına ulaşabilirsiniz, örneğin tek kişilik ilk kullanımdan sonra 24 saat geçerli olan bilet 4,50€ iken 2 veya 3 kişilik olanı 6,90€, yine mevcut seçenekler içinden kendinize uygun olanı seçebilirsiniz. Bu şehre yaşamaya gelenler ise Badgéo kart alıp karta dolum yaptırabilirler. Şehir çok düz olduğu için bisiklet kiralayıp her yere bisikletle gidebilirsiniz. Bisiklet kiralama fiyatları için buraya tıklayabilirsiniz. Merkezde kalıyorsanız ise yürüyerek Strazburg'u gezebilirsiniz.

Peki nereleri gezmek gerek?

Gare de Strasbourg (Strazburg tren garı)


Garı görüp ne yapacağız demeyin, eski garı muhafaza ederek dışına camdan duvar örülmüş garı dışarıdan görünce bile iyiki gelmişim diyeceksiniz. Gezinize bu noktadan başlayabilirsiniz. Alışveriş yapmak isteyenler için Place des Halles alışveriş merkezi buraya yürüyerek 10dakika mesafede ama tarihi yerlere zaman ayırmanızı tavsiye ederim, Türkiye'de bolca AVM mevcut. Gardan yaklaşık 10 dakika yürüyerek şehrin büyük meydanlarından birine ulaşıyoruz, bu arada da Ren nehri üzerindeki köprülerden birinden geçmiş oluyoruz.

Place Kleber (Kleber Meydanı)


Katedrale de yürüme mesafesinde olan bu meydan noel zamanı en büyük noel ağacının ve buz pateni pistinin kurulduğu meydan. Ve 5 dakika daha yürürsek görmeden dönmememiz gereken meşhur katedrale ulaşıyoruz. 

Strazburg Notre Dame Katedrali ve Horloge Astronomique(Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg - Astronomik saat) 



Strazburgun en güzel mimarisi, mutlaka görülmesi gereken bir yapı. 400 yıldan uzun süre yapımı sürmüş ve kapılarını 1439 yılında açmış mimari açıdan sizi büyüleyecek devasa bir yapı. Büyüklüğüyle görür görmez sizi etkileyecek, içini gezerken büyüleneceksiniz. İçerisinde Prag'taki saat kulesinin daha büyüğü yer alıyor. 

Astronomik Saat

Katedralin önünde katedral meydanı ve çevresinde oturup etrafı izleyebileceğiniz birçok cafe bulunuyor, yine hediyelik eşya alabileceğiniz küçük dükkanlar da var.

Noel Pazarı

Noel zamanı geldiyseniz şanslısınız çünkü bence buranın en güzel olduğu zaman noel zamanı. Noel pazarı, sokaklar, süslemeler aklınızı başından alacak türden. Noel pazarı ile ilgili yazıma ise buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Palais Rohan - Musee des Beaux-Arts (Rohan Palas ve Sanat müzesi) 


Katedrale 1 dakika yürüme mesafesinde olan, yani dibinde olan bu mimari yapıyı görmeden olmaz. Müze gezmek isteyenler için ise bu palasın içinde Sanat müzesi yer alıyor. Girişi ise 6.5€

Musée historique de Strasbourg - Musée Alsacien

Daha çok müze diyenler için palasa 2-3 dakika mesafede bu iki müzeyi de ziyaret edebilir. Her ikisinin de giriş ücreti 6,5€

Strasbourg Tekne Turu


Palas Ren nehrinin hemen kenarında, nehre dorğru yürürseniz gezi teknelerini göreceksiniz. Kışın veya yağmurlu havalarda teknelerin üzeri kapandığı için her mevsim tekne turu yapabilirsiniz. Tekne turuna katıldığınızda birçok dilde tarihi yapılar hakkında bilgi edinmeniz mümkün. Tur yaklaşık 1 saat 10 dakika sürüyor ve ücreti 13€. Daha fazla bilgi için tıklayabilirsiniz, Batorama.

European Parliament Strasbourg (Avrupa Parlamento Binası)


Tekne turuna katılarak bir taşla bir çok kuş vurmuş olacaksınız, birçok tarihi yapı hakkında bilgi sahibi olurken aynı zamanda Strazburg Avrupa Parlamento binasını da görmüş olacaksınız. Bu binanın etrafında pek görülecek yer olmadığı için ve merkezden uzakta olduğu için tekne turu ile görmek size zaman kazandıracaktır. 

La Petite France


Tekne turuna katıldıysanız La Petite France'dan tekne ile geçtiniz demektir. Ayrıca gitmek ve sokaklarında dolaşmak isterseniz, katedralden yaklaşık 10 dakika kadar yürüyüp  La Petite France'a ulaşabilirsiniz, burası Unesco dünya mirasları listesinde olan bir yer. Tam sokaklarında dolaşıp bol bol fotoğraf çekilmelik.

Place de la République (Cumhuriyet Meydanı)


Şimdi katedralden yaklaşık 15dakika kadar yürüyüp Place de la République yani Cumhuriyet Meydanına gideceğiz. Eğer La Petite France'dan gidecekseniz dilerseniz bu noktada toplu taşımadan faydalanabilirsiniz, yaya olarak ise 25 dakika kadar yürümeniz gerekecek. Bu meydanın etrafında Ren Sarayı, Ulusal kütüphane, Ulusal tiyatro binalarını göreceğiz. Biraz yorulduğunuzu tahmin ediyorum, buradaki parkta dinlenip birşeyler atıştırabilir, etrafı seyredip anın keyfini çıkarabilirsiniz.

Geziyi sıkışmadan iki güne yayabilirsiniz, koştura koştura 1 günde de şehri bitirebilirsiniz. Eğer ki arabayla geldiyseniz görülecek bir yer daha var. Strazburg Alman sınırında demiştik, işte Almanya'ya geçiyoruz. 

Pont de L'Europe (Avrupa Köprüsü)


Fransa ile Almanya'yı birbirine bağlayan köprü, yayalar ve araçlar için iki farklı köprü var. Aracınızı köprüden geçmeden önce parkedip köprünün ayağındaki Le Jardin des Deux Rives parkını ziyaret edebilirsiniz. 

Buradan Almanya'nın Kehl şehrindeki marketlere uğrayabilirsiniz, özellikle kozmetik Fransa'ya göre çok daha ucuz. Öyle ki strazburglular alışverişlerini buraya gelip yapıyor.

Size iyi gezmeler, bu bölgede nerelerde kalınır ya da neler yenir kısmını yazıp uzatmak istemiyorum, belki onları başka konularımda anlatırım. Hoşçakalın.
Paylaş:

Yorum Gönder

| Fait avec ❤️ en France