Recent Posts

Taxe Habitation - Emlak Vergisi

Merhabalar,

Uzun süren bir aradan sonra ilginizi çekebileceğini düşündüğüm bir konuda ufacık bir yazı yazmak istedim. Biliyorsunuz daha önce her sene başında yapılan gelir vergisi beyannamesi ile ilgili bir yazım vardı. Ona da şuraya tıklayarak ulaşabilirsiniz, malum yeni yıl geliyor, lazım olacak gibi :) Bugünki konumuz ise taxe habitation yani emlak vergisi. 

Emlak vergisi de her eve giren yıllık gelir miktarına bağlı olarak belirlenen bir vergi ve bunu da sene başında doldurduğumuz form ile bildiriyoruz. Ev sahibi de olsak, kiracı da olsak bu vergi karşımıza her senenin sonuna doğru yani ekim-kasım aylarında çıkıyor. Yine devlet evlerimize bir mektup göndererek ne kadar vergi ödememiz gerektiğini bildiriyor. Aslında 2021 yılında ödediğimiz emlak vergisi 2020 yılındaki gelirimiz üzerinden hesaplanıyor. 

Gelelim devletin 2018 yılından beri yaptığı güzel uygulamaya, bu nedir? Devlet 2018 yılından beri yine gelirimize bağlı olarak ilk evlerden emlak vergisi almamaya başladı. Kısacası geliriniz yıllık 27 761€ 'dan daha az ise oturduğunuz ev için vergi ödemiyorsunuz, ancak ikinci bir eviniz varsa malesef ki ikinci ev için ödemeniz gerekiyor. Eğer geliriniz bu rakamı biraz geçiyorsa, vergi indirimi isteme hakkınız bulunuyor, aklınızda bulunsun.

Diğer bir güzel haber ise 2023 yılından itibaren, geliriniz ne olursa olsun yine ilk evimiz için emlak vergisi ödemeyecek olmamız.

Sizler de bu vergi kağıtları geldiğinde bakıyor musunuz bilmem ama belki eşinizin şikayet ettiğini duymuş olabilirsiniz. Çünkü her ne kadar emlak vergisi ödemesek de,bu vergiyle birlikte iletişim vergisi de ödeniyor. Kısacası Türkiye'de her faturada kesilen TRT katkısı gibi düşünebilirsiniz. Burada devlet bunu tek bir seferde emlak vergisi ile birlikte alıyor ve evinizde televizyon yoksa, sizden herhangi bir vergi almıyor. Verginin miktari ise 137€, bence iyi para :)

Evinizde televizyon olup olmadığını ise, sene başında doldurduğumuz formda belirtiyoruz. Yani evimizde olsa bile yok diye işaretleyebiliriz. Ancak devlet yetkililerinin eve gelip kontrol etme, firmalardan faturaları alıp inceleme, bir aboneliğiniz varsa onu inceleme hakkı var. Yani yalan söylediğiniz anlaşılırsa, malesef ceza alabilirsiniz. O yüzden ben doğru söyleyin derim. 

Biliyorum, kağıt işleriyle bizler pek uğraşmıyoruz, genelde eşlerimiz hallediyor ama bizlerin de bilmeye hakkımız var bence :) Umarım faydalı bir konu olmuştur. Yazacak konularım birikiyor, sizlerin de üzerine yazmamı istediğiniz bir şeyler varsa yorum kısmında belirtirseniz, elimden geldiğince o konular hakkında da yazabilirim. 

Tekrar görüşürüz, hoşçakalın :)



Paylaş:

2 yorum :

  1. Fransa hayali, doldurulacak formu Devletmi gönderiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, devlet sene basinda posta yoluyla gonderiyor, mektubun gonderildigi siralarda internet uzerinden de form aciliyor, internetten de doldurulabiliyor.

      Sil

| Fait avec ❤️ en France