Recent Posts

Fransa Sağlık Sistemi - Carte Vitale Nasıl Alınır


Kimse hasta olmayı istemez ama işimizi sağlama almak için Fransa'da yaşamaya geldikten sonra sağlık sigortasına başvurmamız gerekiyor. Eğer ki çalışmak için geliyorsanız bunu sizin adınıza işyeriniz yapıyor yani Türkiye'deki gibi sağlık sisteminden çalışan olarak faydalanıyorsunuz.

Eğer çalışmıyorsanız, evlilik yoluya ya da başka bir yasal yolla geldiyseniz yine sigortalı olma hakkınız var. Üstelik Türkiye'deki gibi herhangi bir aylık ücret ödemeniz de gerekmiyor. Fransa'ya yaşamaya gelen ve 3 aydan beridir Fransa'da olan her bir bireyin sigorta hakkı var diyor devlet. Ama siz ona çok da inanmayın çünkü süreç gerçekten uzun ve yavaş bir şekilde işliyor. Sigortadan faydalanan her bir bireyin bir sağlık sigortası numarası bir de carte Vitale denilen bir sağlık kartı oluyor. Bu kartın süresi sizin Fransa'daki oturumunuz kadar oluyor ve her oturum hakkınızın sonuna doğru uzatmanız gerekiyor.

Ehliyet değişimi ile ilgili yazımda bahsetmiştim, pasaportunuza OFII pulu yapışır yapışmaz yapılması gereken acil iki işlem var. Bunlardan biri ehliyet değişimi diğeri ise sağlık sigortasına başvurmak. Aksi halde Fransa'da muayene olmak ve ilaç almak çok pahalı.

Fransa'da Alsace ve Moselle bölgeleri hariç tedavi ve ilaç masraflarınızın %70'i devlet tarafından karşılanıyor. Ancak diş tedavisi, termal kür, optik(gözlük) gibi tedavilerde bu oran değişebiliyor. O yüzden bütün oranları incelemek için şuraya tıklayabilirsiniz.


Alsace ve Moselle bölgelerinde ise teadvi ve ilaç masraflarının %90'ı devlet tarafından karşılanıyor. Yine diş tedavisi, optik gibi tedaviler için yukarıda verdiğim linki incelemenizi öneririm. Dolayısıyla bu bölgelerde oturanlar daha şanslı diyebiliriz.


Tüm Fransa'da 6 yaşına kadar çocuklar, hamile kadınlar ve gebelik izninde olan kadınlar için tedavi ve ilaç masrafları ise %100 karşılanıyor, yani ücretsiz bir şekilde tedavi oluyorsunuz. 

Ve yine çalışmıyorsanız ya da eşinizin ve sizin maddi durumunuz gerçekten kötüyse devlete ilaç ve tedavi masraflarınızın %100 karşılanabilmesi için tamamlayıcı sigorta başvurusunda bulunabilirsiniz. Bunun adına CMU-C (Couverture maladie universelle complémentaire) diyorlar. Bu başvurunun nasıl yapıldığını yazımın sonuna doğru anlatacağım.

Ya da çalışıyorsanız, eşinizin maddi durumu iyi olduğu için ücretsiz tamamlayıcı sigortaya hak kazanamıyorsanız, tamamlayıcı sigortanızı özel bir sigorta şirketi aracılığı ile de yapabilirsiniz. Bunun için ayda 20-40euro gibi bir para ödüyorsunuz, tabi ki bu ücret sizin anlaştığınız sigorta şirketi ve sigorta koşullarına bağlı. Dolayısıyla devlet tarafından ya da özel bir şirket tarafından yapılmış tamamlayıcı bir sigortanız varsa tedavi ve ilaç giderleriniz %100 karşılanıyor.

Şimdi gelelim sağlık sigortası numarası ve sonrasında carte Vitale nasıl alınır ve nasıl başvuru yapılır. Öncelikte şu linke tıklayıp formu doldurmak ve formun üzerinde yazan belgeleri toplamak gerekiyor. Formun görüntüsü aşağıdaki gibi. Geldiğinizden beri birçok form doldurduğunuzu ve yeterince tecrübeniz olduğunu düşünerek tek tek açıklamıyorum :)  Bu forma nereden ulaştığımı sorarsanız, Fransa sağlık sisteminin web sitesinden ulaştım, incelemek için şuraya tıklayabilirsiniz.
Gelir gelmez başvuru yapmanızı öneririm, eksik belge ile bile başvuru yapmış olsanız, size mektup gönderip eksik belge istiyorlar, ancak işlemleriniz başlamış oluyor hiç olmazsa. 


