Recent Posts

OFII Fransa Uyum Eğitimi



OFII görüşmesi sırasında Fransa'ya uyum ve yurttaşlık eğitimi için tarihler belirlendiğini bir önceki OFII görüşmesi konumda söylemiştim. Bu tarih OFII görüşmesinden yaklaşık 1ay sonra iki hafta üst üste cumartesi günü olacak şekilde verildi bana. Önemli bir nokta ise, bu eğitimin Mart 2019 itibariyle 4güne çıkarılacağı söylendi. Bana soracak olursanız eğer henüz çalışma hayatına atılmadıysanız zaman geçirmeniz, Fransa hakkında daha çok bilgi edinmeniz ve yeni arkadaşlar edinmeniz açısından 4 güne çıkarılması iyi birşey.

OFII eğitiminde neler anlatıldığına gelecek olursak, öncelikli bir telefon uygulaması indirmemiz isteniyor bizden. Bu uygulamada o gün eğitimde öğrendiğiniz konular hakkında ufak tefek sorular yer alıyor. Biz türkler 7 kişilik bir ekip olduğumuz için bir de türk tercüman vardı.

1. gün, eğitime Fransa'nın nüfusu, kişi başına düşen gelir miktarı, komşu ülkeleri, kaç bölgeden oluştuğu gibi coğrafi ve fiziki konularla başlıyorlar. Daha sonra Fransa tarihine kısaca göz atıyorsunuz, belki en sıkıcı olanı bu olabilir ama antik çağdan başlayıp yavaş yavaş günümüze geliyoruz.

Fransanın semboller, sloganları, bayrağının renkleri, marşı hakkında bilgi veriliyor. Daha sonra Fransa resmi ve dini tatil günlerinden bahsediyorlar.

Fransanın ilkelerini açıklıyorlar (laiklik, eşitlik gibi). Bütün aşamalarda sizin de konuya katılımınızı sağlamaya çalışıyorlar, bazı sorular sorularlar yani sıkıcı bir ders gibi geçmiyor. İlk gün Fransa'daki sağlık sistemi ile ilgili bilgilerden sonra sona eriyor.

Biz yaklaşık akşam üzeri 16.00 gibi çıkmıştık. Bu arada saat 8.30'da başlıyor eğitim. Öğle yemeğine ise sizi yakınlardaki bir restorana götürüyorlar, bizi bir dönerciye götürdüler mesela :)

2. gün, telefon uygulamasından geçen hafta öğrendiklerimizle ilgili soruları cevaplayarak başladık. Sonrasında ise Fransa'da iş bulmak, cv hazırlamak, iş bulma kurumu, iş bulma kaynakları ile ilgili konular hakkında bilgi verdiler. Fransa'daki çalışma saatleri, haklarınız, iş sözleşmeleri, tatil hakkınız gibi konulara değiniyorlar.

Daha sonra ebeveyn olmak, çocuğu eğitmek, çocukların zorunlu okula gitme yaşı gibi konulara geçiyorlar.

En son olarak, Fransa'da ev bulmak, oturduğunuz semt, kira yardımı, devlet yardımlı ev bulmak gibi konulara değinip bitiriyorlar.

İkinci gün ise saat 15.00 gibi eğitimden çıkmıştık. Kimisi için sıkıcı gibi görünse de ben hem arkadaşlar edindim, hem de bilmediğim konularda bilgi sahibi olduğum için mutlu bir şekilde ayrıldım eğitimden. Her iki eğitimin sonunda size birer sertifika veriliyor. Atmayın, kaybetmeyin, bu sertifikaları oturum yenileğiniz zaman valiliğe sunmak zorundayız.

OFII eğitimi işte bu kadardı, umarım yazdıklarım fikir edinmeniz açısından faydalı olmuştur. Bu yazıyla birlikte Fransa'ya gelmeden önce ve geldikten sonraki bütün zorunlu aşamaları bitirmiş oluyoruz.

Bundan sonra birazda buradaki yaşamdan, pastalarından, peynirlerinden, turistik yerlerinden, gezdiğim gördüğüm yerlerde bahsetmeye çalışacağım. Yani işin biraz da eğlenceli kısmına bakacağız artık, bir derin nefes alın ve yeni hayatınıza mutlulukla bakın. Yoksa büyük umutlarla geldiğiniz Fransa sizin için çekilmez bir hal alabilir...


___________________________________________________________

***Aşağıda Fransa aile birleşimi vizesi ile ilgili paylaştığım konuların hepsinin linklerini toplu bir şekilde kolaylık olması için sırasıyla ekliyorum, üzerlerine tıklayarak okuyabilirsiniz.
  1. FRANSA GERÇEKTEN HAYAL MI?
  2. FRANSA'DA YAŞAYAN ANCAK FRANSIZ VATANDAŞI OLMAYAN BIRIYLE EVLENMEK
  3. CERTIFICATE DE CAPACITÉ À MARIAGE (CCAM), YANI EVLENME EHLIYETI
  4. LA TRANSCRIPTION DE L’ACTE DE MARIAGE VE FRANSIZ AILE CÜZDANI
  5. FRANSA'DAKI TÜRK VATANDAŞI ILE EVLILIK VE VIZE SÜRECI
  6. FRANSA'DAKI TÜRK VATANDAŞI ILE EVLILIK - VALILIKTEN RED ALMAK VE SONRASI
  7. FRANSA AILE BIRLEŞIMI VALILIK ONAYI SONRASI
  8. FRANSA'YA GELDIKTEN SONRA OFII EVRAK GÖNDERIMI
  9. FRANSA'YA GELDIKTEN SONRA OFII GÖRÜŞMESI
  10. EHLIYET (SÜRÜCÜ BELGESI) DEĞIŞIKLIĞI - FRANSA
  11. FRANSA SAĞLIK SISTEMI - CARTE VITALE NASIL ALINIR
  12. OFII FRANSA UYUM EĞITIMI
  13. Fransa'da Oturum Kartı Almak (Première demande de titre de séjour)


