Recent Posts

Tour de France


Fransa'da her sene dünyanın en büyük bisiklet yarışlarından birisi olan le Tour de France bu sene 6 Temmuz - 28 Temmuz arasında gerçekleşiyor. Geleneksek olarak yarışlar Temmuz başında başlıyor. Nedense Tour de France hakkında yazmayı hiç düşünmemiştim ama sonra şansımıza bu sene yaşadığımız şehirden, hatta diyebilirim ki kapımızın önünden geçeceği için yazmaya karar verdim :) Hatta tam olarak da bugün geçecekler, çekebilirsem bol bol fotoğraf ve video çekmeye çalışacağım.


Tour de France ilk kez 1903 yılında düzenlenmiş ve o tarihten sonra her sene devam etmiş. Sadece ikinci Dünya savaşı sırasında ara verilmiş ancak sonrasında günümüze kadar gelmiş bir yarış. Bisiklet yarışı 21 etaptan oluşuyor ve 23 gün boyunca sürüyor. Etaplar gerçekten uzun sürüyor, bu sene en kısa etap 27km, en uzun etap ise 230km sürecek, genel etapların ortalaması ise 150-200km civarında. Aşağıya bu seneki parkurun bir haritasını ekliyorum, kim bilir belki sizin de yaşadığınız şehirden geçeceklerdir :)



Bu sene yarış Brüksel'de başlayıp Paris'te sona erecek. Yarışlarda genelde 20-22 takım yarışıyor ve her takımın 8'er tane yarışçısı oluyor. Etaplardaki ortalaması en iyi olan yarışçı bir sonraki etaba birinci olarak sarı forma ile katılıyor. Yarışlarda farklı farklı sınıflandırmalar oluyor, 26 yaş altı yarışçılar, tırmanış kategorisi, en iyi süre, en iyi puan gibi sınıflar ve farklı puanlandırmalar mevcut. Bu teknik detaylar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz şuradaki linke tıklayabilirsiniz.


Peki bundan bize ne diyecek olanlar için işin eğlenceli kısmına gelelim. Hergün televizyonda France 2 kanalından da canlı olarak belli bir bölümünü izleyebilirsiniz, yarışların yanında turun geçtiği bölgelerin doğal güzellikleri, çevresi, gezilecek yerlerini de gösteriyorlar. Böylece Fransa'yı aslında bir yandan da gezmiş oluyorsunuz. Ama eğerki size yakın bir yerlerden geçiyorlarsa mutlaka gidip görmenizi tavsiye ederim. Çünkü insanlar sokaklara dökülüp çoşkuyla yarışçıların geçişlerini izleyip onlara ortak oluyor. Şansıma bu sene ben de canlı canlı izleyebileceğim :)

Her sene farklı bölgelerde yapılan bu yarışı mutlaka takip edin. Sadece Fransa'nın güzelliklerini görmek için bile izlemeye değer :)



Paylaş:

Yorum Gönder

| Fait avec ❤️ en France