Recent Posts

HLM - Fransa'da Devlet Yardımlı Ev Kiralamak


Biliyorsunuz Fransa sosyal bir devlet ve halka, kendi vatandaşı olmasa bile yaptığı yardımlarla insanların açlık sınırı altında yaşamasını önlemeye çalışıyor. Çalışmıyorsanız, çocuğunuz varsa, doğum yaptıysanız, maaşınız düşükse gibi birçok durumda maddi yardım alabiliyorsanız.

Benim bugün üzerinde durmak istediğim konu Fransa'da daha ucuza barınabilmek. Paris ve bölgelerinde, büyük şehirlerin merkezlerinde malesef kiralar inanılmaz pahalı. İlk olarak bu evleri kiralayabilecek kadar paranız yoksa bu bölgeleri unutmanızı öneririm. Çünkü bu bölgelere rağbet çok olduğu için devlet yardımlı bir ev bulmanız imkansıza yakın olacaktır. Bunların dışındaki bölgelerde ise kiralar nispeten daha ucuz.

Ucuz dediğime bakmayın, 1 oda 1 salon(f2) kutu kadar bir eve ödediğiniz kiralar 500eurolardan başlıyor. Devletin size bulacağız yani HLM dediğimiz bu evlere ise 2 oda 1 salon(f3) olanına 500euro gibi bir rakam ödüyorsunuz yani bir oda fazla. Ne kadar devlet yardımı alacağınız sizin gelirinize göre değişiyor.

Bu HLM evlerinden kimler faydalanabilir kısmına gelirsek, maaşı 4000€'un altında olan herkesin başvurma hakkı var, tabi ki durumunuz ne kadar iyiyse dosyanız o kadar geriye atılacaktır.

Aşağıdaki sayacağım durumda olanların dosyaları daha öncelikli olacak ancak bu durumda olduğunuzu kanıtlamanız beklenecektir.
  • Engelliyseniz ya da evinizde bir engelli ile birlikte yaşıyorsanız
  • Hali hazırda yaşadığınız yer çok kötü, insanın yaşayamayacağı bir durumdaysa ve maddi durumunuz kötüyse
  • Bir yerde geçici olarak kalıyorsanız
  • Uzun süreli bir işsizlikten yeni çıktıysanız
  • Eşinizden şiddet gördüyseniz ve ayrı eve çıkmanız gerekiyorsa
  • Zorla evlendirildiyseniz, ayrılmak istiyorsanız
  • Evinizde ya da çevrenizde cinsel istismara uğradıysanız(ki mahkeme yoluyla kanıtlamanız gerekir)
  • Fuhuş gibi bir durumdan kurtulmak istiyorsanız
  • Çocuğunuz var ve çok kalabalık bir yerde yaşamak zorundaysanız
  • Kalacak hiçbir yeriniz yoksa
  • Oturduğunuz evden çıkarıldıysanız
Şuradaki linke tıklayarak bütün koşulları okumanızı öneririm. Bu linkte genel bilgileri bulacaksınız. 
Yine şuradaki linkten bilgi alıp, herbir bölge için tıklamanız gereken sitelere ulaşacaksınız. Ben de aşağıya bir ekran görüntüsünü ekliyorum. 


Bundan sonra sizin bölgenize bakan HLM konutlarının olduğu siteye gidip, kayıt olmanız gerekiyor. Başvuruyu online bir şekilde yapıyor olacaksınız. Önünüze gelecek olan formu doğru bir şekilde doldurmanız gerçekten önemli. Size adınız, soyadınız gibi bilgiler dışında neden ev aradığınızı anlamaya çalışan bazı sorular soruyorlar. Durumunuza uygun olanları işaretlemeniz gerekiyor. Hangi şehir, bölge ya da mahallede ev aradığınızı bu formda bildiriyorsunuz. Son olarak kimlik, oturma kartı, ikametgah bildirir bir evrak, maaş bordrolarınız, gelirlerinizi gösterir belgeleri bu siteye yükleyip başvurunuzu tamamlıyorsunuz.

Bundan sonra beklemek dışında bir alternatifiniz yok. Artık şansınız yaver giderse kısa sürede size bir ev teklifi ile geliyorlar. Evi gidip ziyaret ediyorsunuz, beğenmediyseniz kabul etmeyebilirsiniz. Kabul etmediğiniz zaman dosyanız hala geçerli oluyor. 

Önemli bir nokta dosyanızı her yıl mutlaka yenilemelisiniz, yenilenmeyen dosyalar geçerliliklerini yitiriyorlar. 

Yine herkesin merak ettiği konu bu sürecin ne kadar sürdüğü, ne kadar zamanda bir ev bulunduğu. Paris ve çevresi dışında yasal olarak 2 yıl içinde devletin size bir ev önermesi gerekiyor. Ama çevremde gördüğüm, duyduğum kadarıyla bu süre başvuruların yoğunluğu nedeniyle 10 sene bile sürebiliyor. 

HLM dediğimiz evler, genellikle dipdibe yapılmış bloklardan oluşuyor, yani bir şehre girdiğinizde ve bu evleri gördüğünüzde, o evin HLM olduğunu şıp diye anlıyorsunuz, aşağıya bir fotoğrafını koyuyorum :) Yeni yapılanlar ise daha modern merak etmeyin. 

Ancak ben 2 sene bekleyemek derseniz, ki kimse bekleyemez size ev bulmanızda yardımcı olarak iki konumu okumanızı öneriririm, üzerinlerine tıklayarak okuyabilirsiniz. Umarım gönlünüze göre bir ev bulabilirsiniz, kolay gelsin...

FRANSA'DA EV ARAMAK, NELERE DIKKAT ETMELI?
Paylaş:

Yorum Gönder

| Fait avec ❤️ en France