Recent Posts

Fransa'da Doğan Çocuklar için Oturum Kartı



Bir okurumuzdan gelen bir soru üzerine bu konu hakkında kısaca yazmak istedim. 

Fransa'ya gelip ailemizi kuruyoruz ve aşkımızın meyvesi olan çocuklarımız oluyor :) 

Eğer eşinizin fransız vatandaşlığı varsa, otomatik olarak doğan çocuklarınız da fransız vatandaşı oluyor. 

Eğer eşinizin fransız vatandaşlığı yoksa, tabi ki çocuklarımız da bizler gibi yabancı statüsünde oluyorlar ve doğumla fransız vatandaşlığı kazanamıyorlar. Fransa, yabancıların çocuklarına herhangi bir oturum kartı vermiyor ancak diğer avrupa birliği ülkelerinde rahatça dolaşabilmeleri için yurtdışı dolaşım kartı yani "Document de circulation pour étranger mineur (DCEM)" denilen ve 5 sene geçerliliği olan bir doküman veriyor. DCEM belgesi için 50€ gibi bir vergi yani ücret ödenmesi gerekiyor. 

Çocuğunuz 13 yaşına geldiğinde ise DCEM belgesi sizin oturum kartınızın süresi kadar uzatılıyor. (1 seneden az 5 seneden fazla olmamak kaydıyla). Eğer çocuğunuz Fransa'da doğmuşsa 13 yaşına geldiğinde fransız vatandaşlığı başvurusu yapabileceğini unutmayın. 18 yaşına geldiğinde ise bizler gibi oturum kartı alabiliyor.

Sizlerin bu konudaki tecrübeleri neler peki?


Fransa'daki çocuk yardımları hakkında yazdığım konuyu okumak isterseniz, şuraya tıklayabilirsiniz. İyi okumalar :)
Paylaş:

2 yorum :

  1. DCEM Belgesiyle Araba ile Türkiye'ye gidebilirmiyiz? Yazınız da belirtmişsiniz avrupa ülkelerin de rahatça dolaşabilir, peki sırbistan dan geçerken aracımızla bize problem yaparlar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ucakla sorunsuzca gidip gelebilirsiniz.
      Araba ile ise turklerin Sirbistan'a vizesiz girip 3 ay kalma hakki oldugu icin herhangi bir sorun olmadan Sirbistan'dan gecebilirsiniz. Ancak Bulgaristan uzeri gidecekseniz, Bulgaristan'in bu belgeyi tanimama gibi bir huyu varmis, illa ki carte de séjour istiyormus. Ancak Yunanistan'dan DCEM belgesi ile sorunsuz geciliyormus.
      Biz bu sene araba ile gittigimiz icin cok fazla arastirma yapma imkani buldum. O yuzden Yunanistan uzeri gitmenizi tavsiye ederim, ancak yolu biraz uzatmis oluyorsunuz.

      Bu seneki tecrubelerimi instagram sayfamda paylastim. Hikaye ve reelslerimi herkes gorebilsin diye sabitledim. Aracla gidip gelirken dikkat edilmesi gerekenler, yaniniza neleri alip alamayacaginiz, kapidaki kontroller hakkinda bilgiler verdim. Size faydali olabilecegini dusunuyorum. Goz atmak isterseniz, istagram hesabim fransahayali.

      Sil

| Fait avec ❤️ en France