Recent Posts

Fransa'da Noel Kutlaması ve Geleneksel Yemekler



Eklediğim müzik eşliğinde okumanızı tavsiye ederim :)


Fransa'da Noel ve yılbaşı için herkes aylar öncesinden hazırlanmaya başlıyor.
Wikipedia'dan direkt aldığım noel nedir sorusunun cevabını yazıyorum. Noel,her yıl 25 Aralık tarihinde İsa'nın doğumunun kutlandığı Hristiyan bayramı. Biz müslümanlar olarak tabi ki bu günü, geceyi kutlamıyoruz ama az çok ne olduğunu biliyoruz.

Noel pazarı ile ilgili yazımda gezdik eğlendik, sıra Noel gecesi ve tabi ki fransızlar için çok çok önemli olan Noel yemeğinde ne yedikleri kısmına. Fransa'ya gelip de asimile olmuyoruz ancak yaşadığımız yerin kültürünü öğrenmekten zarar çıkmaz.

Bu insanlar neler yer, neler içer, neler yaparlar, özel günleri, bayramları, seyranları nelerdir gibi konulara ilerde değineceğim, şimdi günler öncesinden hazırlık yaptıkları Noel yemeğine gelelim.

Aslında Yılbaşı bir nevi bizim için neyse Noel'de fransızlar için bir benzeri. Yani amaç aile ve arkadaşlarla biraraya gelip sohbet eşliğinde yemek yemek ve uzun uzun konuşmak. Uzun uzun konuşmak demişken bu fransızların en sevdiği şey her koşul ve durumda uzun uzun konuşmak olduğunu söyleyebilirim. Böylesi enteresan bir dil de zaten ancak sürekli konuşarak öğrenilebilir :)

Birçok ülkede olduğu gibi Fransa'da da Noel arefesinde yani 24 Aralık tarihinde toplanıp yemek yeniliyor. 25 Aralık ise tatil oluyor. Bazı ülkelerde ise 26 Aralık da tatil olurken Fransa'da 26 Aralıkta insanlar işbaşı yapıyor, sadece Alsace ve Moselle bölgeleri hariç. Yani bu iki bölge 26 Aralıkta yine bir hristiyan kutlaması olan La Saint-Etienne nedeniyle tatil oluyor. Kısaca La Saint-Etienne, hristiyanlık döneminin ilk şehidi olduğu için bu gün bazı yerlerde tatil oluyor. Bu kısa bilgilerden sonra Noel gecesi Fransa'da neler yenir kısmına geçelim. Öncelikle bu yemek çok uzun sürdüğü için tek etaplı olmadığını söyleyebiliriz.


Apéritif: Geceye şampanya ve beyaz şarap kadeh kaldırarak başlıyorlar.


Ara sıcak ve ara soğuklar kısmında istiridye, salyangoz ve kaz ciğeri, somon, havyar olmazsa olmazlardan diyebiliriz. Yine deniz meyveleri dedikleri, karışık deniz ürünlerinin olduğu tabaklar


Ana yemek; tabi ki hindi, kırmızı şarap eşliğinde


Peynir tabağı, fransızların peynirlerinin ne kadar meşhur olduğunu söylemeye gerek var mı bilmiyorum ancak, çok kötü koksalarda onlar bayıla bayıla yiyorlar


Tatlı: meşhur noel tatlısı La bûche de Noël(la bûche fransızcada kütük demek, tatlıyı görünce ne demek isteğimi anlayacaksınız), ya da Provence bölgesinde genellikle sofraya getirilen 13 tatlı (içinde fındık, fıstık, kuru üzüm, meyve gibi hafif tatlıların bulunduğu atıştırmalıklar.) Aşağıya merak edenler için tipik bir 13 tatlı tabağı resmini ekliyorum.

Provence bölgesinde genellikle sofraya getirilen 13 tatlı örneği

La bûche de Noël

En son da bu kadar yediklerini biraz sindirmek için sanırım kahve ile çikolata yiyerek geceyi bitiriyorlar. Genelde saat akşam 8 gibi başlayıp, gece yarısına kadar sürüyor bu yeme içme merasimi.

Tabi ki herkes aynı şeyleri, aynı sırayla yemiyor ancak geleneksel bir yılbaşı bu şekilde kutlanıyor diyebiliriz.

White House Melania Trump'ın bu seneki kırmızı noel ağaçları çok konuşulmuştu.

Dekor olarak tabi ki, yılbaşı çamı (Le Sapin de Noel), yılbaşı süsleri ve Noel kreşi (Crèche de Noël) dedikleri içinde İsa'nın kutsandığı sahneyi anlatan küçük bir ev dekor olarak kullanılıyor.

Tipik bir kreş örneği ve aşağıda esprili bir yaklaşım


Bu kadar yiyip içtikten sonra evlere dağılıp ertesi günü geç kalkmak ise tabi ki bir gelenek :) Bize de onlara mutlu noeller dilemek düşüyor.

Paylaş:

Yorum Gönder

| Fait avec ❤️ en France