Recent Posts

Paskalya Bayramı



Hristiyanlıktaki en önemli dini bayramlardan bir tanesi olan Paskalya hakkında ufak da olsa yazmadan geçiştirmek istemedim.

Paskalya, türkçeleştirirsek Yumurta bayramı, ingilizcede Easter ve fransızcada ise Pâques Hristiyanlıkta İsa'nın çarmıha gerilişinin 3. günü dirilmesini kutlamak amacıyla ortaya çıkmış dini bir bayram ve her sene pazar gününe denk gelen bir günde kutlanıyor. Bu günün nasıl belirlendiğine gelecek olursak, Paskalya'nın bahar ekinoksundan (21 Mart) sonraki ilk dolunayın ardından gelen Pazar günü kutlanmasına karar verilmiş. Paskalya kutlaması öncesi 40 gün boyunca ise hristiyanların hayvansal ürünler tüketmediği bir oruç tutulur. Paskalya günü ise kiliselere gidilip, mumlar yakılır, kilise ayinleri yapılır... Bu sene Paskalya 21 Nisan 2019 tarihinde kutlanıyor.

Belki biz müslümanları bu dini özelliğinden çok bu günün kutlama şekli ilgilendirebilir. Bu dönemde marketlere gittiğinizde büyüklü küçüklü çikolatadan yapılmış yumurta ve tavşan şekillerini görürsünüz, işte bu günde insanlar birbirine bu çikolataları hediye olarak verir. Ev süslemesi için haşlanmış yumurtalar renkli renkli boyanır, çörekler yapılır, bütün aile toplanır. Çocuklar için parkların çeşitli köşelerine saklanmış çikolatadan yumurtaları bulma oyunları yapılır.

Paskalya pazar günü kutlansa da ertesi gün yani pazartesi günü herkes tatil olur, kimse çalışmaz, okullar kapalıdır.

Sadece Alsace ve Moselle bölgelerine özgü olarak her sene Paskalya'nın iki gün öncesi de tatil günüdür, ki bu Paskalya öncesi cuma gününe denk geldir. Vendredi Saint denilen bu gün hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz.

Evet benden bu kadar, biz mutlu pazarlar diyelim :)

Fransa tatil günleri hakkında yazdığım yazıyı okumak isterseniz ise şuraya tıklayabilirsiniz.


Paylaş:

Yorum Gönder

| Fait avec ❤️ en France