Recent Posts

Fransa'da Sıfır ve ikinci El Araba Nasıl Alınır?



Sanırım yurtdışında yaşamanın olmazsa olmazlarından, özellikle de şehir merkezi değil de daha kırsal bölgelerde yaşıyorsanız olmazsa olmazlarından biri olan araba almanın, daha doğrusu ikinci el araba almanın nasıl olduğundan bahsedeceğim.

Yurtdışında araba almanın Türkiye'ye oranla daha kolay olduğunu duyup, görüyoruz. Bunun nedeni burada 500eurodan başlayan fiyatlarla araç bulunabilmesi, 500euroya alacağınız araç belki külüstür olacak ancak işinizi görecektir. Fransa'da asgari ücretin 1100euro olduğunu düşünürsek araba almak güzel Türkiyemize kıyasla daha kolay. Ancak düşünmeyin ki asgari ücretle yaşayan iki kişilik bir aile bal börek yaşayıp gidiyor. Burada bu parayla kıt kanaat, ucu ucuna yaşayıp gidersiniz. Yani Türkiye'deki gibi kemer sıkarsınız. Dolayısıyla burada da evdeki her bireyin en azından asgari ücretli bir işte çalışması şart... Araba almaktan konuyu nerelere getirdim :) 

Fransa'da sıfır araç almak

Fransa'da sıfır araç almak Türkiye'ye göre biraz farklı. Evet aracın bütün parasını verip sıfır araç alabilirsiniz. Bu noktada bankadan da kredi çekebilirsiniz sorun yok. Ancak burada araba almak yerine sıfır araba kiralamak gibi bir olgu epeyce yaygın. Bu da şu demek oluyor, siz sıfır bir araç beğenip almak istiyorsunuz. Aracına göre belli bir miktar peşinat veriyorsunuz ve bundan sonra mesela 3 yıl boyunca her ay 200euro ödeyip bu 3 yıl boyunca aracı kullanıyorsunuz. 3 yılın sonunda ya aracı geri veriyorsunuz ve aynı şekilde yeni bir araç kiralıyorsunuz. Ya da aracınızı satın almak istiyorsunuz, o halde geriye kalan bakiyeyi tek seferde ödeyip araca sahip oluyorsunuz. Bana epey garip gelen bu sistem burada çok yaygın. İnsanlar her seferinde aylık birkaç yüz euro ödeyip araç kiralıyorlar ve sürekli yeni araç kullanmış oluyorlar. 

Fransa'da ikinci el araç almak

Fransa'da ikinci el araç almak da çok yaygın, ikinci el araçlarda böyle bir kiralama sistemi yok. Aracı şahıstan ya da bir galeriden alabilirsiniz. Mümkünse tercihiniz galeriden almak olsun, bu sayede bir ton kağıt işlerinden kurtulmuş olursunuz. 
İkinci el aracı direkt galeri dolaşarak ya da internet üzerinden bulabilirsiniz. Beğendiğiniz aracı gibi görüyorsunuz, mümkünse bu işlerden, motordan vs anlayan birisiyle birlikte gidin. Yine yapabiliyorsanız pazarlık yapın çünkü galeriler pazarlığa açık oluyorlar. Bir test sürüşü yapın ve karar verin. Galeriler size belli bir faiz oranıyla kredi verebiliyorlar ancak bu oran bankalara göre biraz yüksek oluyor. Yine galeriden aldığınızda ruhsat gibi kağıt işlerini galeri birkaç güne hallediyor. Ruhsat çıkarmanın fiyatı ise 300euro civarı, bu para illa ki verilecek. 

Ve aracınızı kazasız belasız iyi günlerde güle güle kullanın :)

___________________________________________________________

Aşağıda da geldikten sonra işinize yarayacak birkaç konu var:

FRANSA'DA BANKA HESABI AÇMAK VE KREDI KARTI ALMAK
YURT DIŞINA TAŞINDIKTAN SONRA ADRES BEYANI
FRANSIZCA ÖĞRENMEK IÇIN ONLINE KAYNAKLAR
FRANSA'DA EV ARAMAK, NELERE DIKKAT ETMELI?
FRANSA'DA SIFIR VE IKINCI EL ARABA NASIL ALINIR?
Paylaş:

18 yorum :

  1. aracı başka avrupa birliği ülkesinden (almanya, belçika gibi) alıp getirmenin prosedürleriyle ilgili bilginiz var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda malesef bilgim yok, yanlis yonlendirmek istemem ancak internette soyle bir yazi buldum, belki isinize yarar.

      https://www.paycar.fr/guide-auto/acheter-etranger-voiture-occasion-allemagne/

      Sil
    2. teşekkürler, içerik faydalı görünüyor.