Formun ikinci sayfasında toplamanız gereken belgeleri göreceksiniz. Bitmek bilmeyen bir liste ancak gözünüz korkmasın tek tek halloluyor hepsi.Listeyi tamamlamak önemli, herhangi bir eksik belgede size mektup gönderip şu şu belgeler eksik deyip onları da istiyorlar. Aşağıya benden talep edilen evrakların listesini yazıyorum ama siz tabi ki iyice formu inceleyin, çocuğunuz varsa ekstra belgeler de talep ediliyor. 
  • Pasaportumuzun kimlik ve vize sayfasının fotokopisi 
  • OFII etiketinin bulunduğu safyanın fotokopisi 
  • Doğum kayıt örneği fotokopisi(bunu konsolosluktan alabilirsiniz (ücretli) veya Fransa'ya gelmeden önce nüfus idaresinden(ücretsiz) bir şekilde çok dilli olarak olabilirsiniz.)
  • Evlilik kayıt örneği fotokopisi(bunu konsolosluktan alabilirsiniz (ücretli) veya Fransa'ya gelmeden önce nüfus idaresinden(ücretsiz) bir şekilde çok dilli olarak olabilirsiniz.)
  • Evlilik cüzdanı fotokopisi
  • Adınıza açılmış bir banka hesabı IBAN numarası (mutlaka kendi adınıza olmalı, sağlık masraflarınızın size iadesi için önemli) Banka hesabının nasıl açıldığı ile ilgili yazıma şuradan ulaşabilirsiniz. 
  • İkametinizi kanıtlayan bir belge (adınıza elektrik, su faturası yoksa da eşinizin adına belge ile birlikte fransızca dilinde yazacağı birlikte oturduğunuzu belirten bir dilekçe)
Bütün belgeleri topladıysanız, formu doldurup çıktı alıyorsunuz ve hepsini güzelce (zımbalamadan, yapıştırmadan, ataçlamadan) bir zarfa koyup size en yakın Securite Social (sağlık sigortası kurumunun) yolunu tutuyorsunuz. Zarfı binanın içinde ya da önünde bulunan posta kutusuna atıyorsunuz. Elden de verebilirsiniz ya da posta ile de gönderebilirsiniz. Bütün bunların hepsi aynı kapıya çıkıyor, artık beklemeye başlıyorsunuz. 1-2 ay içinde sizden eksik belge istediklerini belirten bir zarf gönderiyorlar. Bütün belgeleriniz tamsa da yine evinize bir posta geliyor ve carte Vitale'e başvurabileceğinizi belirtiyorlar. Bu posta ile birlikte artık bir sağlık sigortası numaranız oluyor, gelen her mektubu iyice inceleyin. 

Carte Vitale'le başvurmak bundan sonra çok zor değil. İnternet üzerinden ya da posta ile başvuru yapabiliyorsunuz. Mektupta internet adresi mevcut, öncelikle sitsteme kayıt olmanız gerekiyor, ancak şifrenizi posta yoluyla eve gönderiyorlar postanın gelmesi 8 gün kadar sürüyor. Sisteme mektupta belirtilen standartlarda bir fotoğrafınızı ve pasaportunuzun, vizenizin ve OFII etiketi olan sayfanın taranmış halini yüklüyorsunuz. 