Paylaş:

8 yorum :

  1. Merhaba

    Pandomim döneminde 19Eylül tarihinde Fransız olan eşim nedeniyle D tipi 12 aylık vizem onaylandı ve giriş yaptığım gibi verilen linkten vize bilgilerimi Fransız makamlarına kayıt ettim. Akabinde 19 kasım tarihi için ofii görüşmesine davet yazım geldi.

    Ofii görüşmesi sonrası 1 yıllık CIR sözleşmesi imzaladım ve bu sözleşme kapsamında bir yıl içinde tamamlamak üzere 400saatlik A1 seviyesi dil eğitimi(ofii görüşmesinde 12 ocak 2021 olarak kesinleştirilerek bana tebliğ edildi) ve Angers Vilayet binasında 4 günlük cumhuriyete entegrasyon eğitimi alacağım söylendi.

    Hali hazırda Cumhuriyete entegrasyon eğitimiyle ilgili olarak ise herhangi bir davet yazısı eline ulaşmadı. Bilen arkadaşlar acaba davet yazıyla mı geliyor postayla yoksa benim mi vilayetle irtibat kurmam gerekiyor bilgi verebilir mi? Ofii arıyorum fakat açmıyorlar bilgi almak için.

    Diğer bir konu da eşimiz üzerinden D tipi vizeyle Fransa'ya giriş yapan eşler olarak biz CAF sosyal yardımlarını alabiliyor muyuz? Yada ne zaman alabiliyoruz? Yapmamız gerekenler hakkında bilgisi olan varsa çok memnun olurum zira ekonomik açıdan en zor dönem iş bulup düzen otursana kadarki dönem oluyor malum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      OFII entegrasyon eğitimleriyle ilgili sizin bir şey yapmanıza gerek yok, posta ile size davetiye gelecek.

      CAF yardımı için eşinizin sizi CAF'a bildirmesi lazım ancak eğer eşiniz çalışıyorsa bu yardıma pek umut bağlamamak gerekiyor. Benim için, çalışmadığım dönemde eşimin hesabına küçük bir meblağ yansıtılmıştı(20€ gibi).

      Sil
  2. Hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim. Bir sorumda OFll görüşmesi sonrası dil eğitimi ile ilgili olacak. Malum son tahlilde Fransa eşiniz fransız vatandaşı da olsa bildiğim kadarıyla 10 yıllık oturum hakkı için A2, vatandaşlık hakkı içinse B1 seviyesinde dil yeterliliği istemektedir. Bu durumda A1 seviyesi eğitimimimizi tamamladıktan sonra A2 ve/veya B1 seviyeleri için de OFll talep edersek bize dil eğitimi imkanını ücretli veya ücretsiz olarak sağlıyor mu? Sağlıyorsa prosedür nedir bilginiz var mıdır? Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, Evet hiç fransız eşi olsanız da olmasanız da zorunlu fransızca kursuna katılmanız gerekecek. 10 yıllık oturum kartı artık biraz otomatik olarak veriliyor, yani önce 1 sonra 4 daha sonra 10 yıllık fransızca seviyenizden bağımsız olarak veriliyor. Tabi birkaç sene sonra yasalar değişebilir.
      Vatandaşlık için ise dediğiniz gibi minimum B1 seviyesi gerekiyor ve bunu DELF sınavına girerek belgelemeniz gerekiyor.
      Bulunduğunuz şehre göre ücretsiz ya da cüzi ücretlerde kurs bulabilirsiniz. Ancak ücretsiz kursların bir dezavantajı var, genellikle bütün seviyelere aynı anda kurs veriliyor. Sınıfınızda hem çok iyi fransızca konuşan hem de hiç konuşamayanlarla birlikte ders alıyorsunuz, bu kurslardan herhangi bir seviyeye ulaşmak beklenmemeli ama konuşma alışkanlığını ilerletmek için faydalı oluyor.
      Ücretli kurslar ise her yerde mevcut, bulmakta sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum. Umarım açıklayıcı olmuştur :)

      Sil
  3. Teşekkürler tekrar. Bu durumda oturum kartı alabilmek adına( 1 yıl 4 yıl veya 10 yıl) OFII görüşmesi sonrasında A1 seviyesi kursa katılımımız şuanki yasalara göre yeterlidir diye anlıyorum doğru mudur? Yani eğitim sonrasında sınava girerek başarılı yada başarısız olmamız gibi bir durum yok, eğitime düzenli katılmak esas değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet eğitime düzenli katılmak yeterli. Bu sene fransızca bilmeyen bir tanıdığım 10 yıllık oturum kartını aldı. O yüzden 10 yıllık kart için de herhangi bir dil yeterliliği aranmıyor, bu kararı préfecturelüklerin yükünü hafifletmek için aldıklarını duymuştum.

      Sil
  4. Ofii kurslarına giderken herhangi bi ucret veriyorlar mı yada yol parasini karşılıyorlar mi? Bilgisi olan var mı acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      OFII kursuna giderken yapacağınız masrafları sizin karşılamanız gerekiyor.

      Sil

| Fait avec ❤️ en France