Recent Posts

Fransa'da Ulaşım Ama Neyle?



Fransa'da şehirler arası ya da ülkeler arası ulaşım hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Şehir içi ulaşıma her şehrin kendine has bileti, kartı ve uygulaması olduğu için genel bilgiler vermek pek doğru olmaz. Ancak şehir dışı ya da ülke dışına çıkmak için ne gibi seçeneklerimizin olduğunu bilmek işimize çok yarayacak.

Tren bileti almak için uğramanız gereken site SNCF(Société nationale des chemins de fer françaisyani devlet demir yolları, ulaşmak için şuraya tıklayabilirsiniz. Öncelikle Fransa'da herşeyden önce tren yolunun en gelişmiş ve en çok tercih edilen ulaşım yolu olduğunu söyleyebiliriz. Trenle ulaşım konforlu ve hızlı olduğu için daha çok tercih ediliyor. Bunun yanında oldukça da pahalı. Ancak kampanyaları takip eder, planınızı aylar öncesinden yapıp bileti alırsanız uygun fiyata bilet bulabilirsiniz. Ancak yakın şehirlere gitmek için (yarım saat- bir saat mesafedeki şehirler) alacağınız biletin ücreti genellikle her zaman aynı oluyor.

Çok sık seyahat edenler için ise aylık abonelikler ya da çeşitli indirim kartlarından almanız epeyce bütçenize fayda sağlayabilir. Bu kartlar bizde olduğu gibi 12-25 yaş arası kartı, aile kartı, yaşlılık kartı, haftasonu kartı, sadece belli bölgeler arası indirim kartı gibi bir sürü seçeneği olan kartlar. Yani eğer ki Paris'te çalışıp Rouen'de oturuyorsanız, hergün tren yolculuğu yapacağınız için mutlaka bir indirim kartı edinmeniz gerekecektir.

Eğerki tren bileti size pahalı geliyorsa ya da otobüs yolculuğu yapmak istiyorsanız, çok daha uygun fiyatlara otobüs seyehati yapabilirsiniz. Fransa'daki otobüslerin az konforlu olduğunu söyleyebiliriz, kendinizi belediye otobüsünde olduğu gibi yer kapma savaşı içinde bulabilirsiniz :) Bir de ülke değiştiriyorsanız sınır kontrollerinde beklemek, pasaportunuzu elli kere göstermek gibi dezavantajları var. Otobüs biletleri fiyatlarını karşılaştıran şu siteye bir göz atmanızı öneririm. Aşağıda ise belli başlı otobüs firmalarının isimlerini bulabilirsiniz. Ouibus, demir yollarına ait olan otobüs firması, Eurolines genellikle ülkeler arası yolculuklar için olan otobüs firması, Flixbus ise genellikle 1-2 saatlik mesefaler için kullandığım otobüs firması. Diğerlerini henüz kullanmadığım için çok fazla bilgim yok malesef.


Diğer bir seçenek ise, bizim Türkiye'de en çok tercih ettiğimiz seçenek de bu, havayolu ile ulaşım. Fransa'da nedense şehirler arası ulaşımda çok tercih edilmiyor, bilet fiyatları da epeyce pahalı oluyor. Bizde olduğu gibi birçok şehirde havaalanı mevcut. Genellikle havaalanlarına tren ya da şehir merkezlerinden kalkan özel havaalanı otobüsleri ile ulaşabiliyorsunuz. Bilet fiyatlarını karşılaştıran şu siteye göz atabilirsiniz. 

Gemi ulaşımı ise denize kıyısı olmayanların kullanamayacağı bir seçenek :) Açıkçası Türkiye'de ancak bir kıyıdan öteki kıyıya gitmek için kullandığımız gemi ulaşımı Fransa'da daha çok bir ülkeden diğer bir ülkeye gitmek için kullanılıyor. Mesela Marsilya'dan Tunus'a, Nice'den Bastia'ya gitmek için gemi yolunu tercih edebilirsiniz. Fiyatlar ise bana göre aşırı pahalı değil. Sizin için şöyle bir site buldum, fiyat karşılaştırmak isterseniz. 

Yaz da yaklaşıyorken bu yazıyı yazmak istedim, malum tatil sezonu geliyor. Türkiye'ye gidemeyecek olanlar için, daha yakın şehirleri ya da ülkeleri görmek isteyenler için, haftasonu kaçamağı yapmak isteyenler için faydalı olabileceğini düşündüm. Şimdiden iyi yolculuklar :)

Paylaş:

Yorum Gönder

| Fait avec ❤️ en France