Posta ile başvuru yapmak için ise, yine eve gelen mektubun içinden form ve zarf çıkıyor, bu forma fotoğrafınızı yapıştırıp,  pasaportunuzun, vizenizin ve OFII etiketi olan sayfanın fotokopisini ekleyip posta ile gönderiyorsunuz. Artık sıra yine beklemeye geliyor. Benim kartım başvuru yaptıktan sonra 2 hafta gibi bir sürede geldi. Çok uğraştınız ama nihayet bir sağlık sigortanız var. Umarım sağlığınız yerinde olur ve hiç ihtiyaç duymazsınız bu karta :)

CMU-C (Couverture maladie universelle complémentaire) - Tamamlayıcı sağlık sigortası


Şimdi artık sıra tamamlayıcı sigorta(CMU-C) başvurusu yapmaya geliyor. Bunu ayrıntılı bir şekilde anlatmayacağım ancak anlatmamı isteyenler olursa ayrıca bir konu açabilirim. Yine bir form dolduracağız, bununla birlikte de evrak toplayacağız. Toplanması gereken evraklar formda yer alıyor. Ancak bu gelir belgelenmesini gerektirdiği için daha çok maaş bordrosu, ekstra gelirler varsa onlarla ilgili dokümanların toplanmasını gerektiriyor. Bu başvuruyu internet hesabımız açıldıktan sonra yapıyoruz, çünkü internet üzerinde bulabileceğimiz bir numaraya(Code d'organisme) ihtiyacımız var. Forma ulaşmak için şuradaki linke tıklayabilirsiniz. Formu doldurup, evrakları topladıktan sonra bir zarfa koyup, yine size en yakın sağlık sigortası kurumuna gidip elden verebilirsiniz ya da posta kutusuna atabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin.

___________________________________________________________


***Aşağıda Fransa aile birleşimi vizesi ile ilgili paylaştığım konuların hepsinin linklerini toplu bir şekilde kolaylık olması için sırasıyla ekliyorum, üzerlerine tıklayarak okuyabilirsiniz.
  1. FRANSA GERÇEKTEN HAYAL MI?
  2. FRANSA'DA YAŞAYAN ANCAK FRANSIZ VATANDAŞI OLMAYAN BIRIYLE EVLENMEK
  3. CERTIFICATE DE CAPACITÉ À MARIAGE (CCAM), YANI EVLENME EHLIYETI
  4. LA TRANSCRIPTION DE L’ACTE DE MARIAGE VE FRANSIZ AILE CÜZDANI
  5. FRANSA'DAKI TÜRK VATANDAŞI ILE EVLILIK VE VIZE SÜRECI
  6. FRANSA'DAKI TÜRK VATANDAŞI ILE EVLILIK - VALILIKTEN RED ALMAK VE SONRASI
  7. FRANSA AILE BIRLEŞIMI VALILIK ONAYI SONRASI
  8. FRANSA'YA GELDIKTEN SONRA OFII EVRAK GÖNDERIMI
  9. FRANSA'YA GELDIKTEN SONRA OFII GÖRÜŞMESI
  10. EHLIYET (SÜRÜCÜ BELGESI) DEĞIŞIKLIĞI - FRANSA
  11. FRANSA SAĞLIK SISTEMI - CARTE VITALE NASIL ALINIR
  12. OFII FRANSA UYUM EĞITIMI
  13. Fransa'da Oturum Kartı Almak (Première demande de titre de séjour)




Paylaş:

28 yorum :

  1. Merhabalar
    Detayli yazilariniz icin cok tesekkurler. Gercekten bu detaylara dair internette turkce cok az bilgi var. Ilac gibi geliyor

    Ben de daha yeni ofii pulumu aldim ve securite social basvurusu yapacagim.
    Ofii de pulu beklemeden hemen gidip basvurabilirdin aslinda dediler ve bu beni cok uzdu. Cunku internetteki bilgiler hem bu hem de banka hesabi icin ofii pulu gerekiyor seklinde. Ben de kaybettigim zamana yaniyorum :)
    Gec olsun guc olmasn diyorum artik.

    Bir de dogum belgesi olarak formul b cok dilli oldugu icin ceviriye gerek olmayabilir dendi ofii'de bana. Siz nasil yaptiniz?

    Evlilik kayit ornegi icin de Fransiz esin Fransa'dan aldigi acte de marriage belgesi gecerli olur mu acaba diye merak ettim. En azindan ceviri masrafi azalir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Ben de internette yeterli bilgiye ulaşamadığım için bu blogu açmaya karar verdim. Umarım birçok kişiye yardımcı olabilirim çünkü gerçekten bu yoldan geçenlere bile soru sorsanız tam bir cevap alamıyorsunuz.

