Recent Posts

30 Mayıs Yükseliş Günü (Ascension)


Fransa tatil günlerini birer birer ele aldığımdan beri, resmi ve dini tatil konusunda bizden çok geri kalmadıklarını farkettim. Bu sefer yazımı biraz daha erken yazıyorum. Fransa tatil günleri konumu okuduysanız 30 Mayıs'ın tatil günlerinden biri olduğunu görmüşsünüzdür.

30 Mayıs Yükseliş günü yani fransızcasıyla Ascension olarak geçiyor. Bu günün bütün hristiyan ülkelerde kutlandığını söyleyebiliriz, ancak her ülkede tatil yapılmıyor. Her sene Paskalya'dan 39 gün sonra kutlanır ve her sene perşembe gününe denk gelir. Paskalya bayramı konumu okuyanlar, paskalyanın hangi gün kutlanacağının nasıl belirlendiğini hatırlayabilirler, okumadıysanız da şuraya tıklayıp göz atabilirsiniz. Paskalya ile bu dini bayramın birbiriyle ilişkili olduğunu görebilirsiniz.

Ascension, Hristiyanlıkta İsa'nın göğe yükselişi, Tanrı'nın yanına çekilmesi olayıdır. İsanın çarmıha gerildikten yani öldükten 3 gün sonra dirildiğine ve birçok insana görüldükten sonra 40. günde havarilere görünüp, göğe, Tanrı'nın yanına yükseldiğine inanılır. Bu nedenle de bugün, Yükseliş günü olarak kutlanır.

Hristiyanların bu günü nasıl kutladıkları ya da bugünde neler yaptıklarını ufaktan araştırsam da gördüm ki onlar için bizde bayramlarda olduğu gibi malesef bir tatil gününden öteye gidememiş. Sadece dindar kesimin kiliseye gittiği, geriye kalan halkın ise tatil günü olarak geçirdiği birgün. Çalışanların büyük kısmının ise haftasonunu birleştirip, 4 günlük uzun tatil yaptıklarını söyleyebiliriz. Fransa tatil günleri konumu okuyanlar yine, haftasonunu ya da iki tatili birleştirmeye fransızların faire le pont, yani köprü yapmak demek olduğunu hatırlayacaklardır :)

Şimdiden sizlere de iyi tatiller, Fransa'da heryer kapalı olacağı için hazır havalar da güzelken ufak bir piknik yapabilirsiniz, :)


Paylaş:

Yorum Gönder

| Fait avec ❤️ en France