Recent Posts

Le Viager - Farklı Bir Ev Alma Sistemi


Sizlere ev aramaktan, ev kiralamaktan ve HLM denilen devlet yardımlı evlerden daha önce bahsetmiştim. Bu konuları okumak isteyenler için konunun sonuna linklerini ekleyeceğim. Bugün ise sizlere Türkiye'de olmayan, ilginç bir ev alma sisteminden bahsetmek istiyorum. Tabi bu şekilde ev almak sizin aklınıza yatar mı bilmiyorum ama bana çok garip geldiğini söyleyebilirim.

Sistemin adı Le Viager, türkçeye "hayat geliri" olarak çevriliyor, hem evi alan hem de evi satan için bir hayat gelirinden bahsediyoruz. Sizi çok da bekletmeden kısace ne demek olduğunu açıklayayım. Le Viager sisteminde, evi satan tarafın belirli bir yaşın üzerinde olması gerekiyor. 65 yaş ve üzeri kabul ediliyor ancak 75-85 yaş arası ideal olarak kabul ediliyor. 

Bu sistemde belli yaşın üzerindeki kişilerin, hayatlarının sonlarına yaklaştıkları kabul ediliyor ve evlerini piyasanın daha altında bir fiyata satmayı kabul ediyorlar. Ancak tabi ki bir şartla bu durumu kabul ediyorlar, o da hayatlarının sonuna kadar o evde oturmaya devam etmek. 

İşte bana göre işin üzücü yani, siz o kişinin ölmesini bekliyorsunuz. Çoğu durumda da evde karı koca olarak oturmaya devam ediyorlar ve siz iki kişinin birden vefat etmesini bekliyorsunuz. 

Bu sisteme göre, evi alırken ilk olarak belirlenen miktarda yüklü bir miktar ödeme yapılıyor. Örneğin eve biçilen paranın yarısı kadar. Geri kalan kısmı ise siz her ay, bu kişiler vefat edene kadar kredi öder gibi ödemeye devam ediyorsunuz. 

Örneğin : 3+1 bir eve biçilen değer 300bin euro olsun, siz bu evi satın alırken 115bin euro ödeme yapıyorsunuz ve her ay içindeki 75 yaşındaki amcamız ölene kadar 525 euro ödemeye devam ediyorsunuz. Amcamızın ortalama 90'lı yaşlarda vefat edeceğini düşünürsek ev size 170bin euro'ya mal oluyor. Amcamız daha önce de, sonra da vefat edebilir, tamamen kader işi. 

300bin liralık evi 170bin liraya almak kulağa hoş gelse de, siz 15-20 sene içinde oturmadığınız bir eve her ay para veriyorsunuz, üzerine de bir kişinin ölümünü bekliyorsunuz. İşte burada benim pek aklıma yatmıyor sistem.

azı durumlarda yaşlı amca ve teyzelerimiz boş olan ikinci evini satabiliyor. Bu durumda içine geçip oturabiliyorsunuz hemen ama satış fiyatı o zaman daha yüksek oluyor, tabi her ay ödediğiniz kira ya da kredi de yüksek oluyor.

Peki sizler ne düşünüyorsunuz bu konuda?


Aşağıdaki konuları da okumak isterseniz, linklerini ekliyorum :






Paylaş:

Yorum Gönder

| Fait avec ❤️ en France