      Evet Fransa'ya gelir gelmez mümkün olan her işleme başlamak gerekiyor, buradaki bürokrasi sonucu malesef bütün işlemler aylar sürüyor. Sağlık sigortasına başvurmak için ofii etiketi elzem olsa da sonradan da gönderebiliyorsunuz.

      Benim Türkiye'den getirdiğim doğum belgesi ve evlilik kayıt örneği çok dilli olduğu için herhangi bir tercüme yaptırmadım ve öylece kabul edildi. Sizin de elinizde çok dilli belgeler varsa herhangi bir tercümeye ihtiyaç olmayacaktır, içiniz rahat olsun.

      Size de kolay gelsin, yeni hayatınızda mutluluklar dilerim :)

      Sil
  2. Merhaba,
    2 yaşında çocuğum var onun için nasıl başvuru yapacağız.Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    Çocuklar 12 yaşına kadar ebeveynlerinin üzerinden sigortalı oluyorlar. Sadece kızınızı kendi sigortanızda göstermeniz gerekiyor. Nasıl yapılacağıyla ilgili aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

    https://www.ameli.fr/assure/adresses-et-contacts/un-changement-de-situation/maternite-et-paternite/rattacher-votre-enfant-ses-deux-parents

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, covid nedeniyle pek cok basvuru internete tasindi. Card Vital icin de boyle bir degisiklik var mi acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      İnternet sitelerini inceledim ancak başvurunun online yapıldığına dair bir detay görmedim. O yüzden yukarıda anlattığım gibi başvuru yapılıyor diyebilirim.

      Sil
  5. Merhaba Fransa Rüyası. Fransız vatandaşı eşleri için de doğum kayıt ve evlilik kayıt örneği gerekiyor mu acaba. Ayrıca Acte de mariage yeterli olmaz mı? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, evet doğum kayıt örneği ve evlilik kayıt örneği fransız eşleri için de geçerli. Acte de mariage ise zaten evlilik kayıt örneği :)

      Sil
    2. Verdiğiniz cevaplar ve bu blog için gerçekten çok teşekkür ediyorum, harika bir iş çıkarmışsiniz, YouTube kanalı falan olsa epey izlenme alırsınız 😀 Tebrikler, teşekkürler

      Sil
    3. Sizin yorumlarınız beni motive ediyor :) ben teşekkür ederim. Youtube kanalı ileride neden olmasın ;)

      Sil
  6. Merhabalar, aklıma takılan bir soru var ben diş teli taktırmak istiyorum sigorta diş tellerinde indirim yapıyormu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sigorta küçük bir kısmı karşılıyor, gerisiniz siz ödüyorsunuz. Biraz araştırınca fiyatların ortalama 1400 euro olduğunu gördüm, bu durumda sizin ödemeniz gereken kısım 1300euro civarı(bulunduğunuz bölgeye göre bu oran değişebilir). Pek hesaplı değil anlayacağınız. Tamamlayıcı sağlık sigortanız varsa, firmaya bağlı olarak bir kısmını da özel sağlık sigortası karşılayabilir.

      Sil
  7. Merhaba bu kart bizde mevcut ise Türkiye'de kullanabiliyor muyuz, yani Türkiye'de herhangi bir sağlık güvencem yok ama kart var ameliyat olmam gerekiyor. Nasıl bir yol izlememiz gerekiyor bilgi verirseniz çok memnun olurum.
    Saygılarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Merhaba, bu kartı sadece Fransa sınırları içinde kullanabilirsiniz, malesef Türkiye'deki hastanelerle bir anlaşmaları yok. Türkiye'deki ameliyatınızın masrafı sizin cebinizden çıkacaktır ama Türkiye'ye giderken bir seyahat sağlık sigortası yaptırabilirsiniz... tabi onun da koşullarına bakmalısınız, yaptıracağınız ameliyatı karşılamıyor olabilir.

      Sil
  8. Merhaba Fransa Rüyası,Card vital için de yukarıda yazdığınız işlemlerin aynısını ben de yaptım. Farklı bir işlem yapmadim.
    CMU için hangi evrakları gönderdiniz, Yabancı ulkedeyseniz mali sosyal durum belgesi yazıyor. Siz buna benzer bir belge eklediniz mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CMU için verdiğim link hata veriyordu, linki yeniledim. Oradan ulaşabilirsiniz.
      Yabancı ulkedeyseniz mali sosyal durum belgesi, tam olarak nerede isteniyor, carte vital için mi CMU için mi?

