Recent Posts

Fransızca Hayat Kurtaran Kelimeler



Yeni bir dil öğrenmek istemesek bile gittiğimiz ülkede hayat kurtarıcı birkaç kelime öğrenmemizin bir zararı olmaz. Bugün türkçe okunuşlarıyla birlikte birkaç fransızca hayati kelime ve cümlelerden bahsedeceğim. İster Fransa'ya yaşamaya, isterseniz birkaç günlük tatile gelin. Sizin iki kelime bilmeniz bile bir çok konda 1-0 önde başlamanızı sağlayacaktır.

Türkiye'de kime sorsanız, fransızlar mı, onlar hayatta kendi dillerinden başka dil konuşmaz klişesini duyarsınız :) Fransızlara göre bunun nedeni çok iyi ingilizce konuşamadıkları için çekinmeleri. Aslında bu orta yaş ve üzeri için geçerli genellikle. Gençler ellerinden geldiğince ingilizce konuşmaya çalışıyorlar. Ancak eğer Fransa'da sürekli yaşayacaksanız belli bir süre sonra sizi fransızca öğrenmeye zorlamak için kesinlikle ingilizceye yanaşmıyorlar. Size  1 kelimeyi anlatmak için yarım saat uğraşabilirler ancak asla ingilizcesini söylemezler. Yani forsunuz misafirken geçerli, yoksa fransızca öğrenmek zorundasınız :)

Ve tabi ki devlet dairesi gibi yerlerde ingilizce bilseler bile konuşmuyorlar, insanları bilmeyerek de olsa yanlış yönlendirmek istemedikleri için. Siz ister fransızca bilin, ister bilmeyin onun açıklamasını yapmış olması önemli olan.

Fransa'da birisini gördüğünüz zaman, bir yere girdiğiniz zaman, markette kasaya geldiğinizde kısacası her yerde ama her zaman kullanılan Bonjour (bonjuğ) kelimesi artık dilinize yapışacak, kendisi günaydın ve merhaba demek, yani sabah, akşam bonjour bonjour demekten yorulacaksınız :)
Fransızca R'lerin okunuşu Ğ ile H harfinin karışımı gibi diyebiliriz. Aşağıya fikriniz olması için bir ses kaydı ekliyorum.


Daha çok gençler arasında ya da çok yakınlarınız arasında kullanabileceğiniz Selam ve aynı zamanda arkadaşınızdan ayrılırken Görüşürüz anlamına gelen Salut (Salü) kelimesini çok iyi tanıdıklarınız dışında kullanmayacaksınız, o yüzden bonjour her yerde hayat kurtarıcı olacak.

Kibarlıktan şaşmam diyenlere, aşağıdaki kelimelerin önüne bonjour ekleyip söze başayabilirsiniz, örneğin "bonjour monsieur"
Monsieur (Mösyö) - beyfendi
Madam (madam) - hanımefendi (evli ya da yaşça büyükse)
Mademoiselle (madmazel) - hanımefendi (bekar ya da genç bir bayansa)

İnsanlara nasılsın deyip, karşılığında birebir aynı cevabı verdiğinizde iyiyim diyebileceğiniz bir kalıp sırada, "Ça va? (Sa va) - nasıl gidiyor? Nasılsın?" anlamlarına geliyor. Karşılığında yine "Ça va (Sa va) - İyi gidiyor/İyiyim" demeniz yeterli.

Excusez-moi (eksküze-mua) - afedersiniz, birisine bir soru sormadan önce kibar olmak gerekecek haliyle, bunu da yol, yordam sorarken epeyce kullanabilirsiniz :)

Pardon (Pağdon) - kendisi de biz türklerin de çok kullandığı pardon anlamına geliyor. Gönlünüzce kullanın, kendi dilinizmiş gibi :)

Bonsoir (bonsuağ) - iyi akşamlar - o kadar bonjourdan sonra sırada iyi akşamlar dilemeye geldi, akşam olunca da bu dilinize pelesenk olacak.

Diyelim alışveriş yapacaksınız ve fiyat sormanız gerekiyor. O zaman Ça coûte combien? (Sa kut kombiyen) - bunun fiyatı nedir? demeniz yeterli. Karşılığında sayıları da öğrenmeniz gerekecek tabi ki, işte aşağıda 1'den 10'a kadar sayılar.

Un (An - a harfi sanki burnunuz tıkalıymış gibi :)) - bir
Deux (Dö ) - iki
Trois (Tğua) - üç
Quatre - (Katğ) - dört
Cinq - (Senk) - beş
Six - (Siz) - altı
Sept (Set) - yedi
Huit (Üit) - sekiz
Neuf (Nöf) - dokuz
Dix (Diz) - on 

İşte bu kelimeler sihirli ve size ilk konuşmanızda bir çok kapıyı açacaktır. Tabi ki doğru bir aksanla konuşmanızı kimse beklemiyor, merak etmeyin. Kırık dökük bile konuşsanız anlamak ve size yardımcı olmak için ellerinden geleni yapacaklardır.

Bonne chance ! (bon şans) - iyi şanslar !

___________________________________________________________

Paylaş:

Yorum Gönder

| Fait avec ❤️ en France