      Sil
  2. Merhaba
    Türk ehliyetimi aldılar sertifika verdiler
    Fransız ehliyetimin gelmesini bekliyorum
    Sertifikamla araç alabilirmiyim ve sigorta yaptırabilirmiyim
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Araç almanızda bir sıkıntı yok ancak ben fransız ehliyetim gelmeden önce sigorta yaptırmak istediğimde sıkıntı çıkarıp yapmamışlardı. O yüzden eşimin üzerine yapmıştım sigortayı.

      Sil
    2. Hocam dil bilmiyorum fazla arabayı alırken hangi islemler yapiliyor bilgi verebilirmisiniz
      Teşekkürler

      Sil
  3. Merhaba hocam,ehkehlitimi oturum aldıktan sonra mı değişsem yoksa resepse denllen kanıtlamı değişsem mantıklı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sürecin uzun sürdüğünü ve 1 sene içinde değişim işlemlerini başlatmanız gerektiğini düşünürsek ben olsam şimdiden değişim için işlemlere başlardım. Beklemeye gerek yok bence :)

      Sil
  4. Merhaba, evlilikle ilgili olan yazılarınızı ya da bazı eski yazıları neden kaldırdınız acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, konularimi kaldirmadim ancak sanirim, referans verdigim linkler calismiyor, onlari yenilemem gerekiyor. Yazilar hala sitede mevcut, sadece biraz eski konulara gitmek gerekiyor.

      Sil
  5. Merhabalar, öncelikle bu faydalı içerik için teşekkür ederim. Fransa'da araç sahibi olmanın masrafları hangi miktarda? Genel vergi ve muayeneler de Türkiye'den daha mı makul? Döviz kazanıyor ancak Tr-Fr arası yaşıyor olsaydınız hangi ülkeden araç alırdınız? Çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Guzel yorumunuz icin tesekkurler.

      Fransa'da ikinci el uyguna binilebilecek bir araci kolaylikla alabiliyorsunuz. Ancak her ay en az 30-40€(sizin deneyiminiz, kaza durumunuz vs bagli olarak 100€'ya da cikabilir) sigorta odemesi, her iki senede bir contrôle technique'den gecmesi (60-100€ arasi), araciniz bozulmayagorsun minimum 200-500€ arasi tamir masraflari, yine benzine gelen son zamlar derken epey masraf oluyor. Buna ragmen Fransa'da arac olmadan ulasim imkansiz ya da tren vs cok pahali oldugu icin, arac olmazsa olmaz gibi.

      Turkiye'de ise araclar pahali, doviz kazandiginiz icin diger masraflar, sigorta, bakim, benzin, muayane size daha uyguna gelecektir.

      Ben sizin yerinizde olsam nerede daha cok yasiyorsam, orada arac almayi tercih ederdim. Nerede daha cok araca ihtiyac duyuyorsaniz, diger konular bir sekilde bana gore birbirini dengeliyor.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  6. Merhaba, paylasimlar icin tesekkurler. Arac alabilmek icin mutlaka Fransiz ehliyetine mi sahip olmak gerekiyor? Turk ehliyeti île ruhsat cikartma sansimiz var mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Turk ehliyeti ile de arac alip, ruhsat cikarabilirsiniz. Turk ehliyetinizin gecerli olmasi yeterli.

      Sil
  7. Merhaba
    Turk ehliyetimi fransiz ehliyetiyle degistirdim ve bir arac almak istedim ornegin bmw 320 ama bu aracin motor hacminin büyük oldugunu ve yasal olarak alamayacagimi soylediler bu konuda bir bilginiz varmi aceba.ehliyetimin acemi ehliyeti olarak gorunuyormus gibi gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, evet ehliyetinizi degistirdiginizde sigorta sirketleri daha once Fransa'da uzerinize arac sigortasi olmadigi icin motor hacmi buyuk araclari sizin adiniza sigorta yapmiyorlar. Acemi ehliyetiniz olmamasina ragmen, yeterli sigorta puaniniz olmuyor. Bunun onune gecmek icin, eger daha onceden Turkiye'de uzerinize arac sigortasi yapildiysa, sigorta sirketinizden bunu belgeleyen (uzerinize kac yildir arac sigortasi yapildiginin yazili oldugu) bir dokuman istemeniz, cevirisini yaptirmaniz gerekiyor.

      Sil

| Fait avec ❤️ en France