      Sil
  9. CMU için. Ben internetten değil kağıt olarak aldım doldurmak için. Orada Geldiğiniz ülkedeki gelir/vergi
    toplamlarinin yazıldığı sayfada(2.sayfa) les justificatifs de situation fiscale et sociale du pays concerne. Yazıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CMU'ya başvurmadığım için tam olarak bilmiyorum. Sizin için internette biraz araştırdım bu konuyla ilgili hangi belgeler olabilir diye ama nafile pek bir bilgi yok. Sadece securite socialden randevu alıp sorabilirsiniz denmiş, sizin gibi soran kişilere.
      Sanırım en iyisi sizin de bir randevu alıp, bilgi almanız olacaktır. Yardımcı olamadığım için üzgünüm.

      Sil
    2. Teşekkür ederim ilginize.Aslinda formda eklenecek evrak yazmıyor. Sadece bu dediğim belge var. Ben de hiç birşey eklemeden göndereyim diyorum, nasıl olsa sublar eksik diye dönerler😀

      Sil
    3. Dosyanıza eklenecek evraklar başlığı altında yazılmış. Aynen eksik olursa geri dönerler mutlaka. Gönderip işlemi başlatabilirsiniz. Belki bu arada da bir randevu alıp sorarsınız, eksik diye dönme ihtimallerine karşı.

      Sil
  10. Merhaba Fransa rüyası 😌 bsey sorabılır mıyım? Benım konustugum bırı var yeni Fransız vatandaşlığına geçti bende bu Hakan nasıl faydalanırım sandık ve bız daha yeniyiz ☺️ Benımde geçiş yapmam ıcın neler gereklı evraklar vb sımdıden teşekkür ediyorum.. ( mısafır olarak geldım daha vızemın bıtmesıne var burada bırbırımıze aşık olduk bunuda göz önünde bulundurun)

    YanıtlaSil
  11. Merhaba Fransa rüyası 😌 bsey sorabılır mıyım? Benım konustugum bırı var yeni Fransız vatandaşlığına geçti bende bu Hakan nasıl faydalanırım sandık ve bız daha yeniyiz ☺️ Benımde geçiş yapmam ıcın neler gereklı evraklar vb sımdıden teşekkür ediyorum.. ( mısafır olarak geldım daha vızemın bıtmesıne var burada bırbırımıze aşık olduk bunuda göz önünde bulundurun)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Sağlık sisteminden yararlanmak için Fransa'da oturum izniniz olması gerekiyor, aksi takdirde malesef yararlanamazsınız :(

      Sil
  12. Carte Vitale'imi yazinizin buyuk yardimi ile aldim. Cok tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevindim hem sizin adınıza, hem yazım faydalı olduğu için :)

      Sil
  13. Yorumum 8 Saat geriden geliyor, neden acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum yazdığınız anda iletiliyorsa sorun yok :)

      Sil
  14. Merhaba herkese,
    Annem şuan fransada bir hastanede tedavi görüyor. Kanser olma tehlikesi var. Detaylı görüntüleme sonuçlarının çıkmasını bekliyoruz. Ama bulunduğu hastanenin muamelesinden ve tedavi yöntemlerinden emin değiliz, bazı endişelerimiz bulunmakta. Fransızca bilmeyen annemin yanına Fransızca - Türkçe tercümanlık yapacak bir refakatçinin de kalmasına izin vermiyorlar. Öncelikle bu konuda ne yapabiliriz? Hekim değiştirme, hastane değiştirme gibi işlemler için doktor, hastane onayı gerekmekte mi? Fransada bu konuda daha iyi olan hastane hangisi? Yani kisacası bu süreçte en doğru nedir nasıl hareket etmeliyiz? Fransada olup da kanser tedavi sureci yasayan ve deneyimlerini paylaşmak isteyen olursa bana buradan ve hlykznci@gmail.com mail adresinden yazarsa sevinirim. Bu konuda gelebilecek tüm bilgiye, yardıma ve tavsiyeye çok ihtiyacımız var.

    YanıtlaSil

| Fait avec ❤️ en France