Recent Posts

Gelir Vergisi Beyannamesi (Declaration Impot Sur Le Revenu)



Fransa'dan bahsediyorduk, gelir vergisi beyannamesi de nereden çıktı diyenler olabilir. O neymiş diyenler de olabilir. Biliyorsunuz Türkiye'de de gelir vergisi ödüyoruz ancak bunu Fransa'da olduğu gibi seremoni halinde yaptığımızı hiç görmemiştim, o yüzden bu konuya biraz değinmek istedim.

Biraz daha açacak olursak gelir vergisi denilen şey, bir yıl içinde çeşitli şekillerde kazancımız üzerinden ödediğimiz vergi. Ticari bir kazanç olabilir, kira geliri olabilir, maaşımız olabilir. Doğruyu söylemek gerekirse Türkiye'de özel sektörde çalıştığım için, vergi de maaşımdan kesildiği için bu kavramla çok da karşılaşmadığımı farkettim.

Fransa'da ise yılın belli bir döneminde (mesela 2019 yılı için 16 Mayıs mektupla, 4 Haziran ise internet üzerinden yapmak için son tarih idi) herkesin yapması gereken bir prosedür.

Bu sene internetten online yapılabiliyorken, geçen seneye kadar mektup yoluyla yapılıyormuş bu beyanname. Vergi dairesi tarafından sizin adınıza bir form geliyor. (formu merak edenler şuraya tıklayabilirler) Bu form eğer maaşlı çalışansanız ya da emekliyseniz yarı dolu geliyor, yani sizden sadece ek gelirleriniz varsa onları belirtmenizi istiyorlar. Geçen seneye ait elde ettiğiniz miktarı girip, geri gönderiyorsunuz. Geliriniz yoksa bile gerekli yerlese 0 yazıp geri göndermeniz gerekiyor.

Peki biz ilk kez bu işi yapacak olanlar, henüz daha vergi numarası bile olmayanlar ne yapacaklar. Biz vergi dairesine sorduğumuzda, eşime gelen form üzerinde ilk sene için gelirimi birlikte beyan edebileceğimi söylediler. Tabi gelirim 0 olunca çok fazla birşey doldurmaya gerek kalmadı :)
Ancak yine de aşağıdaki iki kutucuğu mutlaka doldurup göndermelisiniz.

Aşağıda Déclarant 2 yazan yere kendi bilgilerinizi giriyorsunuz.


Aşağıda ise eşinizin evlilik dolayısıyla medeni durumunun değiştiğini bildirmesi gerekiyor. Yani Marié yazan yere bir tik atacak, evlilik tarihini ise aşağıdaki Marige yazan yerin karşısına yazması gerekiyor. 2018'in üzerine elle gerçek evlilik yılınızı yazabilirsiniz (tabi ki aile birleşimi için uzun süre bekleyenler için geçerli bu durum)


Daha sonra ise bağlı bulunduğunuz vergi dairesine mektup yoluyla geri gönderiyorsunuz. Hepsi bu kadar :)

Önümüzdeki sene size bir vergi numarası atanacak ve adınıza ayrı bir form gelecek, yine dilerseniz internet üzerinden de beyanname verebileceksiniz.

Bakalım burada daha neler öğreneceğiz :) Herkese kolay gelsin.


Paylaş:

4 yorum :

  1. Merhaba hlm sizden Türkiye'den gelir vergisi bildirimi istedimi, istediyse ne şekilde aldınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Hayır ben Türkiye'den herhangi bir gelir beyan etmedim, o yüzden de gelir vergisi bildirimi istenmedi benden.

      Sil
  2. Fransa hayali,bu vergi numarasının şifresini almak için, bazı evraklar mi istiyorlar,yoksa profil falan mı oluşturmak gerekiyor? D'avis d'impôt sitesine girebilmek için?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vergi numarasinin sifresi eve gelen postada ilk sayfada yaziyor, "No d'accès en ligne" yazan yerin karsisindaki rakamlar sizin sifreniz.

      Sil

| Fait avec ❤️ en France