Recent Posts

İş ve İşçi Bulma Kurumuna Kayıt (Pôle emploi)



Eğer ki Fransa'ya gelip bir iş bulma niyetindeyseniz, çalışmak istiyorsanız hatta bence çalışmaya niyetiniz yoksa bile günün birinde sosyal yardımlardan yararlanabilmek için İş ve işçi bulma kurumuna kayıt olmanız gerekiyor.

Direkt Pôle emploi'ya gidip orada kayıt yaptırabildiğiniz gibi internet üzerinden siz de kayıt olabiliyorsunuz. Esasında direkt işçi bulma kurumuna gittiğinizde bile size yardımcı olacak birisi oradaki bilgisayarlar üzerinden kaydınızı yapıyor.

Kayıt olmak için öncelikle şuradaki linke tıklayalım. Aşağıda sarı ile daire içine aldığım M'inscrire, me réinscrire yazan yerden kaydımızı yapmaya başlıyoruz.


Artık karşımıza çıkan soruları yanıtlayıp, gerekli bilgileri girdikten sonra aşağıdaki ekranda Démarrer mon inscription yazan yere tıklayacağız.


 Karşımıza şuan çalışıp çalışmadığımız, yardım alıp almadığımızla ilgili bazı sorular gelecek, onlara evet/hayır şeklinde cevap verdikten sonra kişisel bilgilerimizi (adımız, soyadımız, doğum tarihi, adres gibi bilgileri) gireceğimiz ekran gelecek. Gerekli bilgileri doldurmamız gerekiyor.


Ve aşağıdaki bütün etapları tamamladıktan sonra, (ki her birini tek tek göstermiyorum. Site sizi yönlendiriyor zaten) nihayet kaydımızı tamamlamış oluyoruz. En sonunda Validation kısmında sizi bir danışman ile görüşmek için randevu tarihi öneriyorlar, 3 farklı tarih/saatte olan görüşmelerden birini seçebilirsiniz. O tarihlerde uygun değilseniz uygun değilim seçeneğini seçebilirsiniz. Ancak bir danışman ile görüşme yapmadan kaydınızın tamamen bitmeyeceğini bilmelisiniz.


Yine görüşme tarihinizden muhtemelen bir hafta kadar önce sizi topluca yapılan bir atölyeye çağırıyorlar. Bu atölyede size Pôle emploi tanıtılıyor, haklarınız ve yükümlülüklerinizden bahsediliyor. Sorularınız varsa sorabiliyorsunuz ancak onun dışında konuşmanızı gerektirecek bir durum olmuyor. 

Pôle emploi sitesine kayıt olduktan sonra yapmanız gereken en önemli şey her ay düzenli olarak iş arıyor olduğunuzu güncellemek, her ayın sonunda ve diğer ayın ortasına kadar (28'i ile 15'i arası) güncelleme yapmadığınız taktirde kaydınız siliniyor. Bu da demek oluyor ki herşeye en baştan başlayıp bu atölye ve danışmanla görüşmeye sıfırdan başlıyorsunuz.

Bir diğer önemli nokta ise herhangi bir randevuya gidemeyecekseniz bunu mutlaka önceden bildirmeniz gerekiyor. Yoksa kaydınıza sansür uygulanıyor, yani CV'niz işveren tarafından görünmüyor, yeniden randevu almanız gerekiyor. Ve bu durum tekrarlanırsa kaydınız silinebiliyor. 

Açıkçası bu kadar katı kuralların yanında Pôle emploi size direkt iş bulmuyor ya da işi önünüze sunmuyor. Türkiye'de olduğu gibi sizin her yere CV gönderip, başvuru yapıp, görüşmelere gidip iş bulmanız gerekiyor. 

Peki Pôle emploi ne işe yarıyor derseniz, herhangi bir iş bulduğunuzda mutlaka buraya kaydınızın olması gerekiyor. Ya da CV, motivasyon mektunu hazırlama gibi atölyelere katılabiliyorsunuz. Ya da sanırım en iyi özelliklerinden birisi sizin meslek edinme amaçlı bir formasyona katılımınızı sağlanabiliyor. 

Size söyleyebileceğim en önemli şeylerden birisi Fransa'ya herhangi bir iş bularak gelmiyorsanız, burada herşeye sıfırdan başlamanız gerektiği, dil bilmiyorsanız en kısa sürede dil öğrenmeye çalışmanız gerektiği. 

Umarım iş arayan herkes en kısa sürede bu hayaline kavuşur :) 

Pôle emploi danışmanı ile yapılan görüşme hakkındaki yazıma ise şuradan ulaşabilirsiniz. 
Ve katıldığım iki farklı atölye hakkındaki yazım için linke tıklayabilirsiniz.




Paylaş:

4 yorum :

  1. Öncelikle yazınız için çok teşekkürler emeğinize sağlık, bu kurum hiç fransızcam olmadığı halde de hem iş hem de dil açısından bana fayda sağlayabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim yazım faydalı olduysa ne mutlu.
      İşçi bulma kurumu sizi ücretsiz bir dil kursuna gönderir ancak özel bir kurs gibi olmasını beklemeyin. Özellikle konuşma yoğunluklu bir kurs olacaktır.. Bana sorarsanız hiç yoktan iyi, en azından yeni kelime öğrenip, günlük cümleler kurabilirsiniz.

      İş açısından ise bence çok bir performans beklememek lazım. Dil bilmiyorsanız paketleme yapmak gibi işlerde çalışabilirseniz size yardımcı olacaklarını düşünüyorum.

      Sil
  2. Merhaba bu yazınızı okuyunca daha iyi anladım teşekkür ederim bende yeni kayıt oldum olurken ilk randevum da yalnızdım konuşurken çok zorlandım daha sonra kendime aplication açtım hesabıma girebiliyorum sadece nasıl kullanmam gerektiğini bilmiyorum pek gelen bir çok mektup var fakat anlayamıyorum ikinci randevu çağırıyorlar yalnız gelin diyorlar yalnız gidip kendimi doğru şekilde ifâde edemeyeceğim den korkuyorum açıkçası mektupları Türkçe çevirip okumaya anlamaya çalışmak sonra gitmek gerekiyor sanırım yanlız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Ilk zamanlar zor oluyor malesef. Ancak kendinizi ifade edemeyeceginizi dusunuyorsaniz yaninizda birisi ile gidebilirsiniz, herhangi bir sorun olmayacaktir. Isci bulma kurumunun bircok aplikasyonu var ancak, iki tanesi benim cok kullandiklarim oldu. Ilki guncellemelerinizi yapip, gelen mesajlarinizi okuyabileceginiz, isci bulma kurumundan randevu alabileceginiz Mon Espace - Pôle emploi. Digeri ise is ilanlarini arayip, basvuruda bulunabileceginiz Mes offres - Pôle emploi.
      Simdiden kolay gelsin :)

      Sil

| Fait avec ❤️ en France