Recent Posts

Fransa Doğum Yardımı


Bugün sizlere Fransa'daki en yaygın yardımlardan birinden bahsetmek istiyorum. Bugünkü konumuz doğum yardımı. Sanırım diğer en önemli yardım da RSA denilen işsizlik yardımı ve APL kira yardımı, bu konuları da başka zaman anlatmaya çalışacağım.

Fransa'ya geldik, ya çocuğumuz vardı, ya çocuk yapmaya karar verdik ama ekonomik durumlar malum çocuğa nasıl bakacağız diye düşünüyor olabilirsiniz. Fransa'da ekonomik durumu belli bir seviyenin altında olan ailelere çeşitli yardımlar veriliyor. İşten bunlardan birisi de doğum yardımı.

Diyelim, çocuğunuza hamilesiniz, işte bu durumda doğum yardımı devreye giriyor. Doğum yardımı hamileliğin 7. ayında ailelere veriliyor. Bu yardım 965.34 euro olarak belirleniyor ve tek seferde hesabınıza yatırılıyor. Çocuk sahiplenildiği durumlarda ise yardım miktarı1930.68 euro'ya çıkıyor. 

Gelir durumunuza göre ilk çocuk 3 yaşına basana kadar 175.01 euro kadar her ay bir yardım alabiliyorsunuz. 3 yaşından sonra başka yardımlar devreye giriyor. 

Eğer çocuğunuzun doğumundan sonra ise dönmek isteseniz, 6 yaşına kadar çocuğunuzun bakıcı, kreş masraflarının bir kısmı ise devlet tarafından karşılanabiliyor. 

Eğer çocuğunuz doğmadan önce çalışıyorduysanız ve doğumdan sonra çalışmak istemiyorsanız, 3 yıla kadar ebevy izni kullanabilirsiniz, bu da aylık size belli bir miktar çocuğunuza baktığınız için verilmesi demek ve işten çıkarılmamanız demek oluyor. Birden fazla çocuğu olanlar için güzel bir sistem bence :)

CAF'tan alınacak doğum yardımı dışında bazı tamamlayıcı sağlık sigortalar (mütüelle) 100euro ile 1000€ arası yardımda bulunabiliyor, genellikle 200€ civarında oluyor yardımlar. Tabi bütün sigortalar bu yardımı yapmıyor, bağlı bulunduğunuz mütüele sormanız gerekiyor.

Bütün bu yardımları alıp alamayacağınız tamamen gelir durumunuza bağlı ve mutlaka doğum öncesi başvurmanız gerekiyor. Başvurmakta fayda var. 

Görüşmek üzere...


Paylaş:

Yorum Gönder

| Fait avec ❤️ en France