Recent Posts

8 Mai Fête de la Victoire (Ateşkeş)



Tüm Fransa'da resmi tatil olarak kutlanan günlerden bir diğerine geldik. Bu yazıyı bir gün gecikmeli yazabiliyorum malesef. Fransa tatil günlerini görmek için ise şuradaki yazıma tıklayabilirsiniz.

Fransa'da ve birçok avrupa ülkesinde 8 Mayıs'ın önemi büyük. 8 Mayıs 1945 tarihi 2. Dünya savaşının bitiş tarihi, yani ateşkesi simgeliyor. Bu vesileyle Fransa'da 8 Mayıs günü La Victoire yani Zafer günü olarak kutlanıyor.

Aşağıdaki kısa videoda Paris'teki resmi kutlamalardan bir kesit izleyebilirsiniz.


2. Dünya Savaşı sırasında asker ve sivil 70 milyona yakın insan öldü. İnsanlık tarihinin en büyük katliamlarından birisinin Avrupa ayağının bitişi Zafer günü olarak kutlanıyor. 

Almanya için küçük bir bilgi vermek gerekirse, 30 Nisan 1945 Hitler'in eşi ve köpeğiyle birlikte intihar ettiği gün olarak tarihte yer alıyor. Hitler yenildiğini ve ateşkes imzalamak dışında bir seçenek kalmadığını anlayınca intihar eder. Tam 8 gün sonra ise Almanya tam teslimiyeti kabul eder ve ateşkes imzalanır. Bu yüzden almanlar için 8 Mayıs, Hitler Almanyası’nın, faşizmin yenildiği, teslim olduğu gün. Almanların bir bölümü için yenilgi, teslimiyet günü, bir bölümü için ise “kurtuluş“ günüdür.

8 Mayıs'ta ateşkes imzalandığı zaman saat farkından dolayı Moskova'da saatler 00.01 olmuştur, işte bu nedenle Rusya'da Zafer günü olarak 9 Mayıs kutlanmaktadır. 

Belirtmek gerekir ki, her ne kadar Avrupa'da ateşkes imzalanmış olsa da savaş Asya'da ve Pasifik Okyanusu'nda 2 Eylül 1945'e kadar devam eder. 2 Eylül'de Japonya'nın ateşkes imzalaması sonucu savaş sona erer. Japon'ya tam teslimiyeti kabul edip, ateşkes imzaladığı için 2 Eylül Japonya'nın teslimiyet günü olarak geçer. 

Belki biraz sıkıcı gelebilir ancak geriye dönüp tarihe baktığımızda insanlığın ne türlü badireler atlattığını, ne denli zorluklardan geçtiğini görebiliyoruz. Bugün burun kıvırdığımız, uğruna üzüntü duyduğumuz şeyler aslında çok da önemli olmayan ufak detaylar. 

Daha derinlere inmeden yazımı burada bırakıyorum :) 


Paylaş:

Yorum Gönder

| Fait avec ❤️ en France