Recent Posts

Fransa'ya Geldik, Ne yapacağız, SIAE nedir, Fransızca olmadan nasıl iş bulunur?



Fransa'ya nihayet birçoğumuz geldik, Türkiye'deki işlerimizi, çevremizi bıraktık. Önce çok mutluyuz çünkü eşimizin yanındayız ancak sonrasında çevremizde ne aile, ne iş arkadaşı ne bir can dostumuz var. Dilini hiç bilmediğimiz bir ülkede, eşimize bağımlı bir boşluktayız. İş bulup çevre edinmek ilk etapta en büyük amaç, peki nereden başlamalı?

Daha önceki konularımda işçi bulma kurumuna nasıl başvurulur, neler yapılır gibi konulardan bahsetmiştim. O konuları bu yazımın altına ekleyeceğim.

Arkadaşlar Fransa'da hiç dil bilmeseniz de, hayatınızda hiç çalışmasanız ve hatta 50 yaş ve üstü dahi olsanız, çalışabileceğiniz hatta kolaylıkla iş bulabileceğiniz kurumlar var. Bu kurumlara kısaca SIAE (Structures d'Insertion par l'Activité Économique) deniyor. Bu kurumların amacı bir yandan ekonomik bir faaliyet sürdürürken, diğer yandan işten uzun süre uzak kalmış, hayatını devlet yardımıyla sürdüren, hayatında büyük zorluklar çeken, dil bilmeyen ya da çok çocuklu ama işsiz kişilere istihdam sağlamak. Önemli olan bu kriterlerden birine sahip olmak.

Bizler de her ne kadar Türkiye'de çalışmış olsak da, Fransa'da bunu bildirmediğimiz için ya da dil bilmediğimiz için veya zaten şöyle ya da böyle 1 senedir işsiz olduğumuz için bu kriterlerden birine uyum sağlıyoruz genellikle.

SIAE denen kurumlar birbirinden bağımsız, birçok bölgede farklı farklı faaliyetler gösteren kurumlar, yani kimisi tekstil tasnifi yaparken, kimisi temizlik işçisi arıyor, kimisi botanik bahçesinde çalışacak eleman ya da pastanede çalışacak eleman arıyor. Özellikle ilk işe başlandığında, haftada 20 ile 24 saat arası kontrat imzalanıyor. Bu da haftada 3buçuk gün çalışmak demek, ücret asgari ücret üzerinden kaç saat çalışıyorsanız, o kadar saatlik ödeniyor. 

Kontrat genel olarak performansınıza ve motivasyonunuza bağlı olarak sizinle bir değerlendirme toplantısı yapılarak 1 ile 4 ay arasında  yenileniyor ve bu kurumlarda en fazla 24 ay çalışabiliyorsunuz. 55 yaş üzeri veya engelliler 5 yıla kadar uzatabiliyor bu süreyi. 

Peki neden bu kurumlar var, neden sadece maksimum 2 yıl çalışılabiliyor gibi soruların cevabına. Diğer insanlara yer açmak adına süre limiti var. Bu kurumları yeni hayatınıza hazırlanırken bir geçiş olarak düşünebilirsiniz. 

Yani burada çalışırken bir yandan da sizi sosyal ve profesyonel yönden destekleyecek bir danışmanınız olacak. Bu da herhangi bir yardıma ihtiyacınız olduğunda, prefecterelükten randevu almak olabilir, bankada hesap açmak olabilir gibi konularda size yol gösterecek kişi demek oluyor. Ama en önemlisi bu kurumdan çıktığınızda yapmak istediğiniz bir meslek varsa size staj ararken, formasyon ararken, cv ve motivasyon mektubu hazırlarken yardımcı olacak bir danışmanınız olması. Yine burada çalışırken iş saatiniz dahilinde ücretsiz dil kursuna gidebilir, staj yapabilir, formasyon yapabilirsiniz. Düşünsenize dil kursuna giderken para kazanıyorsunuz :) 

Peki buraya kadar her şey çok güzel, hemen çalışalım dediğinizi duyar gibiyim :) Benim için en ama en kötü tarafı, iş arkadaşları diyebilirim, hayatında bin bir zorluk çeken, tembellikten hayatında hiç çalışmamış ve devlet yardımı alan ama işçi bulma kurumunun zoru ve yardımı keseriz tehditleriyle gelmiş yani çalışmaya da niyeti olmayan bir grup insanla birlikte çalıştığınızı düşünsenize. Ortam gergin, herkes derdini tasasını yanında getirmiş, siz çalışırken bir grup iş arkadaşınız göstermelik iş yapıyor, sürekli bir kaostan, dedikodudan beslenen insanlarla birliktesiniz ve normal hayatta iki günde işten çıkarılacak insanlarla ağır bir hata yapmadıkları sürece 2 yıl birlikte çalışmak zorundasınız. 

Benim için kabul edilemez bir ortam... Haftada 3-4 gün çalışmak, bir yandan para kazanmak ve formasyon yapmak, sosyal bir ortama girmek, çok kültürlü bir ortamda çalışmak, sürekli evde oturmamak gibi artıları olsa da karar size kamış :) Açıkçası sizin de yorumlarınızı merakla bekliyorum, siz nasıl düşünüyorsunuz, aklınıza yattı mı?

Bu kurumları nerelerden bulabilirim derseniz, çevrenizdeki SIAE kurumlarını görmek için linke tıklayabilirsiniz.


İş ve İşçi Bulma Kurumuna Kayıt (Pôle emploi)

Pôle Emploi İle İlk Görüşme

İşçi Bulma Kurumu Atölyeleri (Pôle Emploi)

Pôle Emploi ile Eğitime Katılmak (İş ve İşçi Bulma Kurumu)

Paylaş:

5 yorum :

  1. Diplomanizla ilgili bir iş bulamadınız mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şuan diplomamla ilgili bir iş yapmıyorum ancak yukarıda bahsettiğim işi de bana uygun olmadığı için hiç yapmadım.

      Sil
  2. Merhaba herkese,
    Annem şuan fransada bir hastanede tedavi görüyor. Kanser olma tehlikesi var. Detaylı görüntüleme sonuçlarının çıkmasını bekliyoruz. Ama bulunduğu hastanenin muamelesinden ve tedavi yöntemlerinden emin değiliz, bazı endişelerimiz bulunmakta. Fransızca bilmeyen annemin yanına Fransızca - Türkçe tercümanlık yapacak bir refakatçinin de kalmasına izin vermiyorlar. Öncelikle bu konuda ne yapabiliriz? Hekim değiştirme, hastane değiştirme gibi işlemler için doktor, hastane onayı gerekmekte mi? Fransada bu konuda daha iyi olan hastane hangisi? Yani kisacası bu süreçte en doğru nedir nasıl hareket etmeliyiz? Fransada olup da kanser tedavi sureci yasayan ve deneyimlerini paylaşmak isteyen olursa bana buradan ve hlykznci@gmail.com mail adresinden yazarsa sevinirim. Bu konuda gelebilecek tüm bilgiye, yardıma ve tavsiyeye çok ihtiyacımız var.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    Öncelikle bilgi dolu yazılarınız için teşekkürler. Paris'te bu kurumun adresini nereden bulabilirim?
    Yardımlarınız için teşekkür ederim
    İyi günler dilerim
    Ebru

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Sizin için şöyle bir döküman buldum. Orada adresler yazıyor Paris için.

      https://api-site.paris.fr/images/89341

      İyi günler

      Sil

| Fait avec ❤️ en France